• Ναυτιλία

  Β. Βαρδινογιάννης: Τα τρία super deals της Avin International στη second hand αγορά

  Βαρδής Βαρδινογιάννης

  Βαρδής Βαρδινογιάννης


  Σε δύο ακόμη άκρως κερδοφόρες κινήσεις στην αγορά μεταχειρισμένων πλοίων προχώρησε η ναυτιλιακή Avin International, συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη, εκμεταλλευόμενη τη σημαντική άνοδο που έχουν σημειώσει οι αξίες των δεξαμενόπλοιων το τελευταίο διάστημα.

  Στο εβδομαδιαίο της report η Xclusiv Shipbrokers αναφέρει την πώληση δύο τάνκερ aframax που ανήκουν στην εταιρεία.

  Συγκεκριμένα το Kriti Galaxy, χωρητικότητας 110,802 dwt που ναυπηγήθηκε το 2006, άλλαξε χέρια στην τιμή των 38 εκατ. δολαρίων. Πρόκειται για ιδιαίτερα υψηλό τίμημα αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι η Avin εξαγόρασε το συγκεκριμένο πλοίο με την ονομασία Esteem Brilliance τον Ιανουάριο 2021, έναντι 12,8 εκατ. δολαρίων.

  Το δεύτερο τάνκερ που πούλησε η Avin σύμφωνα με τη ναυλομεσιτική είναι το Kriti Bastion, χωρητικότητας 106,074 dwt και κατασκευής 2003. Το τίμημα κυμαίνεται στα 30,5 με 31 εκατ. δολάρια.

  Και σε αυτή την περίπτωση η συναλλαγή είναι άκρως συμφέρουσα για την εταιρεία της οικογένειας Βαρδινογιάννη, που είχε αγοράσει το δεξαμενόπλοιο με την τότε ονομασία Aegean Faith στο τέλος του 2018 από την Arcadia Shipmanagement, συμφερόντων της οικογένειας Αγγελόπουλου, έναντι 12,3 εκατ. δολαρίων.

  Η Arcadia είχε παραγγείλει το Aegean Faith το 2000, στην τιμή των 38 εκατ. δολαρίων.

  Σημειώνεται ότι λίγο πριν την εκπνοή του 2022, η Avin International σύμφωνα με ναυλομεσιτικές πηγές, φέρεται ότι έκλεισε ένα ακόμη supe deal, πουλώντας το δεξαμενόπλοιο Kriti Breeze, χωρητικότητας 151,800 dwt (κατασκευής 2003) σε άγνωστους αγοραστές στην τιμή των 30,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

  Το συγκεκριμένο πλοίο είχε αγοράσει η ναυτιλιακή έναντι 13 εκατ. δολαρίων στο τέλος του 2018 -με την ονομασία African Spirit– από την αμερικανική  Teekay LNG Partners. 

  Εάν επιβεβαιωθούν οι πωλήσεις των τριών πλοίων η Avin θα έχει εξασφαλίσει συνολικά καθαρά κέρδη περίπου 61 εκατ. δολάρια από τις συγκεκριμένες κινήσεις, σε σχέση με την τιμή αγοράς τους.

   Διαβάστε ακόμη:

  Εμανουέλε Γκριμάλντι: Επενδύσεις 2,5 δισ. δολ. σε 15 πλοία μεταφοράς αυτοκινήτων

  To 19o πλοίο απόκτησε η Atlantic Bulk Carriers της οικογένειας Κουμάνταρου

  Δυναμική εκκίνηση για τις μετοχές του ξηρού φορτίου – Η ελληνική ναυτιλιακή που ξεχωρίζει  ΣΧΟΛΙΑ