• Business

    Spotawheel: Η εταιρεία του Χάρη Αρβανίτη που άλλαξε την αγορά & το leasing των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

    Χάρης Αρβανίτης, Spotawheel

    Χάρης Αρβανίτης, Spotawheel


    Το ελληνικό startup οικοσύστημα βρίσκεται τα τελευταία χρόνια το προσκήνιο, καθώς έχουν δημιουργηθεί καινοτόμες εταιρείας σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικότητας, που χρησιμοποιώντας υψηλές τεχνολογίας, έχουν προσεγγίσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών και funds που βλέπουν σε αυτές μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης

    Η Spotawheel δεν είναι μία συνηθισμένη ή άγνωστη startup εταιρεία. Δημιουργήθηκε πίσω το 2016 από τους Χάρη Αρβανίτη, Χρήστο Ζη και Κυριάκο Αγαδάκο, οι οποίοι είδαν ένα κενό στην αγορά και στο leasing μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και αποφάσισαν να το εκμεταλλευτούν.

    Διαφοροποιώντας το μοντέλο που ακολουθεί η αγορά leasing με τα καινούργια αυτοκίνητα, η Spotawheel ενοικιάζει μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, σε άριστη κατάσταση και αφού πρώτα έχουν πραγματοποιηθεί όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι.

    Δίνει μεγάλη προσοχή στην ποιότητα των οχημάτων της, φροντίζοντας να είναι σαν καινούργια. Και γι’ αυτό ελέγχει περισσότερα από 300.000 μεταχειρισμένα αυτοκίνητα ετησίως και από τα αυστηρά στάνταρ περνά 1 στα 10 αυτοκίνητα.

    Η εταιρεία δίνει στον υποψήφιο αγοραστή, μέσα από την καινοτόμο πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει, τη δυνατότητα να επιλέξει για αγορά ή leasing το αυτοκίνητο που θέλει και να του το παραδώσει σε όποιο σημείο της χώρας επιλέξει. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα επιστροφής χρημάτων εντός 7 ημερών από την αγορά του αυτοκινήτου αλλά και εγγύηση 5 ετών – τη μεγαλύτερη εγγύηση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην Ευρώπη.

    Πώς ξεκίνησε

    Και αυτή η επιχείρηση, όπως οι περισσότερες startups, ξεκίνησαν τυχαία. Ο Χάρης Αρβανίτης και οι συνεργάτες του, εντόπισαν ένα πρόβλημα το οποίο έχρηζε επίλυσης.

    Το 2015 δημιουργήθηκε η Spotmechanic, μια υπηρεσία επιτόπιων ελέγχων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που παρέχει λεπτομερή μηχανική αναφορά κατόπιν μετάβασης στον χώρο που βρίσκεται το όχημα και διενέργειας πλήρους ελέγχου.

    Η επιτυχία τον πρώτο καιρό ήταν μεγάλη και έτσι οι δημιουργοί της Spotmechanic, προχώρησαν στο επόμενο βήμα και δημιούργησαν τον επόμενο χρόνο τη Spotawheel, μια υπηρεσία αγοραπωλησίας & leasing μεταχειρισμένων οχημάτων.

    Πλέον απασχολεί πάνω από 250 εργαζόμενους και σήμερα δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, την Πολωνία, την Ρουμανία και τη Γερμανία ενώ τα επόμενα χρόνια στοχεύει να επεκταθεί σε τουλάχιστον άλλες πέντε αγορές σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

    Οι χρηματοδοτήσεις

    Σύμφωνα με τo ετήσιο report του found.ation για το 2023-2024, η Spotawheel είναι 5η στην λίστα με τις ελληνικές startups που έχουν λάβει τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις, με ένα ποσό που πλησιάζει τα 130 εκατ. ευρώ.

    Το 2022 σήκωσε γενναία χρηματοδότηση, ύψους 100 εκατ. ευρώ, ενώ ανήκει στο «top 10» των ελληνικών startups με τις υψηλότερες αποτιμήσεις, η οποία βάσει εκτιμήσεων προσεγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ.

    Του γύρου χρηματοδότησης ηγήθηκε το ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο VentureFriends με τη συμμετοχή των Adevinta Ventures, UNIQA Ventures, Rockaway Ventures Fund, Velocity.Partners, FJ Labs, Collective Spark, Endeavor Catalyst καθώς και θεσμικών επενδυτών.

    Η εταιρεία παρέχει πρωτοποριακές υπηρεσίες όπως γραπτό τεχνικό έλεγχο 200+ σημείων της Spotmechanic και δυνατότητα ελέγχου σε οποιοδήποτε συνεργείο, δωρεάν test drive, έως 5 χρόνια εγγύηση, ευέλικτα προγράμματα leasing χωρίς προκαταβολή, ενώ το καινοτόμο μοντέλο της προσφέρει και τη δυνατότητα ανέπαφης αγοράς, μέσω του touchless shopping, με το 60% των πελατών της να αξιοποιεί αυτή την υπηρεσία.

    Το κύριο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Spotawheel είναι ο εξειδικευμένος αλγόριθμος αξιολόγησης και αγοράς οχημάτων που έχει αναπτύξει, συνδυάζοντας αρμονικά τεχνολογίες αιχμής όπως Big Data, Machine Learning & Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), με την τεχνογνωσία των ανθρώπων της.

    Μάλιστα η εταιρεία το 2021 μπήκε στη λίστα των Financial Times με τις 1000 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ευρώπη.

    Διαβάστε επίσης:

    Axelera AI: Η startup του Ευάγγελου Ελευθερίου που πρωταγωνιστεί στην αγορά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης

    Βίκτωρ Τροκούδης (Plum): Οι σπουδές στο Χάρβαρντ, η θητεία στη Morgan Stanley και το deal με τον Φ. Καραβία



    ΣΧΟΛΙΑ