• Business

    Σπατάλη τροφίμων: Εξοικονομούμε χρήματα, προστατεύοντας το περιβάλλον

    • NewsRoom

    Είτε πρόκειται για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι, είτε για τα κυριακάτικα καλέσματα ή τις πιο γιορτινές ημέρες, οι Έλληνες αγαπάμε το φαγητό. Αν το τραπέζι δεν είναι γεμάτο, με πλούσια ποικιλία και μεγάλες ποσότητες από διάφορες λιχουδιές, μοιάζει μάλλον… ημιτελές. Κι όμως, πίσω από αυτή μας την αγάπη για το φαγητό, υπάρχει ένα κόστος που τις περισσότερες φορές δεν συνειδητοποιούμε.

    Πολύ συχνά ξεχνάμε πως η διατροφή μας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την υγεία του πλανήτη, αλλά και με την οικονομία! Έχει πλέον αποδειχθεί επιστημονικά πως προκειμένου να παραχθεί η τροφή μας απαιτούνται τεράστιες ποσότητες φυσικών πόρων οι οποίες οφείλονται για το 80% της παγκόσμιας αποδάσωσης, το 70% της απώλειας της χερσαίας βιοποικιλότητας, το 50% της απώλειας βιοποικιλότητας γλυκού νερού και το 27% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως.

    Όμως, δεν είναι για όλα αυτά υπαίτια η τροφή που καταναλώνουμε αλλά εκείνη που… πετάμε! Κάθε χρόνο, το 1/3 των παραγόμενων τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια και μαζί του ξοδεύονται όλοι οι πολύτιμοι πόροι που χρησιμοποιήθηκαν για να φτάσουν στο τραπέζι μας καθώς και τα χρήματα που ξοδέψαμε για να την αποκτήσουμε.

    Αν, για παράδειγμα, πετάξουμε 1 κιλό βοδινού κρέατος είναι σαν να πετάξαμε μαζί του 15.500 λίτρα νερού, να εκλύσαμε 30,4 κιλά διοξειδίου του άνθρακα και, φυσικά, να πετάξαμε περίπου 8,44 ευρώ από τα έσοδά μας στα σκουπίδια!

    Τα νούμερα της σπατάλης τροφίμων στη χώρα μας είναι τεράστια. Όπως προέκυψε από τη μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα της ΑΒ Βασιλόπουλος, κάθε χρόνο τα ελληνικά νοικοκυριά πετούν κατά μέσο όρο 1.000.000 τόνους τροφίμων, τα μισά εκ των οποίων θα μπορούσαν να καταναλωθούν με ασφάλεια!

    Για μια τετραμελή οικογένεια, η σπατάλη ανέρχεται στα 392,8 κιλά τροφίμων ετησίως και το κόστος σε ευρώ… ανυπολόγιστο! Αν καταφέρναμε να διασώσουμε και να αξιοποιήσουμε ακόμα και τα μισά από αυτά, θα είχαμε κόψει στο μισό το κόστος για τον πλανήτη αλλά και την τσέπη μας.

    Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα μεγάλο, πλην σιωπηλό, περιβαλλοντικό και οικονομικό πρόβλημα και όλοι πλέον οφείλουμε να συμβάλουμε στην αντιμετώπισή του μέσα από την ίδια μας την κουζίνα.

    Την αρχή κάνει η αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος που δεσμεύεται να μειώσει, από τη δική της πλευρά, την σπατάλη τροφίμων κατά 50%, μέχρι το 2025. Πώς; Μέσα από ακόμα περισσότερες δωρεές τροφίμων σε φορείς και συνανθρώπους μας, που έχουν πραγματικά ανάγκη, μέσα από το Πρόγραμμα Τρόφιμα Αγάπης, την ίδρυση της πρώτης «Συμμαχίας για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων» σε συνεργασία με το Μπορούμε, αλλά και ηγείται μιας προσπάθειας για υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών για μείωση της σπατάλης τροφίμων από τους προμηθευτές, τους πελάτες και τις εσωτερικές διαδικασίες της.

    Αλλάζουμε τον τρόπο που βλέπουμε το φαγητό

    Η ΑΒ κάνει την αρχή, όμως όλοι μας οφείλουμε να αναλάβουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης απέναντι στο πρόβλημα, αλλάζοντας τις καθημερινές μας συνήθειες. Άλλωστε, στην πραγματικότητα, το μόνο που χρειάζεται είναι να υιοθετήσουμε ορισμένες μικρές αλλαγές που, πέρα από το περιβάλλον, κάνουν καλό και στην… τσέπη μας! Να 5 εύκολα tips για να ξεκινήσουμε:

    1. Ψωνίζουμε, πάντα, με λίστα
    2. Συντηρούμε σωστά τα τρόφιμα στο ψυγείο και τα ντουλάπια
    3. Αποθηκεύουμε ό,τι περισσεύει στην ψύξη ή στην κατάψυξη
    4. Χαρίζουμε τρόφιμα που βλέπουμε πως τελικά δε θα καταναλώσουμε
    5. Ξεφλουδίζουμε προσεκτικά τα φρούτα και τα λαχανικά, αποφεύγοντας τη σπατάλη

    Ανακάλυψε ακόμα περισσότερα tips και συμβουλές στο site της AB και βάλε σήμερα το λιθαράκι σου για ένα καλύτερο μέλλον!

    Διαβάστε περισσότερα για το πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων και την αντιμετώπισή του στο αφιέρωμα Σώζοντας το φαγητό, σώζουμε το περιβάλλον