• ΑΓΟΡΕΣ

    Μυτιληναίος, Jumbo στο μάτι των ξένων brokers – €420 εκατ. καθαρές εντολές πώλησης σε 15 μήνες – Το σχόλιο της Βασιλικής Λαζαράκου

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Απόστολος Βακάκης


    Το πώς ο κορονοϊός φρέναρε την πορεία της αγοράς προς τα πάνω προκύπτει εύγλωττα από τα επίσημα στοιχεία που δίνει το Χρηματιστήριο κάθε μήνα για την κίνηση των ξένων.

    Στους πρώτους έξι μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη (σημειωτέον ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανέλαβε στο δεύτερο μισό του Ιουλίου 2019) οι καθαρές εισροές κεφαλαίων, δηλαδή οι καθαρές αγορές των ξένων στις ελληνικές μετοχές, ξεπερνούσαν τα 130 εκατ. ευρώ. Από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι και τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε οι εκροές, οι πωλήσεις δηλαδή σε σχέση με τις αγορές, ξεπέρασαν τα 552 εκατ. ευρώ.

    Αθροιστικά, για όλο αυτό το διάστημα των 15 μηνών, οι ξένοι έχουν ρευστοποιήσει θέσεις 420 εκατ. ευρώ. Από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς όλο αυτό το διάστημα έχουν εξανεμιστεί περί τα 8 δισ. ευρώ, με τις μετοχές να γράφουν ιστορικά ή πολυετή χαμηλά, που παρέπεμπαν σε επίπεδα χαμηλότερα και από τα capital controls ή την αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ακολούθησε μετά τις αλλοπρόσαλλες πολιτικές που εφαρμόστηκαν στο πρώτο εξάμηνο της «Πρώτη φορά Αριστερά». Που σημαίνει ότι αυτό που συντελείται με την πανδημία είναι κάτι που ξεπερνάει κυβερνήσεις, οικονομία, πολιτικές, στρατηγική και τάση σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Ακόμα και η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. από 68% τον Ιούλιο του 2019 έχει υποχωρήσει στο επίπεδο του 66%. Το ανησυχητικό, δε, δεν είναι ότι παρατηρούνται πωλήσεις, αλλά ότι δεν διαφαίνεται αχτίδα φωτός, τέτοια που να μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα. Διότι, όπως εξηγούν Έλληνες διαχειριστές στο Λονδίνο, που παρακολουθούν εξ επαγγέλματος στενά την αγορά για λογαριασμό πελατών τους, το σήμα θα έρθει πρώτα από το εξωτερικό και μετά θα ακολουθήσει η Λεωφόρος Αθηνών.

    Είναι αξιοσημείωτη η συμπεριφορά των ισχυρών χαρτοφυλακίων, ότι πωλητές, με πρόσχημα την οξεία υγειονομική κρίση, αφήνουν τη μία μετοχή και πιάνουν την άλλη, όπως χαρακτηριστικά λέγεται στην αγορά, ό,τι έγινε το προηγούμενο διάστημα με τον Μυτιληναίο, μετοχή από την οποία προφανώς πήραν σε απόδοση βραχυπρόθεσμα αυτό που ήθελαν και τώρα τείνουν να ασχοληθούν με την Jumbo.

    Εν αναμονή της αλλαγής των δεικτών από την Morgan Stanley, με τις προβλέψεις για νέες μετατοπίσεις μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να δίνουν και να παίρνουν, οι ξένοι μειώνουν περαιτέρω τις θέσεις τους στην εγχώρια κεφαλαιαγορά.

    Το θέμα ετέθη από το mononews.gr και στην πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κυρία Βασιλική Λαζαράκου. Δεδομένου ότι έχουμε μια αγορά στην οποία έχουν θεσμοθετηθεί πια οι κανόνες του παιχνιδιού και το ζητούμενο είναι η διαφάνεια, οι ξένοι συμπεριφέρονται σαν να μην το βλέπουν. Η κυρία Λαζαράκου υποστήριξε ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας να διασφαλίσει την αξιοπιστία του συστήματος προλαμβάνοντας καταστάσεις και όχι να έπεται, όπως συνέβη στην αμαρτωλή περίπτωση της Folli Follie.

    Που σημαίνει ότι, όταν φτιάξει το κλίμα λόγω των δεδομένων κρίσιμων συνθηκών, θα έρθει και το ποθούμενο…

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