• Business

    ΣτΕ: Απέρριψε την προσφυγή του ΣΕΒ, ανοίγει ο δρόμος για επαναφορά των τριετιών

    Οι δικαστές της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας

    Τα μέλη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ)


    Δεν ακύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας του 2019 για τη χορήγηση των λεγόμενων τριετιών  στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, απορρίπτοντας ως απαράδεκτη την προσφυγή του ΣΕΒ.

    Το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, χωρίς καν να εξετάσει επί τοις ουσίας την προσφυγη, έκρινε απαράδεκτη την αίτηση καθώς, σύμφωνα με το σκεπτικό, είναι καθαρά ερμηνευτική, άρα μη εκτελεστή πράξη και δε μπορεί να προσβληθεί ενώπιον του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

    Η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας του 2019, όριζε ότι οι τριετίες, που είχαν «παγώσει» το 2012, πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται.

    Στην ίδια εγκύκλιο δίνονταν  οδηγίες για την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού των 586 ευρώ, του ημερομισθίου των 22,83 ευρώ και την καταβολή τους στους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.

    Ο ΣΕΒ  υποστήριζε  ότι οι τριετίες στις κατώτατες αμοιβές θα τους προκαλέσουν  οικονομική επιβάρυνση.

    Από την άλλη πλευρά, η ΓΣΕΕ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας και το υπουργείο Εργασίας υποστήριζαν ότι η εγκύκλιος είναι γνήσια ερμηνευτική και για τον λόγο αυτό δεν θα έπρεπε να  προσβάλλεται ενώπιον του ΣτΕ.

    Την τελευταία άποψη αποδέχθηκε το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ. Έκρινε ότι  η συγκεκριμένη εγκύκλιος «δεν είναι εκτελεστή διότι έχει χαρακτήρα ερμηνευτικό», παρέχοντας  υποδείξεις  οι οποίες όμως δεν είναι «δεσμευτικές» για τους εργοδότες. Άρα, σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, η εν λόγω εγκύκλιος « δεν αποτελεί εκτελεστή διοικητική πράξη» και οι εργοδότες «μπορούν να μη συμμορφωθούν σε αυτή  με τις τυχόν προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις».

    Υπενθυμίζεται πως με βάση τον νόμο του 2012, ο οποίος πάγωσε τις τριετίες, για να υπάρξει οποιαδήποτε μεταβολή σε αυτό θα πρέπει η ανεργία να έχει υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό.



    ΣΧΟΛΙΑ