• Business

    Συνδρομητική τηλεόραση και Internet… Ποιος θα πληρώσει τον νέο φόρο;


    Το λέγαμε σαν αστείο στην αρχή, ότι «αυτοί είναι ικανοί να φορολογήσουν ακόμα και το Internet», αλλά τώρα εκείνα τα γέλια έχουν πια παγώσει, γιατί το αστείο… γίνεται πραγματικότητα.

    Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επιβολή «χαρατσιού» που θα επιβαρύνει τους κατόχους σύνδεσης στο Διαδίκτυο, καθώς και τους συνδρομητές υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης, βρίσκεται στο τελικό στάδιο και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα τέλος 5% στις συνδέσεις στο Διαδίκτυο και μία επιβάρυνση 10% στη συνδρομητική τηλεόραση. Πρόκειται για μία πρωτοφανή κίνηση, αφού τέτοιοι φόροι δεν υπάρχουν πουθενά στην Ευρώπη («τόλμησε» να το σκεφτεί στην Ουγγαρία η κυβέρνηση του Viktor Orban και αναγκάστηκε να αποσύρει το σχέδιο κακήν-κακώς μετά από τις αντιδράσεις), και αυτό λέει πολλά για την προχειρότητα των κυβερνητικών σχεδιασμών.

    Προφανώς στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσβλέπουν σε επιπλέον έσοδα από αυτά τα νέα τέλη, όμως δε χρειάζεται και πολλή… φαντασία για να καταλάβει κανείς ότι το αποτέλεσμα θα είναι το ακριβώς αντίθετο. Κι αυτό γιατί, δεδομένων των δύσκολων οικονομικών συνθηκών, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν τα τέλη αυτά, τα οποία αναπόφευκτα θα επιβαρύνουν τους πελάτες τους. Και επειδή για πολλούς η συνδρομητική τηλεόραση (και για λιγότερους το Διαδίκτυο) δεν είναι και… ζήτημα ζωής και θανάτου, πιθανότατα θα προτιμήσουν να κόψουν τη σύνδεσή τους παρά να πληρώσουν περισσότερα απ’ όσα ήδη πληρώνουν, διαλύοντας τα έσοδα των εταιρειών, και άρα και τα έσοδα του κράτους, αφού επόμενο είναι να μειωθούν και οι εισφορές των παρόχων προς το Δημόσιο.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν καν εφαρμοστούν τα τέλη αυτά, απλά και μόνο με τη φημολογία που έχει αναπτυχθεί τους τελευταίους μήνες για την επιβολή τους, οι επιπτώσεις είναι ήδη εμφανείς στη συνδρομητική τηλεόραση, όπου τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μία έντονη πτωτική τάση στον αριθμό των νέων χρηστών τους τελευταίους μήνες – φανταστείτε τι θα γίνει όταν πράγματι έρθει η ώρα της πληρωμής…

    Α, και παραλίγο να ξεχάσουμε κάτι άλλο διόλου αμελητέο: δεν είναι μόνο τα τέλη αυτά που θα επιβαρύνουν τους συνδρομητές, αλλά και η αύξηση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, που επίσης θα ανεβάσει το λογαριασμό…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει… και οι υπόλοιποι ακονίζουν τα μαχαίρια!



    ΣΧΟΛΙΑ