• Ναυτιλία

    Ναυτιλία: Το «βλέμμα» σε Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ – Έντονη η ανησυχία για την μη επίτευξη των στόχων της εμπορικής συμφωνίας

    O Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ


    Τους προέδρους των δύο μεγάλων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη, Ντόναλντ Τραμπ από τις ΗΠΑ και Σι Τζινπίνγκ από την Κίνα, «κοιτάζει» στα μάτια η ναυτιλία, αφού αδειάζει η κλεψύδρα και οι στόχοι της εμπορικής συμφωνίας των δύο χωρών, δεν φαίνεται να επιτυγχάνονται με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες για νέο γύρο κυρώσεων, που θα φέρουν νέα προβλήματα στις ναυλαγορές.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η Κίνα, εξαιτίας και της πανδημίας του κορονοϊού, δεν δείχνει να μπορεί να πιάσει τους στόχους που συμφωνήθηκαν, πριν από περίπου ένα χρόνο προκειμένου οι ΗΠΑ να άρουν τις μεγάλες επιβαρύνσεις στις εισαγωγές από την ασιατική χώρα, και το αντίστροφο. Μία απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση Τραμπ το 2018, και που είχε άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στη ναυτιλία, αφού ο όγκος των φορτίων που μεταφέρονται με πλοία ανάμεσα στις δύο χώρες, έπεσε κατακόρυφα.

    Η εμπορική συμφωνία των δύο χωρών, έφερε χαμόγελα στις ναυτιλιακές εταιρείες, προτού φυσικά ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού, που προσέθεσε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην λειτουργία των πλοίων. Προβλήματα που έχουν να κάνουν με ναύλους που ακυρώθηκαν, με αδυναμία παράδοσης ή παραλαβής φορτίων, καθυστερήσεις στα λιμάνια και τα ναυπηγεία, αλλά και αδυναμία αλλαγής πληρωμάτων.

    Εν μέσω πανδημίας, αλλά και των επερχόμενων εκλογών στις ΗΠΑ με αντιπάλους των πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, και τον υποψήφιο των δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, τα στοιχεία που παρουσιάζει η ναυτιλιακή Οργάνωση BIMCO, δείχνουν ότι οι στόχοι της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δεν θα επιτευχθούν.

    Τα στοιχεία

    Τους πρώτους οκτώ μήνες του 2020 η αξία των εμπορευμάτων που περιλαμβάνονται στην πρώτη φάση της συμφωνίας των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη έφτασε μόλις το 30,9% του στόχου που έχει τεθεί για το 2020.

    Τα προϊόντα που έχουν υποστεί επεξεργασία, έφτασαν τ0 36,4% του στόχου, τα αγροτικά το 28,8%, ενώ όσον αφορά τα ενεργειακά μόλις το 17,4%.

    Ο Αύγουστος, μέχρι στιγμής, ήταν ο ισχυρότερος μήνας του έτους, με τις εξαγωγές όλων των αγαθών που περιλαμβάνονται στη συμφωνία να φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2017 στα 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

    Παρόλο που τα ενεργειακά αγαθά είναι πιο μακριά από την επίτευξη του στόχου, ήταν η μόνη ομάδα που είδε τις εξαγωγές τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους να υπερβαίνουν το επίπεδο που καταγράφηκε την ίδια περίοδο του 2017, το τελευταίο έτος που δεν επηρεάζεται από τον εμπορικό πόλεμο.

    Σε όρους όγκου, αυτό που έχει σημασία για τη ναυτιλία, η αύξηση των κινεζικών εισαγωγών ενεργειακών αγαθών που περιλαμβάνεται στη συμφωνία από τις ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 2,3 εκατομμύρια τόνους (20,8%) τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους.

    Από την άλλη πλευρά, οι εξαγωγές από τις ΗΠΑ προς την Κίνα από τις δύο άλλες κατηγορίες αγαθών έχουν μειωθεί, αν και μόνο ελαφρώς από τα επίπεδα του 2017: οι εξαγωγές των μεταποιημένων προϊόντων μειώθηκαν κατά 2,8%, ενώ οι εξαγωγές των γεωργικών προϊόντων μειώθηκαν κατά 6,9%. Συνολικά, το εμπόριο όλων των αγαθών που περιλαμβάνονται στη συμφωνία μειώθηκε κατά 2,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

    «Το γεγονός ότι οι στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί δεν εκπλήσσει. Οι στόχοι δεν ήταν ρεαλιστικοί, ακόμη και όταν η συμφωνία υπογράφηκε πριν από την πανδημία. Ωστόσο, η συμφωνία για την πρώτη φάση, σηματοδότησε την αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών, και μέχρι στιγμής η συμφωνία κατάφερε να επιστρέψει τα επίπεδα του εμπορίου σε επίπεδα κοντά στο status-quo του 2017, αποκαθιστώντας μεγάλο μέρος των όγκων που χάθηκαν 2018 και 2019», λέει ο Peter Sand επικεφαλής αναλυτής της Bimco, ενώ καταλήγει:

    «Με τις εξαγωγές αυτών των αγαθών να αυξάνονται τους τελευταίους μήνες σε συνδυασμό ότι η εποχή της σόγιας στις ΗΠΑ ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου, πιθανότατα οι γεωργικές εξαγωγές προς την Κίνα θα αυξηθούν περαιτέρω μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο οι στόχοι δεν θα επιτευχθούν».

    Τι λένε οι Αμερικάνοι

    Ανοικτό αφήνουν οι αμερικανοί, η Κίνα να μην κατορθώσει να πιάσει τους στόχους της συμφωνίας, αλλά δεν σχετίζουν το γεγονός αυτό με τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων. Στις δηλώσεις αυτές προέβη ο γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, Sonny Perdue, χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει τι εννοούσε. Σημειώνεται ότι η Κίνα δεσμεύτηκε να εισαγάγει φέτος αμερικανικά γεωργικά προϊόντα αξίας 36,5 δισ. δολαρίων.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