• Business

    Νέος κώδωνας κινδύνου από τον SSM για τις ελληνικές τράπεζες

    • NewsRoom


    Tην ανάγκη να επισπευστεί η υλοποίηση των μέτρων που έχουν αποφασιστεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων» υπογραμμίζει η πρόεδρος του SSM D. Noy σε απαντητική επιστολή προς τον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκο Χουντή.

    Η Ευρωπαία επόπτης υποστηρίζει ότι προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτές μεταρρυθμίσεις -όπως το άνοιγμα της αγοράς για πωλήσεις δανείων και η θέσπιση νέων πλαισίων για τον μηχανισμό εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί- οδηγούν σε επίσπευση της διευθέτησης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ελλάδα, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή τους.

    Για παράδειγμα, όπως αναφέρει, όσον αφορά τη θέση σε λειτουργία της νέας πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, θα χρειαστεί να καταβληθούν πρόσθετες προσπάθειες προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητα του ελληνικού δικαστικού συστήματος και των πλαισίων για την αφερεγγυότητα.

    Αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις οι ελληνικές τράπεζες

    Η κ. Νοy κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφέροντας ότι οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις, όπως μεταξύ άλλων η ανάγκη μείωσης του πολύ υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), τα οποία, όπως αναφέρει, ανέρχονται σε περίπου 45% των συνολικών ανοιγμάτων τους. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο σε όλες τις χώρες της τραπεζικής ένωσης.

    Επαρκώς κεφαλαιοποιημένες

    Παρά ταύτα υποστηρίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτοντας δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 16,7% κρίνονται από την ΕΚΤ ως επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.

    Υπενθυμίζει ότι το 2018 η ΕΚΤ θα διενεργήσει επίσης ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για τα τέσσερα ελληνικά σημαντικά ιδρύματα. Ο κύριος λόγος για τη διενέργεια αυτών των ασκήσεων είναι να επιτευχθεί μια επικαιροποιημένη αξιολόγηση της ανθεκτικότητας των τραπεζών στο πλαίσιο βασικού και δυσμενούς σεναρίου. Υπογραμμίζει δε ότι η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ δεν κρίνει σκόπιμη τη διενέργεια άλλου συνολικού ελέγχου του ενερηγτικού (AQR) των ελληνικών τραπεζών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Bloomberg: Συμμορίες πλούσιων κακοπληρωτών μπλοκάρουν τη μάχη των τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιοι ωφελούνται από τις «συλλογικότητες» που εμποδίζουν τη διενέργεια πλειστηριασμών
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συμβολαιογράφοι: Αυτοί είναι οι περίεργοι πλειστηριασμοί που ματαιώθηκαν από τις συλλογικότητες



    ΣΧΟΛΙΑ