• Business

    Σκάνδαλο ΔΕΠΑ: Τα emails του Κιτσάκου καίνε την κυβέρνηση – Το MOU για την ανταλλαγή ακινήτων σε εξωπραγματικές τιμές

    • NewsRoom
    Κιτσάκος ΔΕΠΑ

    Θεόδωρος Κιτσάκος. Τέως CEO ΔΕΠΑ


    Νέες αποκαλύψεις που δίνουν νέες διαστάσεις στην υπόθεση του σχεδίου της ΔΕΠΑ για την απόπειρα συμψηφισμού των χρεών της Ελληνικά Λιπάσματα, του Λαυρέντη Λαυρετνιάδη, έρχονται στο φως, βάζοντας ξανά στο στόχαστρο υπουργούς της κυβέρνησης.

    Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι η μεθόδευση αυτή είχε ως στόχο τη πώληση στη ΔΕΠΑ ακίνητων αξίας 8,9 εκατ ευρώ σε… δεκαπλάσια τιμή, προκειμένου να διαγραφούν αντίστοιχου ύψους χρέη, της τάξης των 90 εκατ ευρώ, όπως έχει παραδεχτεί στη προ δεκαημέρου συνέντευξη Τύπου, ο ίδιος ο υπόδικος πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θ.Κιτσάκος.

    Σύμφωνα με έγγραφα που παρουσιάζει η Καθημερινή, αποδεικνύεται πως η  μελέτη αποτίμησης των δεσμευμένων ακινήτων της πλευράς Λαυρεντιάδη προς 90 εκατ ευρώ, την ώρα που η πραγματική τους αξία δεν ξεπερνούσε τα 9 εκατ. ευρώ, είχε εκπονηθεί για λογαριασμό της ίδιας της ELFEκαι όχι της ΔΕΠΑ. Ταυτόχρονα, η εφημερίδα Βήμα φέρνει στο φως μια σειρά από emails που αντήλλασσαν οι κ.κ. Σταθάκης, Φλαμπουράρης και Δραγασάκης με τον Θ. Κιτσάκο, σύμφωνα με τα οποία, γνώριζαν για τη διόγκωση του χρέους και μεθόδευαν και την ανταλλαγή των ακινήτων, παρ’ ότι ήξεραν ότι αυτά είναι δεσμευμένα και προσημειωμένα.

    Σε ένα από τα emails, με αποδέκτες τους Στ. Αποστόλου και Μιχάλη Νικολακάκη, διευθυντή του γραφείου του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, ο κ. Κιτσάκος υπενθυμίζει την “υφιστάμενη εκκρεμότητα αναφορικά με την ενδεχόμενη ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο σύνθετο πρόβλημα των υπερχρεωμένων ELFE”. Ο ίδιος είχε προτείνει ως “βιώσιμη λύση” να υπογραφεί ένα Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και στην ELFE, βάσει του οποίου θα ρυθμιζόταν η συνολική οφειλή 91-92 εκατ. ευρώ. Το μοντέλο Κιτσάκου ήταν το εξής:

    Ποσό 65-71 εκατ ευρώ του συνολικού χρέους, θα διαγράφονταν μέσω της μεταβίβασης των δύο βιομηχανικών ακινήτων της Θεσσαλονίκης (52 στρέμματα στο sea access terminal Καλοχωρίου και 193 στρέμματα στα Διαβατά).

    17 με 18 εκατ. ευρώ θα διαγράφονταν μέσω “κουρέματος”. Πρόκειται για ισόποσες χρεώσεις τόκων υπερημερίας των τελευταίων ετών.

    3 με 10 εκατ. ευρώ θα ρυθμίζονταν μέσω ισόποσων δόσεων σε 18-24 μήνες εντόκως (EURIBOR +1%).

    Κεντρική θέση στο σχέδιο είχε η μεταβίβαση στη ΔΕΠΑ του οικοπέδου στο Καλοχώρι Καβάλας, για το οποίο ο κ. Κιτσάκος είχε ενημερώσει ήδη από τις 25/10/2016, τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΠΑ ότι υπήρχε σχετική επικοινωνία με τη διοίκηση της ELFE.

    Σύμφωνα με την Καθημερινή, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΠΑ της 25ης Οκτωβρίου 2016 ο κ. Κιτσάκος ενημερώνει ότι «υπάρχει επικοινωνία με τη διοίκηση της ELFE, η οποία επιμένει ότι μία συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ ΔΕΠΑ και ELFE για το θέμα των ακινήτων θα την άφηναν να κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες που θα της επέτρεπαν τη μεταβίβαση προς τη ΔΕΠΑ των ακινήτων που έχουν συζητηθεί (τουλάχιστον αυτό του Καλοχωρίου) και κατέληξε ότι θα πρέπει σύντομα να ληφθούν αποφάσεις»!

