• Ναυτιλία

    Το FSRU Alexandroupolis του Πήτερ Λιβανού ύψωσε ελληνική σημαία και έρχεται στην Ελλάδα

    Πήτερ Λιβανός, εφοπλιστής GasLog Ltd. ναυτιλία

    Πήτερ Λιβανός, εφοπλιστής GasLog Ltd.


    Μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) κατευθύνεται στην Ελλάδα για την τελική θέση σε λειτουργία του συστήματος αεριοποίησης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

    Η Seatrium με έδρα τη Σιγκαπούρη επισήμανε ότι το FSRU Alexandroupolis ολοκλήρωσε τις εργασίες δοκιμών κοντά στην ακτή και απέπλευσε για την Ελλάδα.

    Το “Αλεξανδρούπολη” FSRU παραδόθηκε την περασμένη Δευτέρα στην GAS-fifteen Ltd, θυγατρική κατά 100% της GasLog LNG Services, του Πήτερ Γ. Λιβανού.

    Ο πλωτός μεταφορέας LNG χωρητικότητας 155.000 cbm, ο οποίος πρόσφατα εγγράφηκε στο Ελληνικό Νηολόγιο, είναι η πρώτη μετατροπή FSRU υπό ελληνική σημαία για λειτουργία στο Θρακικό Πέλαγος.

    Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία εγκατάστασης, η μονάδα θα αναπτυχθεί σε ύδατα περίπου 17 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, στη Βόρεια Ελλάδα, και θα έχει συνολική ικανότητα παράδοσης περίπου 5,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (cbm) ετησίως, με μέγιστη αποστολή στα 22 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα.

    Το FSRU θα ανήκει και θα διαχειρίζεται η Gastrade, μια κοινοπραξία βασικών παραγόντων στην ενεργειακή αγορά της ευρύτερης περιοχής, και θα προμηθεύει με φυσικό αέριο τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Ο Chris Ong, διευθύνων σύμβουλος της Seatrium δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξουμε την Gaslog και να συμβάλουμε στο ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας με την παράδοση του πρώτου FSRU για τη χώρα μέσω του έργου Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (INGS) Αλεξανδρούπολης».

    «Αυτό το έργο σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για τη Seatrium, επιβεβαιώνοντας τη θέση μας ως παγκόσμιος παίκτης με κορυφαία τεχνογνωσία στον κλάδο της μηχανικής στην αλυσίδα αξίας φυσικού αερίου. Ανυπομονούμε να προσφέρουμε περισσότερες τέτοιες καινοτόμες λύσεις για να καλύψουμε τις εξελισσόμενες ανάγκες των πελατών μας.»

    Ως το πρώτο FSRU για την Ελλάδα, το έργο INGS θα γίνει μια κρίσιμη ενεργειακή πύλη, υποστηρίζοντας την ενεργειακή της ασφάλεια ενώ προάγει την τροχιά ενεργειακής μετάβασης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Το αντικείμενο εργασιών της Seatrium για αυτό το έργο περιλαμβάνει εργασίες ανακαίνισης και επέκτασης ζωής, μηχανική και προμήθεια, κατασκευή και εγκατάσταση νέας ολίσθησης επαναεριοποίησης, καθώς και συστήματα υποστήριξης όπως λέβητες, εκφόρτωση, ηλεκτρικά συστήματα και συστήματα αυτοματισμού.

    O Κώστας Καραθάνος, COO της GasLog σχολίασε μεταξύ άλλων: «Είμαστε όλοι ιδιαίτερα περήφανοι για το εν λόγω σημαντικό ορόσημο όσον αφορά το project της Αλεξανδρούπολης. Το εν λόγω επίτευγμα αποδεικνύει την ικανότητα της GasLog να εκτελεί τεχνικά και εμπορικά σύνθετα project, ενώ συνιστά μια ζωντανή επίδειξη της ικανότητας καινοτομίας της GasLog».

    Διαβάστε επίσης

    FSRU Αλεξανδρούπολης: Δυναμικό ξεκίνημα τον Ιανουάριο – Αλλάζει τον ρόλο της χώρας στη ΝΑ Ευρώπη

    Προπληρωμένη κάρτα για λήψη όλων των επιδομάτων: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι -Πού πρέπει να υποβάλουν αίτηση



    ΣΧΟΛΙΑ