• Ναυτιλία

    Τζορτζ Τσούνης: Με σχέδια για τα λιμάνια της Ελλάδος έρχεται ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα

    Τζορτζ Τσούνης

    Τζορτζ Τσούνης


    Για επιθετική πολιτική στα θέματα των λιμένων μίλησε στην ακρόαση του ο ομογενής Τζορτζ Τσούνης σε Επιτροπή της Γερουσίας, ο οποίος περνά τις θεσμοθετημένες διαδικασίες για την επιλογή του ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα.

    Κατά τη διάρκεια της ακρόασης ο Τζ. Τσούνης δέχθηκε ερωτήσεις από μέλη της επιτροπής της Γερουσίας αναφορικά με την παρουσία της Κίνας μέσω της εταιρείας Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και τι θα πρέπει να κάνουν οι ΗΠΑ για να υπερκεράσουν την ανταγωνίστρια χώρα στην Ελλάδα.

    Η απάντηση του Τζ. Τσούνη ήταν άμεση και αποκαλυπτική:

    «Θέλω να πω πως την περίοδο που πουλιόταν το τμήμα του λιμανιού του Πειραιά, η Cosco έκανε την μόνη προσφορά. Χρειάζεται να βγούμε μπροστά, να είμαστε επιθετικοί. Είναι ξεκάθαρο ότι επιθυμούν (η Κίνα) να κάνουν σημαντικές επενδύσεις στις υποδομές και να χρησιμοποιήσουν αυτή την οικονομική επιρροή για μεγαλύτερη γεωπολιτική επιρροή. Εάν εγκριθώ για την θέση του πρέσβη, υπόσχομαι να εργαστώ με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, με αυτή την επιτροπή και την ελληνική κυβέρνηση για να δράσω ενάντια σε αυτό. Και, ως επιχειρηματίας κατανοώ τι σημαίνει να ανταγωνίζεσαι επιθετικά στις επιχειρηματικές συναλλαγές».

    Επισημαίνεται ότι αυτήν την περίοδο διεξάγονται διαγωνιστικές διαδικασίες για την παραχώρηση των Οργανισμών Λιμένων ή τμημάτων τους των λιμένων της Αλεξανδρούπολης, της Ηγουμενίτσας, του Ηρακλείου και της Καβάλας.

    Το ενδιαφέρον των αμερικανικών εταιρειών είναι κυρίως για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αλλά ίσως και για τα άλλα λιμάνια και με την έλευση του Τζ. Τσούνη θεωρείται σίγουρο ότι θα έχουμε εξελίξεις και πρωτοβουλίες σχετικά με τις επενδύσεις στα λιμάνια.

    Ο Γιώργος Τσούνης, όπως αναφέρουν τα ομογενειακά έντυπα, κατάγεται από τον Πλάτανο Ναυπακτίας, είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος αλλά και άνθρωπος με βαθιά γνώση της αμερικανικής πολιτικής, με πρόσβαση στα κέντρα αποφάσεων. Έχει να επιδείξει σημαντική προσφορά και δραστηριότητα στην ελληνοαμερικανική κοινότητα.

    Ο Γερουσιαστής Μενέντεζ σχολιάζοντας την πρόταση για τον νέο πρέσβη είπε: «Ο Γιώργος Τσούνης είναι η προσωποποίηση του αμερικανικού ονείρου και η ιστορία του αποτελεί μια εντυπωσιακή ιστορία επιτυχίας».

    Διαβάστε επίσης:

    Τζορτζ Τσούνης: Ακρόαση του υποψήφιου πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας

     



    ΣΧΟΛΙΑ