    Πέντε μήνες μετά, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της 17.03.2017 ο κ. Κιτσάκος επιμένει ότι «για την προώθηση τέτοιας συνολικής λύσης θα χρειαστεί η υπογραφή MoU μεταξύ ΔΕΠΑ και ΕLFE συγκεκριμένης διάρκειας που θα επιτρέψει στην ΕLFE να επιχειρήσει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση»!

    Στις 17 Μαρτίου 2016 ο αντιπρόεδρος της ELFE κ. Γεώργιος Γεωργάρας (στον οποίο έχει επίσης ασκηθεί ποινική δίωξη για κακουργηματική απάτη, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και πλέον ηθική αυτουργία σε κακουργηματική απιστία με αυτουργό τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Θ. Κιτσάκο) στέλνει την ακόλουθη επιστολή στον κ. Κιτσάκο: «Σε συνέχεια της επιστολής μας της 17ης Φεβρουαρίου 2016, σας αποστέλλουμε συνημμένα την εκτίμηση αγοραίας αξίας ακινήτου ιδιοκτησίας ELFE SA στα Διαβατά της εταιρείας “Σαμαράς & Συνεργάτες”». Ωστόσο στις παραδοχές της εκτίμησης η εταιρεία «Σαμαράς & Συνεργάτες» αναφέρει «θεωρήσαμε ότι οι τίτλοι ιδιοκτησίας (ήρθε στα χέρια μας το παραχωρητήριο) είναι έγκυροι και ισχυροί και ότι το ακίνητο είναι ελεύθερο από κάθε είδους βάρος, υποθήκη, προσημείωση ή άλλο περιορισμό επαχθούς φύσεως». Επίσης όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εκτίμηση, «εφόσον αλλάξουν οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις με τις οποίες παραχωρήθηκε το ακίνητο από το Ελληνικό Δημόσιο, είναι απαραίτητο να διενεργηθεί νέα εκτίμηση με το τότε ισχύον ιδιοκτησιακό καθεστώς». Παραδέχεται δηλαδή η εταιρεία ότι το ακίνητο δεν ανήκει στην ELFE αλλά έχει παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο. Περαιτέρω, το ακίνητο στα Διαβατά είναι πολλαπλώς βεβαρυμένο με υποθήκες και δεσμευμένο από την Αρχή για την καταπολέμηση «μαύρου» χρήματος.

    Ολα αυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΠΑ και έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία, είναι γνωστά στον κ. Κιτσάκο, όταν στις 17 Μαρτίου ενημερώνει το διοικητικό συμβούλιο ότι η εξεύρεση συνολικής λύσης που διαπραγματεύεται περιλαμβάνει: «α) τη μεταβίβαση στη ΔΕΠΑ των οικοπέδων της ELFE Καλοχωρίου και Διαβατών (τμήματος έκτασης περίπου 95 στρεμμάτων ή του συνόλου της έκτασης 193 στρεμμάτων του τελευταίου, αναλόγως της αξίας που θα συνυπολογισθεί στη ρύθμιση, β) τη διαγραφή μέρους της οφειλής και γ) τη ρύθμιση του υπολοίπου της οφειλής σε δόσεις για διάστημα 24 μήνες». Ειδικά, σχετικά με τα ακίνητα αναφέρει ότι «έχουν ζητηθεί από τη ΔΕΠΑ και υπάρχουν οι εξής εκτιμήσεις/μελέτες: α) εκτιμήσεις (από την Αtticabank Propperties, την τεχνική εταιρεία “Σαμαράς & Συνεργάτες” και του γραφείου εκτιμητών FLEXICE) της συνολικής αξίας του οικοπέδου του Καλοχωρίου του τμήματος (95 στρεμμάτων) αυτού των Διαβατών που κυμαίνονται από 30-35 εκατ. ευρώ (εκτίμηση κλασικής εμπορικής αξιοποίησης) έως 60-70 εκατ. ευρώ (εκτίμηση ειδικού αγοραστή). Η συνολική εκτίμηση ειδικού αγοραστή θα μπορούσε ενδεχόμενα να φτάσει έως το ύψος των 86 εκατ. ευρώ εάν συνυπολογιζόταν όλη η έκταση του οικοπέδου στα Διαβατά (193 στρέμματα)…».

    Το σχέδιο θα έπρεπε να πάρει την έγκριση από την Γενική Συνέλευση των Μετόχων, δηλαδή τα ΕΛΠΕ και το ΤΑΙΠΕΔ. Έπρεπε “να ληφθεί σχετική απόφαση από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΠΑ, ήτοι ΤΑΙΠΕΔ 65% και ΕΛΠΕ 35%, μιας απόφασης που, κατά την άποψή μου, χρήζει σχετικής σύμφωνης γνώμης του υπουργού Ενέργειας ως καθ’ ύλην πολιτικού προϊσταμένου της ΔΕΠΑ”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ωστόσο, στη Γενική Συνέλευση της 12ης Ιουνίου 2017, ουδείς εκ των μετόχων της εταιρείας (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΛΠΕ) δεν αποδέχθηκε να εγκρίνει το σχέδιο συμψηφισμού χρεών με δεσμευμένα ακίνητα. Όμως, ακόμη και το Νοέμβριο του 2017, ένα μήνα πριν την “καρατόμηση” Κιτσάκου, το σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας (MοU) φέρεται να ήταν θέμα συζήτησης στα αρμόδια υπουργεία.

