Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Νέα αποκάλυψη των Times έρχεται να προκαλέσει μεγαλύτερο σεισμό στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, για την πρόθεση του προέδρου της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνo, που φέρεται να προωθεί σχέδιο για την παραχώρηση ποσοστού των σημαντικότερων διοργανώσεων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας σε ιδιώτες επενδυτές μέσω της δημιουργίας νέας εταιρείας.

Το νέο άρθρο των Times, αποκαλύπτει ότι οι 211 εθνικές ομοσπονδίες έχουν λάβει επιστολή από τον Τζιάνι Ινφαντίνο, μέσω της οποίας καλούνται να τοποθετηθούν επί της πρότασης μέσα σε προθεσμία 53 ημερών.

1

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να εξασφαλιστεί η έγκριση του σχεδίου πώλησης μέρους των εμπορικών δικαιωμάτων του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε επενδυτικό fund, με τη FIFA να υποστηρίζει ότι η συμφωνία θα αυξήσει σημαντικά τα έσοδα των εθνικών ομοσπονδιών.

Ωστόσο, αρκετές ομοσπονδίες αντιμετωπίζουν την πρόταση με έντονο σκεπτικισμό, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία ως μορφή πίεσης. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η καταληκτική ημερομηνία για την απάντηση έχει οριστεί για τις 19 Σεπτεμβρίου, ενώ η συνολική αξία της συμφωνίας εκτιμάται ότι θα μπορούσε να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στους επενδυτές με επικεφαλής τον Τζόσουα Κούσνερ προβλέπεται να μεταβιβαστεί ποσοστό 21% των δικαιωμάτων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν αποσαφηνιστεί ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώθηκε η συγκεκριμένη δομή ή η νομική βάση που επιτρέπει μια τέτοια παραχώρηση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το μήνυμα που φέρεται να μεταφέρει η FIFA προς τις εθνικές ομοσπονδίες είναι ότι η αποδοχή του σχεδίου θα συνοδευτεί από σημαντικά αυξημένα οικονομικά οφέλη, ενώ σε διαφορετική περίπτωση τα έσοδα που θα λάβουν θα είναι αισθητά χαμηλότερα. Η συγκεκριμένη προσέγγιση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με αρκετές ομοσπονδίες να κάνουν λόγο για απαράδεκτη πίεση ενόψει μιας από τις σημαντικότερες αποφάσεις για το μέλλον του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Το σχέδιο Ινφαντίνο

Βάσει του σχεδίου, η νέα εταιρεία θα αναλάβει τη διαχείριση των κορυφαίων διοργανώσεων της FIFA, μεταξύ των οποίων το Παγκόσμιο Κύπελλο Ανδρών, το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Η FIFA θα εξακολουθήσει να διατηρεί τον έλεγχο, κρατώντας το πλειοψηφικό πακέτο, ενώ ποσοστό από 20% έως 30% προβλέπεται να διατεθεί σε επενδυτικά κεφάλαια έναντι δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανάμεσα στους βασικούς ενδιαφερόμενους επενδυτές συγκαταλέγονται ο επιχειρηματίας Τζόσουα Κούσνερ, αδελφός του Τζάρεντ Κούσνερ, καθώς και η επενδυτική τράπεζα JPMorgan Chase.

Η προοπτική συμμετοχής ιδιωτικών κεφαλαίων στη διαχείριση του Μουντιάλ έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κόλπους του ποδοσφαίρου. Στην UEFA εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια τέτοια εξέλιξη στη διακυβέρνηση του αθλήματος, με την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία να θεωρεί ότι πρόκειται για ζήτημα που αγγίζει τον πυρήνα της λειτουργίας του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Μάλιστα, η UEFA έχει συγκαλέσει εντός της εβδομάδας σύσκεψη με τις εθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της Ευρώπης, προκειμένου να καθοριστεί κοινή στάση απέναντι στις προθέσεις της FIFA. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται ακόμη και το ενδεχόμενο μποϊκοτάζ, εφόσον το σχέδιο προχωρήσει.

 

Διαβάστε επίσης 

EuroLeague 2026-07: Το πρόγραμμα, τα ντέρμπι και οι… παγίδες για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό

Μηχανή… δισεκατομμυρίων! Πώς η Ρεάλ έγινε, επί ημερών Πέρεθ, η πλουσιότερη ομάδα στην ιστορία του αθλητισμού

Καρανδρίκας και Ζορμπάς σε Μπάγερν και Μίλαν: Οι ελληνικές ακαδημίες στέλνουν τα νέα τους διαμάντια στο εξωτερικό