• First Top Stories

    Η Β᾽ Πειραιώς , ο Τρύφων Αλεξιάδης και το «καταραμένο» κτίριο του Κεράνη

    Τρύφων Αλεξιάδης. Ετών 58. Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών


    Είναι να απορεί κανείς με την επιμονή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη για τη μεταφορά των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών στο παλιό κτίριο του Κεράνη, στη λεωφόρο Θηβών. Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχει εξήγηση για την επιμονή του αυτή – και έχει πολύ «ζουμί». Το κτίριο του Κεράνη είναι ένα πραγματικά θρυλικό κτίσμα, που ωστόσο μοιάζει… καταραμένο. Από το 1998 επιχειρούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις να το αξιοποιήσουν: τη χρονιά εκείνη αναδιαμορφώθηκε για να στεγάσει το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, όμως το σχέδιο δεν προχώρησε λόγω αντιδράσεων από υπαλλήλους. Το ίδιο συνέβη και όταν επί πρωθυπουργίας Καραμανλή το κτίριο Κεράνη προοριζόταν για τη στέγαση του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ το 2013 η προσπάθεια του τότε υπουργού Δικαιοσύνης να μεταστεγάσει εκεί τα δικαστήρια Πειραιά συνάντησε επίσης μεγάλες αντιδράσεις και έπεσε στο κενό.

    Αλλά να που βρέθηκε ένας άνθρωπος να το αξιοποιήσει, θα πει κανείς. Αντιδράσεις υπάρχουν και σήμερα, φυσικά, από υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών που διαμαρτύρονται κυρίως για την έλλειψη συγκοινωνιακής κάλυψης του κτιρίου. Επιπλέον, η επιτροπή η οποία κλήθηκε να αξιολογήσει το κατά πόσον είναι ωφέλιμη η απόφαση αυτή για το Δημόσιο διχάστηκε και, σύμφωνα με πληροφορίες (καθώς τα πρακτικά δεν κυκλοφόρησαν), απέρριψε κατά πλειοψηφία την εισήγηση. Όμως ο Τρύφων Αλεξιάδης μοιάζει να το έχει πάρει προσωπικά και δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω: από τον Σεπτέμβριο οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα στεγάζονται εκεί, πάει και τελείωσε.

    Ίσως (λέμε, ίσως) μία εξήγηση για αυτήν την επιμονή του Τρύφωνα Αλεξιάδη να σχετίζεται με την πρόθεση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών να κατέβει στις επόμενες εκλογές υποψήφιος στην περιφέρεια της Β’ Πειραιώς, όπου συμπτωματικά υπάγεται το κτίριο Κεράνη. Μια υπόθεση εργασίας κάνουμε…

    Όμως πέρα από τα παραπολιτικά: συμφέρει το Δημόσιο η μεταφορά των υπηρεσιών του ΥΠΟΙΚ στο κτίριο του Κεράνη;

    Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει κάποια εξοικονόμηση πόρων, με δεδομένο ότι σήμερα τα ενοίκια για τα κτίρια όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ ανέρχονται σε 233.000 ευρώ. Όμως μη νομίζετε ότι και το κτίριο του Κεράνη είναι… τζάμπα.

    Αυτό που ίσως πολλοί δε γνωρίζουν (και στην κυβέρνηση δεν το… φωνάζουν κιόλας) είναι ότι το κτίριο Κεράνη έχει παραχωρηθεί από το 2014 στην Πανγαία με τη μέθοδο sale & lease back, με προοπτική επανάκτησης μετά από είκοσι χρόνια. Το ενοίκιο που καλείται να πληρώνει το Δημόσιο για το εν λόγω κτίριο ανέρχεται σε 233.000 ευρώ. Είναι κάπως πιο φτηνό, θα σκεφτεί κανείς, άρα συμφέρει.

    Μόνο που υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα: το Δημόσιο δεν έχει δώσει ούτε… δεκάρα αυτά τα δύο χρόνια στην Πανγαία για το κτίριο Κεράνη – και προφανώς η εταιρεία θα απαιτήσει να της καταβληθούν τα ενοίκια αυτά για να επιτρέψει τη μετεγκατάσταση του ΥΠΟΙΚ εκεί. Δύο χρόνια ενοικίων ύψους 230.000 ευρώ μας κάνει 5,6 εκατομμύρια ευρώ που θα πρέπει να καταβληθούν για να γίνει η μετεγκατάσταση. Δεν το λες και ακριβώς εξοικονόμηση…

    Και θα πρέπει κανείς να αναρωτηθεί για την επιμονή του Τρύφωνα Αλεξιάδη να αφήσει το κτίριο του υπουργείου στην «αγκαλιά» των ισραηλινών συμφερόντων της Πανγαίας (το 66% της εταιρείας ανήκει στην Invel του Ισραηλινού μεγιστάνα Beny Steinmetz, με διαχειριστή τον Κρις Παπαχριστοφόρου), την ώρα μάλιστα που η Πανγαία εμπλέκεται στην «ύποπτη» πώληση και επαναμίσθωση 28 ακινήτων-φιλέτων του Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ με εξαιρετικά χαμηλό αντίτιμο τον Οκτώβριο του 2013, ενώ ελέγχεται από την εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου για τη διαδικασία με την οποία πωλήθηκε στην Invel…

    Μήπως τελικά πίσω από τον… ιερό σκοπό της «εξοικονόμησης» κρύβονται άλλοι λόγοι για τους οποίους ο Τρύφων Αλεξιάδης (και η κυβέρνηση γενικότερα) επιθυμεί διακαώς να γίνει η μεταφορά των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών στο κτίριο Κεράνη;

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/ke-allos-xenos-stin-koursa-ton-tileoptikon-adion-olo-to-paraskinio/46249

     



    ΣΧΟΛΙΑ