    Στις 8 Μαρτίου 2017 έγινε η έφοδος της οικονομικής αστυνομίας στα γραφεία της ΔΕΠΑ, και λίγο μετά ο κ. Κιτσάκος παρουσίασε στο Δ.Σ. της ΔΕΠΑ, περίγραμμα συμφωνίας με την ELFE για τη μεταβίβαση των ακινήτων του Καλοχωρίου και των Διαβατών έναντι μέρους της διαγραφής των χρεών.

    Γνώστες οι υπουργοί

    Τα πάντα αποδεικνύεται ότι γίνονταν εν γνώση της πολιτικής ηγεσίας, όπως όταν το Μάιο του 2017 ενημέρωσε το Δ.Σ. ότι θα περιμένει μη τυχόν αποδεσμευτούν τα ακίνητα, υπεραμυνόμενος πάντα της υπογραφής ενός Μνημονίου Συνεργασίας (MUO) με την ELFE.

    Σύμφωνα με το Βήμα, όπως αποδεικνύεται από σειρά emails, ο Θ. Κιτσάκος φρόντιζε να κρατά ενήμερο για τους χειρισμούς και τις πρωτοβουλίες του τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, μέσω του διευθυντή του γραφείου του Στέλιου Αποστόλου, ο οποίος τον εκπροσωπεί σε διάφορες περιστάσεις.

    Στη λίστα των προσώπων στα οποία κοινοποιούσε τα «άκρως εμπιστευτικά» emails του ο κ. Κιτσάκος είχε συμπεριλάβει τον συνεργάτη του Γιάννη Δραγασάκη, Δημήτρη Κοντοφάκα, συντονιστή του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής και μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ των ΕΛΠΕ, ενός εκ των δύο μετόχων της ΔΕΠΑ με ποσοστό 35% και το ΤΑΙΠΕΔ να κατέχει το 65%.

    Τα emails που έχει στείλει ο πρώην διευθύνων σύμβουλος προς κυβερνητικούς παράγοντες είναι διαφωτιστικά για το πώς καταστρώθηκε το σκανδαλώδες σχέδιο της διαγραφής μέρους του χρέους της ELFE με την ανταλλαγή ακινήτων που δεν ανήκαν στην εταιρεία αλλά στο Ελληνικό Δημόσιο και επιπλέον είναι δεσμευμένα και έχουν εμπράγματα βάρη, αναφέρει το Βήμα.

    Στις 21 Ιανουαρίου 2017 ο Θ. Κιτσάκος στέλνει email με αποδέκτες τους Αλ. Μπακούρο (σύμβουλο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης), Δ. Κοντοφάκα, Γρ. Στεργιούλη (ΕΛΠΕ) και Αντ. Λεούση (ΤΑΙΠΕΔ). Αντικείμενο: ELFE. Ενδειξη: «Πολύ σημαντικό».

    Το δεύτερο email, με την ένδειξη «άκρως εμπιστευτικό», αποστέλλεται στις 24 Φεβρουαρίου 2017 από τον Θ. Κιτσάκο στον Στ. Αποστόλου, τον συνεργάτη του Αλ. Φλαμπουράρη, με θέμα: ELFE Επικαιροποίηση.

    Το τρίτο «άκρως εμπιστευτικό» email στέλνεται στις 28 Απριλίου 2017 στους Στ. Αποστόλου και Μιχάλη Νικολακάκη, διευθυντή του γραφείου υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος και πιο έμπιστου συνεργάτη του κ. Σταθάκη από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση.

    Δέκα ημέρες μετά το τρίτο email, στις 8 Μαΐου 2017, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της ΔΕΠΑ, στην οποία ο Θ. Κιτσάκος ενημέρωσε για τις συζητήσεις με τον κ. Σταθάκη σχετικά με την αξιοποίηση του ακινήτου στο Καλοχώρι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΝΔ: «Το σκάνδαλο ΔΕΠΑ αφορά ευθέως το Μέγαρο Μαξίμου»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λαυρέντης Λαυρεντιάδης: Ο άνθρωπος που χρωστάει παντού επί ΣΥΡΙΖΑ — Μετά την ΔΕΠΑ και η ΔΕΗ 

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σταθάκης: Νόμιμα δέχθηκε η ΔΕΠΑ τις μεταχρονολογημένες επιταγές της ELFE



    ΣΧΟΛΙΑ