• Business

    Πάνω από 120 εκατ. ευρώ ο τζίρος των πειρατών στη συνδρομητική τηλεόραση

    Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ) - Παναγιώτης Γεωργιόπουλος (Nova) - Χάρης Μπρουμίδης (Vodafone)

    Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ) – Παναγιώτης Γεωργιόπουλος (Nova) – Χάρης Μπρουμίδης (Vodafone)


    Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει λάβει στην Ελλάδα το φαινόμενο της πειρατείας στην συνδρομητική τηλεόραση σύμφωνα με πηγές της αγοράς, με τις επιπτώσεις να επιβαρύνουν αρνητικά τους νόμιμους παρόχους, το δημόσιο αλλά και τον ίδιο τον τελικό χρήστη.

    Οι εκτιμήσεις των παρόχων με το πόσες είναι τελικά οι παράνομες συνδρομητικές στην Ελλάδα ποικίλουν ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές, η χώρα μας καταλαμβάνει μία από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στην πειρατεία περιεχομένου, αναλογικά φυσικά με τον πληθυσμό της. Μάλιστα πρόσφατη έρευνα του Ευρωπαϊκού Γραφείου για τη Διανοητική ιδιοκτησία (EUIPO, Ιούνιος 2022), έδειξε πως στη χώρα μας παρατηρείται υψηλότερο ποσοστό  θέασης πειρατικού περιεχομένου σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ (25% στην Ελλάδα σε σχέση με 21% στην Ε.Ε.).

    Οι εκτιμήσεις της Cosmote κάνουν λόγο για πάνω από 600.000 πειρατικές συνδέσεις συνδρομητικής τηλεόρασης με την Nova ωστόσο να υπολογίζει ότι ξεπερνούν τις 900.000. «Με τον αριθμό να κυμαίνεται σε αυτά τα υψηλότατα επίπεδα, γίνεται κατανοητό ότι οι πειρατικές συνδέσεις αποτελούν αν όχι τον μεγαλύτερο, σίγουρα έναν από τους μεγαλύτερους «παρόχους» περιεχομένου στην Ελλάδα» τονίζουν άνθρωποι της αγοράς τηλεπικοινωνιών μιλώντας στο mononews. Με το φαινόμενο να μεγαλώνει διαρκώς και να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

    Χάνουν όλοι από την δράση των πειρατών – Οι κίνδυνοι για τους χρήστες

    Όπως αναφέρουν πηγές «από την δράση των πειρατών χάνει πολλαπλά όλη η αγορά. Τα διαφυγόντα έσοδα του δημοσίου υπολογίζονται στα 20-30 εκατ. ευρώ το χρόνο ενώ τα διαφυγόντα έσοδα για τους ίδιους τους παρόχους είναι πολύ μεγαλύτερα» τονίζουν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αν τα έσοδα που χάνει το δημόσιο ετησίως είναι 30 εκατ. ευρώ, τα οποία προκύπτουν κυρίως από το ΦΠΑ (24%) που επιβαρύνει τους νόμιμους παρόχους, τότε τα διαφυγόντα έσοδα για τις νόμιμες εταιρείες που υπολογίζεται ότι πάνε στους πειρατές, ξεπερνούν τα 125 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

    «Η μεγάλη απώλεια εσόδων εκτός του ότι πλήττει το δημόσιο και τις εταιρείες, πλήττει και τους δημιουργούς περιεχομένου αλλά και τον τελικό χρήστη» επισημαίνουν στελέχη της αγοράς.

    Οι δημιουργοί στερούνται της νόμιμης εκμετάλλευσης των έργων τους και αυτό έχει ως συνέπεια απώλεια εσόδων για τους ίδιους, ενώ πλήττει τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και την παραγωγή νέου περιεχόμενου, με άμεσες συνέπειες στον πολιτιστικό πλούτο της χώρας μας.

    Είναι επίσης γεγονός ότι οι πειρατικές συνδέσεις έχουν αρνητικό αντίκτυπο και στους τελικούς χρήστες, αφού μέσω του δικτύου τους εκτίθενται σε κίνδυνο. Σύμφωνα με έρευνα της AAPA, κάνοντας κλικ σε ένα site με πειρατικό περιεχόμενο αρκούν 71 δευτερόλεπτα για κλαπούν από το χρήστη κωδικοί πρόσβασης, προσωπικά δεδομένα κ.λπ. Αν κάποιος χρησιμοποιεί κάποιο app (εφαρμογή) για να δει πειρατικό περιεχόμενο, έχει 57% πιθανότητα να έχει εγκατασταθεί μαζί με την εφαρμογή αυτή κάποιο κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή του.

    Ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους η πειρατεία

    Οι νόμιμοι χρήστες συνδρομητικών καναλιών (Cosmote TV, Nova, Vodafone TV), ανέρχονται γύρω στους 1,2 εκατ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η συνδρομητική του ΟΤΕ έχει περίπου 644.000 συνδρομητές, η Nova πλησιάζει τους 400.000, ενώ η Vodafone έχει περίπου 170.000 χρήστες.

    Ωστόσο με τις πειρατικές συνδρομές να κυμαίνονται από 600.000-900.000, (ίσως και παραπάνω καθώς δεν μπορούν να αποτυπωθούν με ακρίβεια) αποτελούν σίγουρα έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους στην Ελλάδα. Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι «με τις απώλειες εσόδων, οι πάροχοι χάνουν χρήματα που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν σε κινηματογραφικό και αθλητικό περιεχόμενο».

    Εκεί που ποντάρουν οι πειρατές, είναι στην χαμηλή τιμή που προσφέρουν το περιεχόμενο. Από εκεί που ένας χρήστης θα πρέπει να πληρώνει 30 ευρώ τον μήνα (ενδεικτική τιμή) για μία εκ των νόμιμων συνδρομητικών, απευθυνόμενος σε έναν «πειρατή» θα μπορεί να έχει το περιεχόμενο και των τριών μέσα από ένα «μποξάκι», με μόλις 10 ευρώ. «Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι άνθρωποι που προσφέρουν παράνομο περιεχόμενο, είναι ότι με την δράση τους, βλάπτουν τελικά και τους ίδιους» σημειώνουν στο mononews πηγές που γνωρίζουν καλά το φαινόμενο. «Με το να πλήττεται ο νόμιμος πάροχος από την δράση των πειρατών, πλήττεται ταυτόχρονα και το περιεχόμενο που προσφέρει, το οποίο κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούν οι πειρατές. Έτσι αυτομάτως χάνουν και οι ίδιοι».

    Εγκληματικές οργανώσεις – Πως θα αντιμετωπιστούν

    Σαν την περίπτωση της γάτας με το ποντίκι χαρακτηρίζουν άνθρωποι της αγοράς την περίπτωση αντιμετώπισης των παράνομων συνδέσεων. «Οι πάροχοι έχουν δικλείδες ασφαλείας για να περιορίσουν το έγκλημα, ωστόσο κάθε φορά που κατεβάζουν έναν server, πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα βρει τρόπο να τον ανεβάσει ξανά. Έχουμε να κάνουμε με οργανωμένο έγκλημα και με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται παράνομα πιθανώς και πέρα από τις πειρατικές συνδρομές», επισημαίνουν.

    Οι ίδιες πηγές επίσης λένε ότι «αποδεδειγμένα οι Έλληνες ζητούν το καλό περιεχόμενο. Γι αυτό και ανθεί η πειρατεία, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να έχουν πρόσβαση σε κινηματογραφικό και αθλητικό περιεχόμενο, ωστόσο προτιμούν την ποικιλία και σε καλύτερες τιμές. Αυτό που μπορούν να κάνουν οι νόμιμοι πάροχοι από την πλευρά τους είναι να ποντάρουν στο καλό και κυρίως στο άμεσο περιεχόμενο, να βελτιώσουν όσο μπορούν τις τιμές, για να προσελκύσουν συνδρομητές» εξηγούν.

    Ωστόσο «αυτό που πρέπει να καταλάβει ο τελικός χρήστης είναι ότι με την συνδρομή του σε πειρατικό κανάλι, γίνονται σύμμαχοι των εγκληματικών οργανώσεων. Πρέπει να το αντιληφθεί ο συνδρομητής αυτό, για να μπορέσει να αλλάξει και η κουλτούρα του» αναφέρουν πηγές στο mononews. «Η εξάλειψη του φαινομένου μοιάζει να μην είναι εφικτή, ωστόσο με την κατάλληλη ενημέρωση και τις κατάλληλες δράσεις από την πολιτεία, σίγουρα μπορεί να μειωθεί».

    «Εκτός από τους παρόχους πρέπει και η πολιτεία να εφαρμόσει νομοθετικά πλαίσια για τον περιορισμό των πειρατικών συνδέσεων. Μέχρι στιγμής η αντιμετώπιση στην Ελλάδα είναι επιδερμική. Σε άλλες χώρες όπως η Αγγλία, από την παράνομη χρήση επιβαρύνονται με κυρώσεις και οι τελικοί χρήστες. Αν συμβεί κάτι αντίστοιχο και στην Ελλάδα θα μπορέσει να περιοριστεί σημαντικά το φαινόμενο» τονίζουν πηγές της αγοράς.

    Διαβάστε επίσης:

    Τσαμάζ: Τα 3+1 στοιχήματα της Cosmote για το αθλητικό περιεχόμενο



    ΣΧΟΛΙΑ