ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών κινήθηκαν τα αποτελέσματα εξαμήνου της Cenergy με τη διοίκηση να αναθεωρεί το guidance για τα σύνολο του έτους αναμένοντας αναπροσαρμοσμένο ebitda μεταξύ 390-420 εκατ. ευρώ από 370-400 εκατ. προηγουμένως.
Οι παγκόσμιες τάσεις με τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρικά καλώδια και την ανθεκτική ζήτηση για σωλήνες χάλυβα υψηλών προδιαγραφών παραμένουν και ενισχύουν τα περιθώρια κέρδους του ομίλου που δεν θυμίζουν βιομηχανική δραστηριότητα.
Το περιθώριο ebitda του ομίλου διαμορφώθηκε στο 18,7% και ειδικότερα ο τομέας των καλωδίων είχε περιθώριο κέρδους ebitda 19,5% και ο τομέας των χαλύβδινων σωλήνων 16,6%.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 13% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο του 2026 και ανήλθαν σε 1,15 δισ. ευρώ, ενώ το αναπροσαρμοσμένο EBITDA ενισχύθηκε κατά 26% και διαμορφώθηκε σε 216 εκατ. ευρώ.
Όπως επισημαίνει η διοίκηση, η βελτίωση της κερδοφορίας προήλθε από την αποτελεσματική εκτέλεση έργων, την υψηλή αξιοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητας και το ευνοϊκό μείγμα πωλήσεων, κυρίως σε τεχνικά απαιτητικά έργα ενεργειακών υποδομών.
Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους έφτασαν τα 138 εκατ. ευρώ από 95 εκατ. ευρώ το περσινό πρώτο εξάμηνο.
Στα τέλη Ιουνίου, η Hellenic Cables εξασφάλισε τη μεγαλύτερη ανάθεση στην ιστορία της, υπογράφοντας με τον ΑΔΜΗΕ συμφωνία-πλαίσιο για τη διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, συνολικής αξίας περίπου 1,15 δισ. ευρώ.
Η ανάθεση αυτή αύξησε το συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών του ομίλου σε περίπου 3,9 δισ. ευρώ, ενισχύοντας σημαντικά την πολυετή ορατότητα των εσόδων του.
Οι επιδόσεις των δύο επιχειρηματικών τομέων
Στον τζίρο των 1,15 δις. τα 842 προήλθαν από τον τομέα των καλωδίων και τα 311,5 από τους σωλήνες.
Αντίστοιχα από τα συνολικά 216 εκατ. ebitda, τα 164 εκατ. προήλθαν από τα καλώδια και τα 52 εκατ. από τους σωλήνες.
Από τα 3,9 δις. του ανεκτέλεστου τα 3,4 δις. αφορούν σε έργα του τομέα των καλωδίων και τα 500 εκατ. ευρώ σε έργα του τομέα των σωλήνων.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Αλέξης Αλεξίου αναφερόμενος στις επιδόσεις της εταιρείας τόνισε τα εξής:
«Μετατρέψαμε το ήδη ισχυρό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών σε ιδιαίτερα ικανοποιητικές επιδόσεις. Και οι δύο τομείς στήριξαν την αύξηση της κερδοφορίας, ενώ η ανάθεση της συμφωνίας-πλαισίου από τον ΑΔΜΗΕ, η μεγαλύτερη στην ιστορία μας, οδήγησε το ανεκτέλεστο σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, με αναθέσεις έργων που πλέον εκτείνονται και μετά το 2030».
Πώς αλλάζουν τον όμιλο οι μονάδες σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο
Παράλληλα, ο επικεφαλής της Cenergy αναφέρθηκε και στις δύο μεγάλες επενδύσεις στο εξωτερικό και πως αυτές θα ενισχύσουν τον όμιλο:
«Η νέα μονάδα παραγωγής χερσαίων καλωδίων στο Maryland, ΗΠΑ θα είναι η βάση της παρουσίας στη Βόρεια Αμερική, μια αγορά όπου η αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, η ενίσχυση των δικτύων και η ανάγκη ενεργειακής ασφάλειας αναδιαμορφώνουν τις επενδυτικές προτεραιότητες. Την ίδια στιγμή, η νέα παραγωγική μονάδα σωλήνων χάλυβα στο Ηνωμένο Βασίλειο φέρνει πιο κοντά τη Cenergy στους πελάτες της, τόσο στις παραδοσιακές ενεργειακές αγορές όσο και στην αναπτυσσόμενη αγορά δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS)».
