• Ναυτιλία

  Θεόδωρος Κόντες: Περιμένουμε 2,8 εκατ. επιβάτες κρουαζιέρας το 2022

  Κόντες κρουαζιέρα

  Θεόδωρος Κόντες, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας


  «Στον Ελλαδικό χώρο αναμένομε περίπου 2180 προσεγγίσεις και 1,85 εκατομμύρια επιβατο-αφίξεις για 2020-2021, έναντι 247 προσεγγίσεων και 267,000 επιβατο-αφίξεων του έτους 2020», επισημαίνει ο Θεόδωρος Κόντες, πρώην πρόεδρος του συλλογικού οργάνου των εταιρειών κρουαζιέρας και με μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση κρουαζιεροπλοίων.

  Ο κ. Κόντες τονίζει επίσης ότι οι προβλέψεις για το 2022 φαίνεται να είναι αρκετά αισιόδοξες, ειδικά στους κύριους προορισμούς που συμπεριλαμβάνουν τον Πειραιά, τη Σαντορίνη, την Μύκονο, τη Ρόδο, την Κέρκυρα, το Ηράκλειο Κρήτης, το Κατάκολο, κλπ.

  Η αρχική πρόβλεψη λοιπόν για το έτος 2022, επισημαίνει ο Θ. Κόντες, μας οδηγεί στο να ελπίζουμε ότι θα επιφέρει μια περαιτέρω βελτίωση κατά περίπου 30% συγκριτικά με το 2021, πλησιάζοντας τις 2840 προσεγγίσεις και 2,8 εκατομμύρια επιβατοαφίξεις.

  Αναλυτικότερα, οι εκτιμήσεις του Θεόδωρου Κόντε, για το μέλλον της κρουαζιέρας στην Ελλάδα είναι οι εξής:

  Μόλις τελείωσε η τουριστική περίοδος στη χώρα μας και σύντομα με το τέλος του φετινού έτους, θα έχουμε τα τελικά αποτελέσματα για το 2021 σε προσεγγίσεις πλοίων και σε αριθμό επισκεπτών.

  Τα αποτελέσματα που αναμένουμε θα είναι ενθαρρυντικά και πιστεύομε ότι έχουν ξεπεράσει τις προβλέψεις, μια που η Ελλάδα ήταν ίσως η πρώτη χώρα που άνοιξε τα σύνορά της για την Κρουαζιέρα και αρκετά νωρίς, υποδεχόμενη ικανοποιητικό αριθμό κρουαζιεροπλοίων σε πολλούς προορισμούς της χώρας.

  Βέβαια η πλήρης εφαρμογή πρωτοκόλλων υγιεινής την περίοδο της πανδημίας από εταιρείες, πλοία, προορισμούς, ήταν κάτι που βοήθησε να έχουμε μια ασφαλή περίοδο στον θαλάσσιο τουρισμό.

  Φυσικά υπήρξαν ολιγάριθμα κρούσματα σε πλοία, αλλά με την εφαρμογή των μέτρων και την απομόνωση των κρουσμάτων αποφεύχθηκαν δυσάρεστες καταστάσεις.

  Όλοι γνωρίζουμε ότι το έτος 2020 ήταν μια καταστροφική χρονιά για την Κρουαζιέρα με ένα μέσο όρο λειτουργίας 15-18% σε σύγκριση με το 2019 , ενώ παγκοσμίως το έτος 2021 με την επανεκκίνηση του κλάδου περιμένουμε περίπου 25% περαιτέρω αύξηση και ίσως μέχρι 30%. Έτσι λοιπόν, ελπίζουμε ότι θα έχουμε ήδη φθάσει μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς, σε ποσοστό δραστηριοποίησης κρουαζιεροπλοίων περίπου 50% παγκοσμίως.

  Από την άλλη, η πλήρης επαναφορά στα επίπεδα του 2019 αναμένεται για το έτος 2024, ίσως και το 2025.

