• Ναυτιλία

    Βαγγέλης Μαρινάκης: Η Diamond S Shipping θα πληρώσει 34 εκατ. δολάρια στην Capital Maritime

    Β. Μαρινάκης: Επένδυση 599 εκατ. δολ. από την Capital Product Partners για τρία σύγχρονα LNG Carriers

    Βαγγέλης Μαρινάκης


    Η ναυτιλιακή Diamond S Shipping θα πληρώσει 34 εκατ. δολάρια στην Capital ­Maritime & Trading του Βαγγέλη Μαρινάκη, μετά την εξαγορά της πρώτης από την International Seaways.

    Ειδικότερα, η Diamond S Shipping, θα πραγματοποιήσει την πληρωμή προκειμένου να τερματίσει πρόωρα τις συμφωνίες διαχείρισης που είχε συνάψει με την Capital Maritime, και αφορά στα 25 δεξαμενόπλοια που θα μεταφερθούν στην International Seaways κατά τη συγχώνευση.

    Υπενθυμίζεται ότι το 2019, η τότε ιδιωτική εταιρεία Diamond S Shipping, συμφερόντων του πρώην υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Wilbur Ross, είχε συγχωνευθεί με την εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέα Υόρκης Capital Product Partners, η οποία συμμετείχε στο κοινό στόλο με 25 τάνκερ. Παράλληλα, η ναυτιλιακή του Βαγγέλη Μαρινάκη συμφώνησε τότε να αναλάβει για πέντε χρόνια την εμπορική και τεχνική διαχείριση των συγκεκριμένων πλοίων, μέσω της άλλης εταιρείας του εφοπλιστή, της  Capital Ship Management.

    Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, η διαχείριση των 25 τάνκερ από την ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή θα συνεχίζονταν ακόμη και αν τα τάνκερ πωλούνταν, αλλιώς η Diamond S θα ήταν υποχρεωμένη να της καταβάλλει τέλη για την πρόωρη λήξη της συμφωνίας. Το συνολικό ποσό που θα πληρώσει, σύμφωνα με τα ενημερωτικά έγγραφα που υπέβαλε η Diamond S στην SEC, ανέρχεται σε 34 εκατ. δολάρια.

    Σημειώνεται ότι ο Wilbur Ross, παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος της Diamond S με πάνω από 9 εκατομμύρια μετοχές και ποσοστό 22% του μετοχικού της κεφαλαίου. Η Capital Maritime κατέχει στην εταιρεία ποσοστό περίπου 7%.

    H International Seaways με στόλο 36 πλοίων και η Diamond S Shipping με στόλο 64 πλοίων, προχώρησαν πρόσφατα σε συμφωνία συγχώνευσης μέσω ανταλλαγής μετοχών.

    Η νέα ενοποιημένη εταιρεία θα έχει αξία περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα διαθέτει στόλο 100 πλοίων, θα απασχολεί 2.200 εργαζομένους και τα έσοδα της θα είναι άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

    Μέσω της συγχώνευσης δημιουργείται η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία δεξαμενόπλοιων που είναι εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο με βάση τον αριθμό των πλοίων και η τρίτη μεγαλύτερη όσον αγορά την χωρητικότητα σε dwt.

    Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, οι μέτοχοι της International Seaways και της Diamond S θα κατέχουν περίπου το 55,75% και το 44,25% της συνδυασμένης εταιρείας, αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, οι μέτοχοι της Diamond S θα λάβουν 0,55375 μετοχές της International Seaways για κάθε κοινή μετοχή της Diamond S.

    Διαβάστε ακόμα:

    Capital Link: Συνέδριο σε συνεργασία με την Έδρα Μιλτιάδη Μαρινάκη

    Capital ­Maritime: Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2 δισ. δολαρίων

    Capital Maritime Partners: Σημαντική αύξηση εσόδων και κερδών το 2020 για την εταιρεία του Βαγγέλη Μαρινάκη

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