• Business

    Στα 2 τρις οι απώλειες για τους δισεκατομμυριούχους φέτος- Οι μετοχές με τα ιστορικά sell off

    • NewsRoom
    Oι Big Tech. Πάνω: Mark Zuckerberg (Meta), Andy Jassy (Amazon), Κάτω: Tim Cook, CEO Apple, Sundar Pichai,( Alphabet)

    Oι Big Tech. Πάνω: Mark Zuckerberg (Meta), Andy Jassy (Amazon), Κάτω: Tim Cook, CEO Apple, Sundar Pichai,( Alphabet)


    Έξι μόλις μετοχές κατάφεραν να χάσουν μέσα στο 2022 πάνω από 4,5 τρις δολάρια, ενώ σύμφωνα με το Forbes οι δισεκατομμυριούχοι, από τους εκπροσώπους του Big Tech μέχρι Ρώσους ολιγάρχες έχασαν σχεδόν 2 τρις.

    Μεγάλος χαμένος του 2022 είναι με μεγάλη διαφορά ο Έλον Μασκ, καθώς η μετοχή της Tesla μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου έχει υποχωρήσει κατά 60% και ο μέχρι πρότινος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη έχει χάσει πάνω από 115 δισ. δολάρια από την περιουσία του, ερχόμενος δεύτερος πλέον από τον «βασιλιά» των ειδών πολυτελείας, Μπερνάρ Αρνό, στην λίστα Forbes με τους πιο πλούσιους ανθρώπους.

    Στους χαμένους και ο Τζεφ Μπέζος, της Amazon με απώλειες άνω των 80 δις δολαρίων καθώς και οι συνιδρυτές της Alphabet Λάρι Πέιτζ και Σέργκει Μπριν, οι οποίοι μπαίνουν στο 2023 με λιγότερο από 40 δις ο καθένας στην περιουσία του.

    Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα με την εταιρεία του, έχασε φέτος 78 δις δολάρια και οι μετοχές της Meta έχουν υποχωρήσει κατά 66%.

    Το sell οff στις Big Tech

    Amazon, Apple Alphabet Microsoft, Tesla και Meta Platforms, ήταν οι έξι μεγάλοι χαμένοι της φετινής χρονιάς. Οι μετοχές τους διέγραψαν κέρδη από 632 έως και 908 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Το ιστορικό sell-off στις Big Tech

    Ο ιδιοκτήτης της Meta ήταν αυτός που έζησε και το μεγαλύτερο σοκ. Η χειρότερη μέρα στην ιστορία του στο χρηματιστήριο ήταν στις 3 Φεβρουαρίου, όταν έχασε περίπου 251 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία αφού δημοσίευσε απογοητευτικά κέρδη.

    Οι εξαιρέσεις

    Το 2022 είχε και κερδισμένους, κάποιους μάλιστα με εξαιρετικές επιδόσεις.

    Αν και ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων μειώθηκε φέτος από 2.671 σε 2.523 άτομα, καθώς μέχρι πρότινος κροίσοι όπως ο Sam Bankman-Fried, ο Kanye έπαψαν να είναι πλέον δισεκατομμυριούχοι, υπάρχουν νέες αφίξεις στη λίστα.

    Σύμφωνα με το Forbes, μέσα στο έτος εμφανίστηκαν καινούργιοι δισεκατομμυριούχοι, όπως ο επενδυτής και μεγιστάνας των σπορ Τοντ Μπέλι και ο σχεδιαστής Τομ Φορντ, χάρη στο mega deal με την Estee Lauder.

    Ακόμη, ήταν καλή χρονιά για τον Ινδό δισεκατομμυριούχο Γκαουτάμ Αντάνι, ο οποίος το 2022 είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 55,1 δισ. δολάρια.

    Διαβάστε επίσης:

    Citi: Πώς θα κινηθεί η Ελλάδα στις αγορές ομολόγων το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