ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η πώληση των ιστορικών σημάτων Άλτις, Ελάνθη, Φλώρα και Sol στη Μινέρβα, η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2025, σηματοδότησε μια νέα φάση για τη Flora Food στην Ελλάδα.
Η επικέντρωση στις μαργαρίνες, τα προϊόντα επάλειψης και τα φυτικά προϊόντα συνοδεύτηκε από χαμηλότερο κύκλο εργασιών, χωρίς όμως να ανακοπεί η κερδοφορία τόσο της εμπορικής όσο και της παραγωγικής εταιρείας.
Η παραγωγική εταιρεία του ομίλου, Flora Food Manufacturing Greece, με το εργοστάσιο στο Νέο Φάληρο, δεν επηρεάστηκε ουσιαστικά από την πώληση των τεσσάρων σημάτων.
Όπως επισημαίνει η διοίκηση υπό τον Ιωσήφ Βυθούλκα στις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2025, η συναλλαγή «δεν είχε σημαντική επίπτωση» στην εταιρεία, η οποία συνεχίζει να επικεντρώνεται στις μαργαρίνες, τα προϊόντα επάλειψης, τα μη γαλακτοκομικά προϊόντα και τις υγρές μαργαρίνες για μαγειρική χρήση, με τις μάρκες Vitam, Becel, ProActiv, Φυτίνη και Super Fresco να αποτελούν τον πυρήνα της στρατηγικής της.
Μικρή υποχώρηση τζίρου λόγω μειωμένου όγκου παραγωγής
Ο κύκλος εργασιών της παραγωγικής εταιρείας διαμορφώθηκε στα 43,7 εκατ. ευρώ, έναντι 46,6 εκατ. ευρώ το 2024, με τη διοίκηση να αποδίδει την υποχώρηση στη μείωση του όγκου παραγωγής. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 2,793 εκατ. ευρώ, έναντι 2,930 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) διαμορφώθηκαν σε 2,104 εκατ. ευρώ, από 2,222 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Τα καθαρά κέρδη περιορίστηκαν στα 1,494 εκατ. ευρώ, έναντι 1,838 εκατ. ευρώ το 2024, κυρίως λόγω της μείωσης του παραγόμενου και πωλούμενου όγκου.
Πτώση τζίρου στην εμπορική, αλλά ισχυρή ρευστότητα
Στην εμπορική εταιρεία Flora Food Greece, η επίδραση της αποχώρησης από την αγορά των ελαίων ήταν πιο εμφανής. Η εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στη χονδρική πώληση προϊόντων διατροφής, κατέγραψε το 2025 κύκλο εργασιών 58,93 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 7,3% σε σχέση με τα 63,54 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Η διοίκηση αποδίδει τη μείωση αποκλειστικά στην πώληση των εμπορικών σημάτων Άλτις, Ελάνθη, Φλώρα και Sol, καθώς η εταιρεία έπαψε να δραστηριοποιείται στην κατηγορία των ελαίων. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,38 εκατ. ευρώ, έναντι 1,8 εκατ. ευρώ το 2024, ενώ τα EBITDA υποχώρησαν οριακά στα 2,2 εκατ. ευρώ από 2,33 εκατ. ευρώ.
Η Flora Food Greece ενίσχυσε σημαντικά τη ρευστότητά της, με τα ταμειακά διαθέσιμα να ανέρχονται σε 12,8 εκατ. ευρώ από 7 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.
Οι προοπτικές για τη φετινή χρήση
Για το 2026, η διοίκηση εμφανίζεται αισιόδοξη για την πορεία της εταιρείας, εκτιμώντας ότι η επικέντρωση στο βασικό χαρτοφυλάκιο προϊόντων θα στηρίξει την περαιτέρω ανάπτυξη.
Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις, η Flora Food αξιοποιεί την τεχνογνωσία και τα ερευνητικά προγράμματα του διεθνούς ομίλου, επενδύοντας στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και τεχνολογιών που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά της.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη στην παραγωγή, τη διανομή και την πώληση προϊόντων τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, εκτιμώντας ότι η στήριξη από τον όμιλο Flora περιορίζει τις επιπτώσεις από τυχόν δυσμενείς εξελίξεις στην οικονομία.
Διαβάστε επίσης:
Πόσα εκατομμύρια κεφτεδάκια πουλάει η ΙΚΕΑ στην Ελλάδα
Η απίστευτη ιστορία της Joe Malone και το μήνυμα στους Έλληνες λιανέμπορους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το καυτό παρασκήνιο στο ΝΑΤΟ, τα παιχνίδια του Τραμπ, η τυρόπιτα του ΚΜ, που το πάει ο Αβραμόπουλος κι ένα quiz με Πασόκο
- Q&R: Συνεχίζει την επέκταση στο εξωτερικό – Οι εξαγορές και τα αυξημένα μεγέθη
- Κώστας Μπακογιάννης στο mononews: «Η Αθήνα δεν θα γίνει ποτέ ενεργειακό νησί. Μπορεί όμως να γίνει πολύ πιο ανθεκτική»
- Euronext Athens: Προεξοφλεί την αναβάθμισή της σε ανεπτυγμένη αγορά!
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.