• Ναυτιλία

    Το «παζλ» των δύο μεγάλων ναυπηγείων της χώρας και οι φρεγάτες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

    Ναυπηγεία Σκαραμαγκά


    Πάνω από 100 εκατ. ευρώ, υπολογίζεται η αξία των assets του στρατιωτικού τμήματος των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ενώ η εμπορική τους αξία υπολογίζεται περίπου στα 55 εκατ. ευρώ.

    Στο συμπέρασμα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews,  κατέληξε η ομάδα που ανέλαβε να αποτιμήσει τα ναυπηγεία, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του mononews, στις 24 Δεκεμβρίου 2020, που ανέφερε ότι η αξία των assets του ναυπηγείου ανέρχεται σε 112 εκατ. ευρώ.

    Το στρατιωτικό τμήμα των ναυπηγείων, βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, και είχε προκηρύξει διαγωνισμό για την πώλησή τους. Ο διαγωνισμός απέβη  άκαρπος, αφού η προσφορά της Pyletech , συμφερόντων Θεόφιλου Πριόβολου, ύψους 15,1 εκατ. ευρώ απορρίφθηκε από τους πιστωτές του ναυπηγείου, ή δε δεύτερη της Onex ύψους 1 εκατ. ευρώ, κρίθηκε ως μη γενόμενη από τους διαχειριστές. Μάλιστα την περίοδο εκείνη «ξέσπασε» και διαμάχη ανάμεσα στην ομάδα του Θ. Πριόβολου, και τους διαχειριστές, με την πλευρά του Έλληνα εφοπλιστή να υποστηρίζει ότι η αξία ενός asset κρίνεται από την ζήτηση που υπάρχει και όχι από τις προσδοκίες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, για τα αποτελέσματα της εκτίμησης έχει ενημερωθεί το Μέγαρο Μαξίμου, και το υπουργείο Οικονομικών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το προηγούμενο διάστημα έγινε ενημερωτική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς όμως να ληφθεί κάποια απόφαση. Ούτε για το χρονοδιάγραμμα του νέου διαγωνισμού, αλλά ούτε και για το αν θα συμπεριληφθεί αυτή τη φορά στους όρους του διαγωνισμού κατώτατο τίμημα, αφού στον πρώτο δεν υπήρχε. Εφόσον τελικά η κυβέρνηση δώσει το «πράσινο φως», το τίμημα θα είναι περίπου στην εμπορική αξία των ναυπηγείων.

    Περιπλοκές

    Οι εξελίξεις στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αναμένεται να καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό και από την απόφαση τα ελληνικής κυβέρνησης για τις επόμενες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, με τις ενδιαφερόμενες χώρες να πιέζουν «ασφυκτικά» προκειμένου να κερδίσουν τα συμβόλαια. Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία αλλά και η Γαλλία διεκδικούν με αξιώσεις να κερδίσουν την παραγγελία.

    Μεγάλο ρόλο όμως αναμένεται να παίξουν και οι εξελίξεις στο άλλο μεγάλο ναυπηγείο της χώρας, της Ελευσίνας, όπου η πρόταση της Onex η οποία υποστηρίζεται χρηματοδοτικά από την αμερικανική κρατική τράπεζα επενδύσεων (DFC),  δεν έχει γίνει ακόμα αποδεκτή, από την ελληνική κυβέρνηση.

    Στην πρόταση, σύμφωνα με τις πληροφορίες του mononews, η Onex αναλαμβάνει χρέη ύψους 300 εκατ. ευρώ και δεσμεύεται για επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ. Μάλιστα τις προηγούμενες μέρες η DFC επιβεβαίωσε ότι το ενδιαφέρον της για επενδύσεις στην περιοχή μας παραμένει έντονο. Σημειώνεται ότι η αμερικανική τράπεζα συμμετέχει με την Onex του Πάνου Ξενοκώστα και στο εγχείρημα των ναυπηγείων Σύρου, η απόδοση των οποίων έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενη προσδοκία, αφού κυριολεκτικά το ναυπηγείο δεν έχει κενές ημέρες στο πρόγραμμά του.

    Το εμπορικό τμήμα

    Δίπλα από το στρατιωτικό τμήμα των ναυπηγείων, είναι το εμπορικό τμήμα, το οποίο σήμερα ανήκει στην ΕΤΑΔ. Στις αρχές Φεβρουαρίου βγήκε σε ηλεκτρονικό διαγωνισμό με κατώτατο τίμημα τα 55 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να κατατεθεί καμία προσφορά. Το σχέδιο για το εμπορικό τμήμα των ναυπηγείων είναι να βγει σε διαγωνισμό σε κοντινή ημερομηνία με το στρατιωτικό και με αρκετά χαμηλότερο τίμημα, (σε σχέση με τα 55 εκατ. ευρώ)

    Οι ενδιαφερόμενοι

    Οι πληροφορίες μέχρι στιγμής αναφέρουν ότι οι δύο εξ αρχής ενδιαφερόμενοι για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά όμιλοι, North Star και Onex, παραμένουν ζεστοί. Ήδη η Pyletech Technologies, σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι θα επιμείνει για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά (και τα δύο τμήματα), αναμένοντας οι νέοι διαγωνισμοί να τεθούν σε ρεαλιστική βάση.

    Αλλά και η Onex, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένη ζεστή για τον Σκαραμαγκά, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα κλείσει πρώτα το «καυτό» ζήτημα των ναυπηγείων Ελευσίνας, το οποίων το χρέος έχει εκτοξευτεί σε δυσθεώρατα ύψη (πάνω από 400 εκατ. ευρώ) με την ίδια να έχει προτείνει να αναλάβει να αποπληρώσει τα 300 εκατ.

    Διαβάστε επίσης:

    Ποια είναι η αξία των ναυπηγείων Σκαραμαγκά

    Η Pyletech Technologies αναμένει νέους διαγωνισμούς για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά σε ρεαλιστική βάση

    Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Άγονος ο διαγωνισμός για την πώληση του ακινήτου της ΕΤΑΔ



    ΣΧΟΛΙΑ