• ΑΓΟΡΕΣ

    Το ράλι των μετοχών δεν έσωσε τις Big Tech-Μεγάλος χαμένος με sell off άνω των 3 τρις το 2022

    Oι Big Tech προχωρούν σε απολύσεις και πάγωμα προσλήψεων. Πάνω: Mark Zuckerberg (Meta), Andy Jassy (Amazon), Κάτω: Tim Cook, CEO Apple, Sundar Pichai,( Alphabet)


    Τα τεχνολογικά funds χάνουν δισεκατομμύρια και οι έξι μεγάλες παίκτες της τεχνολογίας κατέγραψαν απώλειες μέσα σε 10 μήνες 3,3 τρις δολαρίων σε χρηματιστηριακή αξία.

    Apple, Netflix, Amazon, Meta Platforms, Alphabet και Microsoft είδαν μέσα στο 2022 τους επενδυτές να αποχωρούν και τα στοιχήματα να είναι εναντίον, ύστερα από μία εντυπωσιακή άνοδο που κατέγραψαν την προηγούμενη δεκαετία.

    Πλέον, μόνο τέσσερις εξ’ αυτών έχουν κεφαλαιοποίηση άνω του 1 τρις, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

    Η Amazon βρίσκεται ένα βήμα να βγει από το club του 1 τρις, αν δεχτεί κι άλλες πιέσεις στις μετοχές της.

    Την περασμένη Παρασκευή, η κεφαλαιοποίηση της Amazon ήταν περίπου 1,05 τρις δολάρια. Την τελευταία φορά που διαπραγματεύτηκε κάτω από το 1 τρις ήταν τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς του Dow Jones.

    Εκροές-ρεκόρ από τα τεχνολογικά funds

    Οι επενδυτές πάντως έχουν στείλει το δικό τους μήνυμα υπογραμμίζοντας ότι οι τεχνολογικές μετοχές δεν είναι ένα ασφαλές μέρος γι’ αυτούς. Η ανάκαμψη που κατέγραψαν οι αμερικάνικοι δείκτες, κατά τους προηγούμενους μήνες δεν κατάφεραν να σώσουν τις τεχνολογικές μετοχές και να οδηγήσουν σε μία σταθερή πορεία. Οι προβλέψεις για το τελευταίο τρίμηνο του 2022 είναι ακόμα πιο απαισιόδοξες.

    Τα διαδοχικά sell-off που οδήγησαν σε απώλειες τρισεκατομμυρίων αποτυπώνονται και στις εκροές-ρεκόρ από τα τεχνολογικά funds.

    Οι επενδυτές έχουν αποσύρει μέσα στο 2022 πάνω από 18 δις από τα εν λόγω ταμεία, με ρυθμό που αντίστοιχος έχει καταγραφεί το 1993.

    Η αξία του δείκτη Nasdaq συνολικά μειώθηκε φέτος κατά περίπου 8 τρισεκατομμύρια δολάρια, με τις μετοχές της τεχνολογίας να ηγούνται στην πτώση των αγορών το 2022.

    Στα χρόνια μετά την οικονομική κρίση, οι μετοχές τεχνολογίας κατέγραφαν μόνο ανοδική τάση. Κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης και της άνθησης της πανδημίας το 2020 και το 2021, οι εταιρείες εμφανίστηκαν απρόσβλητες στην ευρύτερη οικονομική δυσπραγία, ενώ απολάμβαναν πλήρως τα οφέλη της επαναλειτουργίας.

    Παρά τη βουτιά, παραμένουν «ακριβές»

    Παρά τα εντυπωσιακά νούμερα και τις τοποθετήσεις των αναλυτών που μιλάνε ξεκάθαρα για τον «μεγάλο χαμένο» στις φετινές αγορές, η αποτίμηση στις τιμές των τεχνολογικών μετοχών παραμένουν υγιείς.

    Οι αναλυτές παραδέχονται ότι τα φετινά επίπεδα είναι πολύ μακριά από τα υψηλά της εποχής COVID, αλλά παραμένουν σημαντικά υψηλότερα από τα επίπεδα που διατηρούσαν οι μετοχές το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 2010.

    Η Fed ανέκοψε την πορεία τους

    Ο επιθετικός ρυθμός αύξησης των επιτοκίων από τη Fed ανέκοψε απότομα την πορεία των τεχνολογικών μετοχών.

    Εταιρείες όπως η Apple, η Amazon, η Meta, η Microsoft Corp. και η Tesla Inc. έχουν καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση με τη Meta να διαπραγματεύεται σε επίπεδα που δεν έχουν δει από το 2016.

    Οι μετοχές του κλάδου αναμένεται να καταγράψουν τη χειρότερη χρονιά τους εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες.

    Στην αρχή του έτους, η Meta ήταν μία από τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες στον S&P 500. Σήμερα, δεν βρίσκεται καν στις 20 πρώτες, με εταιρείες όπως η Chevron Corp. και η Bank of America Corp. να την ξεπερνούν.

    Διαβάστε επίσης:

    Schroders: Δέκα όροι για τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια που πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές



    ΣΧΟΛΙΑ