• Business

    Συνεχίζονται, παρά τις κυρώσεις, οι ροές του Ρωσικού πετρελαίου προς Ελλάδα, Σλοβενία, Ολλανδία και Ισπανία

    Ρωσικό πετρέλαιο


    Παρά το γεγονός ότι είναι σε ισχύ από τον περασμένο Δεκέμβριο το εμπάργκο, συνεχίζονται οι εξαγωγές αργού πετρελαίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από ρωσικά λιμάνια που βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα.

    Σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία, τον μήνα Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 25% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και έφτασαν τους 1,274 εκατ. τόνους.

    Το ρωσικό πετρέλαιο μεταφέρθηκε σε τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης : Ελλάδα (961,1 χιλιάδες τόνοι, ή 75% του συνολικού όγκου), Ισπανία (159,1 χιλιάδες τόνοι), Ολλανδία (103,6 χιλιάδες τόνοι) και Σλοβενία (50,3 χιλιάδες τόνοι).

    Στη Σλοβενία, την Ολλανδία και την Ισπανία, δεξαμενόπλοια με ρωσικό αργό πετρέλαιο έφτασαν απευθείας στα λιμάνια, ενώ στην Ελλάδα με μεταγγίσεις από πλοίο σε πλοίο στα χωρικά ύδατα.

    Από τα 12 δεξαμενόπλοια που μετέφεραν ρωσικό αργό πετρέλαιο σε χώρες της ΕΕ τον Ιανουάριο, τα 8 ανήκαν ή και λειτουργούσαν από ναυτιλιακές εταιρείες εγγεγραμμένες στην Ελλάδα, τη Δανία και την Κύπρο, τα υπόλοιπα 4 από εταιρείες εγγεγραμμένες στα νηολόγια στην Τουρκία, στα Νησιά Μάρσαλ και στο Ντουμπάι.

    Τον Δεκέμβριο του 2022, οι εξαγωγές αργού πετρελαίου προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από ρωσικά λιμάνια στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα είχαν μειωθεί κατά μόλις 4,5% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, σε 1,019 εκατομμύρια τόνους.

    «Ο κύριος παράγοντας πίσω από αυτήν την ασήμαντη μείωση ήταν η παραβίαση του καθεστώτος εμπάργκο από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία», σύμφωνα με το Black Sea News.

    Διαβάστε επίσης:

    Στο νεότευκτο κρουαζιερόπλοιο Explora I της MSC επενδύθηκαν 500 εκατ. ευρώ – Ξεκινάει στις 8 Ιουλίου

    Η United Maritime του Σταμάτη Τσαντάνη αγόρασε το πλοίο Liberty K



    ΣΧΟΛΙΑ