• Business

    Στα 250 δισ. δολάρια εκτιμάται το πλήγμα για τις αεροπορικές εταιρείες

    • Newsroom

    Alexandre de Juniac, διευθύνων σύμβουλος IATA


    Οι αεροπορικές εταιρείες διεθνώς ζητούν από τις κυβερνήσεις να επισπεύσουν τα πακέτα διάσωσης για τις επιχειρήσεις του κλάδου, καθώς εκτιμούν ότι οι απώλειες εσόδων που θα καταγράψουν το 2020 λόγω κορονοϊού θα ξεπεράσουν τα 250 δισ. δολάρια, αναφέρει το Reuters.

    “Είναι ξεκάθαρο ότι χρειαζόμαστε μαζικές δράσεις πολύ γρήγορα”, επισήμανε ο Alexandre de Juniac, διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), στους δημοσιογράφους.

    Οι αεροπορικές διεθνώς έχουν καθηλώσει στο έδαφος την πλειονότητα των αεροπλάνων τους προκειμένου διατηρήσουν τα μετρητά τους, εν μέσω των αυξανόμενων ταξιδιωτικών περιορισμών που αποσκοπούν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης της επιδημίας.

    Το αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι να επέλθει τεράστια πίεση στη ρευστότητα τους, ενώ σχεδόν μισές από τις εταιρείες αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας τις επόμενες εβδομάδες αν δεν γίνει κάτι για τη στήριξη της βιομηχανίας, επισημαίνει η IATA.

    Σημειώνεται ότι ο ευρωπαϊκός οργανισμός διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol δήλωσε ότι οι όγκοι τη Δευτέρα μειώθηκαν περισσότερο από 75% σε σχέση με την ίδια ημέρα του 2019.

    Ο De Juniac, πρώην επικεφαλής της Air France-KLM, δήλωσε: “Βρισκόμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Δεν υπάρχει χρόνος για προϋποθέσεις. Λυπάμαι για αυτό. Χρειαζόμαστε ένα πακέτο διάσωσης άμεσα”.

    Σημειώνεται ότι αναφορικά με τη διάσωση των αεροπορικών εταιρειών προκύπτει το θέμα αν θα πρέπει το πακέτο βοήθειας να συνοδεύεται από κάποιους όρους, όπως νέες δεσμεύσεις για κλιματικούς στόχους.

    Η IATA, η οποία αποτελείται από περίπου 280 αεροπορικές εταιρείες, ανέφερε ότι τα σημάδια βαθιάς ύφεσης θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την ανάκαμψη των αεροπορικών ταξιδιών – σε αντίθεση με την ταχεία ανάκαμψη που παρατηρήθηκε μετά από προηγούμενες επιδημίες.



    ΣΧΟΛΙΑ