ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xclusiv: Η γεωπολιτική αβεβαιότητα, οι υψηλές τιμές και οι κανονιστικές αλλαγές φρενάρουν τις ναυπηγήσεις πλοίων
Η Ιαπωνία εξετάζει τολμηρά μέτρα για την αναβίωση της κάποτε κυρίαρχης ναυπηγικής της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός εθνικού ναυπηγείου με κρατική υποστήριξη, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για την ανασυγκρότηση των ναυτιλιακών της δυνατοτήτων που είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια, επισημαίνουν οι αναλυτές του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv στην εβδομαδιαία ενημέρωση τους.
Μια πρόταση που υποβλήθηκε την περασμένη Παρασκευή στον πρωθυπουργό Shigeru Ishiba από το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) συνιστά την αποκατάσταση αδρανών εγκαταστάσεων ναυπηγικής και επισκευής και την προσφορά κινήτρων για την προσέλκυση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων σε προηγμένες υποδομές ναυπηγείων.
Όπως αναφέρει η Xclusiv, τα τελευταία χρόνια, το μερίδιο αγοράς της Ιαπωνίας στην ναυπηγική βιομηχανία έχει μειωθεί απότομα, κυρίως λόγω του έντονου ανταγωνισμού τιμών από τα ναυπηγεία της Κίνας και της Νότιας Κορέας και προσθέτει:
“Για να κατανοήσουμε τον σημαντικό μετασχηματισμό στην παγκόσμια ναυπηγική βιομηχανία —που σημαδεύτηκε από την άνοδο της Κίνας και την παρακμή της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας— μπορούμε να συγκρίνουμε τις παραδόσεις πλοίων από το 2008 και το 2024 (με έμφαση σε πλοία ≥10.000 DWT).
Το 2008, κατασκευάστηκαν παγκοσμίως συνολικά 480 πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου και γενικού φορτίου. Η Ιαπωνία ηγήθηκε με μερίδιο 47%, ακολουθούμενη από την Κίνα με 42%. Εν τω μεταξύ, η Νότια Κορέα κυριάρχησε στον τομέα των δεξαμενόπλοιων, κατασκευάζοντας το 46% όλων των δεξαμενόπλοιων, ενώ η Κίνα και η Ιαπωνία κατείχαν περίπου 20% μερίδιο αγοράς η καθεμία.
Για τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, η Κίνα ναυπήγησε το 38% των 468 πλοίων που παραδόθηκαν εκείνο το έτος, με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία να συνεισφέρουν με 31% και 9% αντίστοιχα. Η Νότια Κορέα ηγήθηκε επίσης στον τομέα των πλοίων μεταφοράς φυσικού αερίου, κατασκευάζοντας το 62% των πλοίων, σε σύγκριση με το 25% της Ιαπωνίας και το 7% της Κίνας.
Μέχρι το 2024, η κυριαρχία της Κίνας σε όλους τους μεγάλους τύπους πλοίων έχει γίνει εμφανής. Στον τομέα των πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου και γενικού φορτίου, η Κίνα αντιπροσωπεύει πλέον το 62% των κατασκευασμένων πλοίων, ενώ το μερίδιο της Ιαπωνίας έχει μειωθεί στο 31%.
Μια αντιστροφή έχει σημειωθεί στην αγορά δεξαμενόπλοιων, με την Κίνα να ηγείται πλέον με 46%, τη Νότια Κορέα να μειώνεται στο 21% και την Ιαπωνία στο 18%.
Στη ναυπηγική βιομηχανία εμπορευματοκιβωτίων, το μερίδιο αγοράς της Κίνας έχει αυξηθεί στο 65%, ενώ η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία έχουν μειωθεί στο 27% και 8% αντίστοιχα. Αν και η Νότια Κορέα παραμένει ηγέτης στον τομέα των πλοίων μεταφοράς φυσικού αερίου με 63%, η Κίνα έχει σημειώσει σημαντικά βήματα προόδου, αυξάνοντας το μερίδιό της στο 26%, από μόλις 7% το 2008”.
Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν περίπου 6.355 πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου που κατασκευάζονται σε ιαπωνικά ναυπηγεία, με 1.861 από αυτά (29%) να είναι ηλικίας 21 ετών και άνω. Μέχρι το 2030, ο αριθμός των πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου που κατασκευάζονται στην Ιαπωνία προβλέπεται να φτάσει τα 7.342, εκ των οποίων τα 3.049 (41,5%) θα είναι ηλικίας 21 ετών και άνω.
Στον τομέα των δεξαμενόπλοιων, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 2.071 πλοία που κατασκευάζονται σε ιαπωνικά ναυπηγεία, με 649 από αυτά (31%) να είναι ηλικίας 21 ετών και άνω. Μέχρι το 2030, ο αριθμός των δεξαμενόπλοιων που κατασκευάζονται στην Ιαπωνία αναμένεται να αυξηθεί σε 2.192, με 1.156 πλοία (53%) ηλικίας 21 ετών και άνω.
Παρά την απότομη πτώση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας, ο ναυπηγικός τομέας της Ιαπωνίας βρίσκεται σε διαδικασία επαναφοράς της ηγετικής του θέσης. Ο Yukito Higaki, πρόεδρος της Imabari Shipbuilding — του μεγαλύτερου εμπορικού ναυπηγείου της Ιαπωνίας — διορίστηκε πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανίας Ναυπηγικής της Ιαπωνίας (JSIA).
Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο ρόλος κατέχεται από κάποιον που προέρχεται από ένα καθαρά εμπορικό ναυπηγείο και όχι από έναν διαφοροποιημένο βιομηχανικό όμιλο όπως η Mitsubishi ή η IHI. Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο Higaki περιέγραψε έναν φιλόδοξο στόχο: να διπλασιάσει το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς της Ιαπωνίας και να αποκαταστήσει τη χώρα σε τουλάχιστον 20% της παγκόσμιας αγοράς ναυπηγικής έως το 2030.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
