• Business

    Βίκτωρ Τροκούδης (Plum): Οι σπουδές στο Χάρβαρντ, η θητεία στη Morgan Stanley και το deal με τον Φ. Καραβία

    Βίκτωρ Τροκούδης, Plum

    Βίκτωρ Τροκούδης, Plum


    Την Πέμπτη το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι η Eurobank αποφάσισε να επενδύσει σε μία fintech εταιρεία, την Plum, όχι τόσο γνωστή για το ευρύ κοινό, το ποσό των 5 εκατ. ευρώ, με option να τοποθετήσει ακόμα 5 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

    Αυτό όμως που δεν ξέρουν οι πολλοί, είναι ότι η Plum, η startup που έχει ελληνικό DNA, καθώς είναι δημιούργημα του επιχειρηματία Βίκτωρα Τροκούδη, είναι μία από τις κορυφαίες στην «έξυπνη» διαχείριση χρημάτων, με μια αποτίμηση γύρω στα 150 εκατ. ευρώ.

    Ουσιαστικά η εταιρεία είναι ένα savings και investment automated app και σκοπός της είναι να αυξήσει τα λεφτά που έχει κάποιος στον λογαριασμό του.

    Αυτό που κάνει το app είναι να ενώνεται με τον τραπεζικό λογαριασμό του χρήστη, και η Plum αρχίζει να αποταμιεύει λεφτά για αυτόν κάθε εβδομάδα, τα οποία όμως ταυτόχρονα μπορεί ο χρήστης να επενδύσει για να αυξηθούν.

    Επίσης οι χρήστες της αποκτούν τη δυνατότητα να επενδύσουν έως και 3.000 μετοχές των Χρηματιστηρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και αυτό χωρίς προμήθεια, αρχίζοντας μόλις με 1 ευρώ.

    Ήδη η εταιρεία, η οποία λειτουργεί από το 2016, μετράει πάνω από 1,8 εκατ. πελάτες και έχει δραστηριότητα σε πάνω από 10 χώρες, μεταξύ των οποίων στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Ιρλανδία και στο Βέλγιο.

    Από το Harvard, στη Morgan Stanley και μετά η Plum

    O Βίκτωρ Τρομούδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο, με μητέρα Καναδή και πατέρα Κύπριο.

    Μόλις ενηλικιώθηκε και αφού πήγε υποχρεωτικά φαντάρος (οπού έγραψε και ένα βιβλίο βγάζοντας έτσι τα πρώτα του χρήματα) έφυγε να σπουδάσει Οικονομικά στο Harvard.

    Πρώτη του μεγάλη δουλειά και ενασχόληση με το κομμάτι του business ήταν όταν το 2008 ξεκίνησε ως trader στη Morgan Stanley.

    Ωστόσο με την οικονομική κρίση να είναι κοντά, βλέποντας το κομμάτι του finance να καταρρέει, αποφάσισε να φύγει και να κάνει κάτι δικό του.

    Η μετάβαση αυτή ξεκίνησε πηγαίνοντας στην Αγγλία, όπου έκανε μια εταιρεία ipad POS research δηλαδή ταμειακές πάνω σε ipad, η οποία πουλούσε για μια αμερικάνικη εταιρεία στο Λονδίνο.

    Ωστόσο μετά από ένα διάστημα, ενσωματώθηκε στην TransferWise, όπου έγινε head of international, ανοίγοντας την Transfer σε 25 αγορές όπως της Αμερικής, Καναδά, Ιαπωνία, Ινδία και Κίνα.

    Πώς ξεκίνησε η Plum

    Η νεοφυής εταιρεία ξεκίνησε το 2016 στο Λονδίνο ως chatbot στο Facebook-Messenger, ενώ από τις αρχές του 2023 ήρθε στην Ελλάδα όπου διατηρεί γραφεία.

    Την εποχή που δούλευε στην Transfer ο Άλεξ Μιχαήλ, με τον οποίον και έβαλαν μαζί μπροστά το σχέδιο για τη «γέννηση» της Plum.

    Οι χρήστες της αποκτούν τη δυνατότητα να επενδύσουν έως και σε 3.000 μετοχές των Χρηματιστηρίων των ΗΠΑ χωρίς προμήθεια, ξεκινώντας από μόλις 1 ευρώ με κλασματικά μερίδια σε δημοφιλείς εταιρείες παγκόσμιας κλάσης, όπως η Google, η Meta ή η Amazon.

    Μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο χρήστες της να αποταμιεύσουν ή να κερδίσουν από επενδύσεις περισσότερα από 1,79 δισ. ευρώ.

    Στην Ελλάδα οι κάτοικοι μπορούν να συνδέουν στην εφαρμογή τους λογαριασμούς τους από 10 μεγάλες τράπεζες, μεταξύ των οποίων και ελληνικές όπως η Alpha Bank, η Eurobank, η Εθνική και η Πειραιώς.

    Το Plum βελτιώνει τα οικονομικά των ανθρώπων βάσει τριών πυλώνων. Ο πρώτος είναι μέσω των αποταμιεύσεων, ο δεύτερος μέσω των επενδύσεων και ο τρίτος με τις αναλύσεις (insights), δίνοντας στον χρήστη τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις δαπάνες του.

    Πολλοί μεγάλοι επιχειρηματίες έχουν εμπιστευτεί την Plum και τον Βίκτωρα Τροκούδη, όπως ο Έλληνας expert της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, επενδυτής και μέντορας για πολλούς του χώρου, Απόστολος Αποστολάκης, συνιδρυτής και Partner των VentrureFriends, ελληνικό VC από τα κορυφαία διεθνώς.

    Παράλληλα έχει μπει στο… στόχαστρο και άλλων επενδυτών όπως οι dmg Ventures, Ventura Holdings Group, Global Brain Corporation, 500 Global, πέρυσι έλαβε επιχειρηματικό δάνειο ύψους 5 εκατ. λιρών από τη Silicon Valley Bank UK, ενώ πριν έρθει το deal με την Eurobank είχε αντλήσει άλλα 45 εκατ. ευρώ από χρηματοδοτήσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Eurobank: Στρατηγική συνεργασία με την βρετανική Plum Fintech Limited

    Τράπεζες: Γέμισαν τα ταμεία με κεφάλαια 3,4 δισ. ευρώ που άντλησαν από τις αγορές

    Πώς οι ελληνικές startups προσελκύουν μεγάλους ξένους ομίλους



    ΣΧΟΛΙΑ