• ΑΓΟΡΕΣ

    Citi: Πώς θα κινηθεί η Ελλάδα στις αγορές ομολόγων το 2023

    Saumesh Dutta, Citi

    Saumesh Dutta, Citi


    Η Citi και ο Saumesh Dutta στην ευρωπαϊκή έκθεση της τράπεζας για τις εκδόσεις των χωρών της Ευρωζώνης εκτιμά ότι η Ελλάδα θα στοχεύσει σε συνολική προσφορά ομολόγων (Gross bond supply) 8 δισ. ευρώ το 2023.

    Το ποσό προκύπτει από τον επιμερισμό: 5 δισ. ευρώ για την κάλυψη του ελλείμματος της κυβέρνησης, έκδοση 1,9 δισ. ευρώ ομολόγων στα πλαίσια του προγράμματος χρηματοδότησης RFF της ΕΕ, με το καθαρό αποτέλεσμα χρηματοδότησης από την αγορά να διαμορφώνεται στα 3 δισ. ευρώ.

    Τέλος, η Citi εκτιμά ότι οι αποπληρωμές ομολόγων το 2023 θα ανέρχονται στα 5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα, το τελικό ποσό να ανέρχεται στα 8 δισ. ευρώ.

    Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την πρόσφατη στρατηγική του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), η χώρα σχεδιάζει να βγει στις αγορές ομολόγων το 2023 για 7 δισ. ευρώ, έναντι 8,3 δισ. που αναμένεται να κλείσει το 2022, με στόχο το σύνολο του χρέους τον επόμενο χρόνο να παρουσιάσει οριακή αύξηση κατά 0,8 δισ. ευρώ σε σύγκριση με φέτος.

    H Citi προβλέπει ότι τον Ιανουάριο θα βγει η χώρα με την έκδοση ενός επταετούς ομολόγου αξίας 3 δισ. ευρώ, το Μάρτιο με δεκαετές αξίας 1 δισ. ευρώ, τον Απρίλιο επανέκδοση του επταετούς αξίας 1 δισ. ευρώ, το Μάϊο έκδοση πενταετούς αξίας 1 δισ. ευρώ, τον Ιούλιο επανέκδοση του επταετούς και του δεκαετούς για 0,5 δισ. ευρώ και τέλος το Σεπτέμβριο έκδοση πενταετούς αξίας 1 δισ. ευρώ. Αθροιστικά, οι αξίες θα είναι 2 δισ. ευρώ σε πενταετή, 4,5 δισ. σε επταετή ομόλογα και τέλος 1,5 δισ. ευρώ σε δεκαετή ομόλογα.

    «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, αυτό μεταφράζεται σε καθαρή ανάγκη χρηματοδότησης της αγοράς ύψους 572 δισ. ευρώ, η οποία θα χρηματοδοτηθεί μέσω της καθαρής προσφοράς σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια. Όσον αφορά τα ομόλογα, αφού προστεθούν τα 817 δισ. ευρώ από τις αποπληρωμές, αναμένουμε ότι η συνολική προσφορά ομολόγων στις 11 χώρες της ΕΕ θα είναι ύψους 1.258 δισ. ευρώ το 2023 έναντι 1.109 δισ. ευρώ το 2022. Αυτή θα είναι η υψηλότερη ετήσια προσφορά ομολόγων από την εισαγωγή του ευρώ», εξηγεί ο Saumesh Dutta.

    Ο δανεισμός από τις αγορές θα γίνει με την έκδοση μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ομολόγων, οπότε θα μπορούσε να αυξηθεί στα 8 δισ. ευρώ αν ληφθεί η απόφαση για έκδοση “πράσινου” ομολόγου. Η Citi εξηγεί ότι οκτώ κράτη της ΕΕ έχουν εισέλθει μέχρι στιγμής στην αγορά πράσινων ομολόγων (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Αυστρία και Ισπανία), με την Αυστρία να είναι η τελευταία που θα κάνει το ντεμπούτο της το 2022.

    Η Ελλάδα στόχευε επίσης στην έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου της στο δεύτερο εξάμηνο του 2022, αλλά το ανέβαλε λόγω των συνθηκών της αγοράς. Η Ελλάδα σχεδιάζει τώρα να εκδώσει το πρώτο της πράσινο ομόλογο το 2023 με διάρκεια 8-15 έτη και στόχο μέγιστο ύψος 1 δισ. ευρώ.

    Τέλος, η Citi προβλέπει ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα των 11 χωρών της ΕΕ αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά από 3,6% του ΑΕΠ το 2022 σε 4,4% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, κυρίως λόγω των χωρών του πυρήνα, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία. Το προβλεπόμενο έλλειμμα 5,8% του Βελγίου θα είναι το υψηλότερο στις 11 χώρες που αναλύει η τράπεζα.

    Αντίθετα, η Ελλάδα, θα κινηθεί ελλειμματικά μεν, αλλά με καλύτερη επίδοση το 2023 έναντι του 2022 κοντά στο 2,5% ως ποσοστό του ΑΕΠ.

    Διαβάστε επίσης:

    Δύσκολη χρονιά για τις αυτοκινητοβιομηχανίες το 2023: Ύφεση, απώλειες κερδών και πιθανή στροφή στο private equity

    Χρεοκοπία FTX: Την άλλη εβδομάδα η απολογία του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ



    ΣΧΟΛΙΑ