Σχετικά με την αναθεώρηση προς τα πάνω του guidance η διοίκηση επισημαίνει ότι στηρίχθηκε στις εξής παραδοχές: Στην ομαλή εκτέλεση των προγραμματισμένων έργων και στους δύο επιχειρηματικούς τομείς, στη συνέχιση της ισχυρής ζήτησης για προϊόντα καλωδίων, στη διατήρηση της ομαλής διαθεσιμότητας των βασικών πρώτων υλών χωρίς ουσιώδη επιβάρυνση του κόστους τους, στον περιορισμένο οικονομικό αντίκτυπο από γεωπολιτικές εξελίξεις, δασμούς, διακυμάνσεις συναλλαγματικών ισοτιμιών, διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα ή άλλους παράγοντες εκτός του ελέγχου του ομίλου.
Η διοίκηση επισημαίνει όμως ότι η «κερδοφορία ενδέχεται να παρουσιάζει διακυμάνσεις από τρίμηνο σε τρίμηνο λόγω του διαφορετικού χρονοδιαγράμματος εκτέλεσης και του μείγματος των έργων και, ως εκ τούτου, τα τριμηνιαία αποτελέσματα δεν θα πρέπει να προβάλλονται μηχανιστικά σε ετήσια βάση».
Ο όμιλος συνέχισε την υλοποίηση του στρατηγικού επενδυτικού του προγράμματος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026, πραγματοποιώντας κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους 165 εκατ. ευρώ.
Από το ποσό αυτό, 137 εκατ. ευρώ αφορούσαν τον τομέα καλωδίων και συνδέονται κυρίως με την επέκταση και τη βελτίωση της παραγωγικής δυναμικότητας στην Ελλάδα και βέβαια με τη συνεχιζόμενη κατασκευή της νέας μονάδας στο Maryland των ΗΠΑ.
Στον τομέα των σωλήνων χάλυβα, οι επενδύσεις ανήλθαν σε 28 εκατ. ευρώ και περιλάμβαναν δαπάνες που σχετίζονται με την εξαγορά και αναβάθμιση της νέας μονάδας στην Αγγλία, καθώς και βελτιώσεις στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της Θίσβης.
Το καθαρό χρέος αυξήθηκε σημαντικά στα 433 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2026, έναντι περίπου 200 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2025.
Η αύξηση αυτή αντανακλά κυρίως το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου αλλά και τις αυξημένες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης κατά τη διάρκεια ενός ιδιαίτερα δραστήριου εξαμήνου.
Παρά την αύξηση του δανεισμού, η χρηματοοικονομική μόχλευση του ομίλου παραμένει πολύ ικανοποιητική γύρω στο 1x καθώς στηρίζεται από ισχυρή λειτουργική κερδοφορία και πολυετές ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών.
Το εργοστάσιο χερσαίων καλωδίων στο Maryland θα είναι έτοιμο το δεύτερο εξάμηνο του 2027 και σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις της διοίκησης θα μπορούσε να συνεισφέρει σε ετήσια βάση 100 εκατ. ebitda.
H μετοχή μετά την ολοκλήρωση του placement της Viohalco για το 3% της Cenergy με τιμή στα 24,2 ευρώ δέχθηκε ισχυρές πιέσεις και από τα 26,2 ευρώ πριν το placement υποχώρησε στα 19,82 ευρώ (17/7) για να ανακάμψει στη συνέχεια και χθες να κλείσει στα 22,84 ευρώ με άνοδο 4,39%.
Διαβάστε επίσης:
UniCredit – Commerzbank: Στην ΕΚΤ ο φάκελος για την απόκτηση του ελέγχου της γερμανικής τράπεζας
Τζεφ Μπέζος: Πουλά μετοχές της Amazon αξίας 4,1 δισ. δολαρίων μετά το ιστορικό ρεκόρ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τράπεζα Κύπρου: «Χρυσή» επιστροφή στους μετόχους – Μέρισμα έως 90% των κερδών και στόχος το 100%
- A AND O Architects: Μάθημα αρχιτεκτονικής εγκράτειας
- ΔΕΘ: Η μεγάλη ανάπλαση και η διαδρομή προς τον διαγωνισμό των 205 εκατ. ευρώ
- Bancassurance: Η μεγάλη μάχη για τα τραπεζικά δίκτυα – Οι συμμαχίες και οι ασφαλιστικές που μένουν εκτός
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.