  Παρακολουθώντας καθημερινά τα γεγονότα με την εξέλιξη της πανδημίας και τις συνεχείς μεταλλάξεις που αντιμετωπίζομε, κάτι που επιφέρει συνεχείς περιορισμούς στις μετακινήσεις και γενικότερα στην ανάπτυξη, έχομε πάντα τις αμφιβολίες μας για τους στόχους που επιδιώκομε.

  Βάσει λοιπόν των καθημερινών εξελίξεων της πανδημίας, καθώς επίσης και των εισηγήσεων της επιτροπής Λοιμοξιολόγων, είναι βέβαιο ότι επιβάλλεται να εφαρμόζονται οι ακόλουθες τακτικές για να συντομεύσομε την ανοσία που αναμένομε:

  – Πρωταρχικά οι εμβολιασμοί στο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να επιτευχθεί παγκοσμίως σε ολόκληρο τον πλανήτη για να αποφεύγονται τα πισωγυρίσματα της πανδημίας με τις μεταλλάξεις λόγω ταξιδίων.

  – Αποφυγή συνωστισμού σε οποιονδήποτε χώρο συμπεριλαμβανομένων πρωτίστως στα πλοία κλπ

  – Να ακολουθούνται συνεχώς όλες οι υγειονομικές οδηγίες σε όλους τους χώρους,

  – Να γίνονται οι ανάλογοι απαιτούμενοι έλεγχοι και τα tests στο ανθρώπινο δυναμικό,

  – Να ελπίζουμε ότι τα εμβόλια θα καλύψουν πλήρως τις διάφορες μεταλλάξεις που εμφανίζονται στην ανθρωπότητα, αλλά να υπάρξουν και τα ανάλογα φάρμακα ίασης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα για έγκρισή τους.

  Αυτές είναι όπως γνωρίζομε οι βασικότερες εφαρμογές για το πλήρες και ασφαλές come-back στην επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη της κοινωνίας.

  Αυτό βέβαια, όπως προαναφέραμε, είναι κάτι που πρέπει να εφαρμοσθεί παγκοσμίως για πλήρη απαλλαγή από την πανδημία και επαναφορά στην κανονικότητα.

  Με την ελπίδα ότι τα προαναφερόμενα θα εφαρμοσθούν σταδιακά, έχουν γίνει οι ανάλογες προβλέψεις για την πλήρη επανεκκίνηση του κλάδου της Κρουαζιέρας που τόσο πολύ καταδικάσθηκε από την πανδημία.

  Με μεγάλη έκπληξη προσφάτως ενημερωθήκαμε για τη νέα multi μετάλλαξη του ιού «Ο», η οποία μετάλλαξη ξεκίνησε από την Αφρική και σε μηδενικό χρόνο έχει ήδη εντοπισθεί στην Ευρώπη, στην Ασία, την Αμερική, Αυστραλία, κλπ.

  Το ανησυχητικό είναι ότι οι επιστήμονες χρειάζονται κάποιο χρονικό διάστημα για να μελετήσουν αυτή την νέα μετάλλαξη και να προχωρήσουν σε εφαρμογή τακτικών που θα ελέγξει την νέα κατάσταση.

  Σωστή βέβαια η άμεση διαχείριση των ταξιδιών από συγκεκριμένους προορισμούς.

  Συγκεκριμένα παραδείγματα ήδη ανακοινώθηκαν:

  – Εταιρείες κρουαζιεροπλοίων που προγραμμάτιζαν ήδη Χριστουγεννιάτικες κρουαζιέρες να ξεκινούν από την Νότια Αφρική με Αμερικανούς και Ευρωπαίους επιβάτες και με τα πλοία τους να βρίσκονται καθ’ οδόν προς τους προορισμούς τους, ματαίωσαν για ακόμη μια φορά τις συγκεκριμένες αναχωρήσεις και προορισμούς.

  – Με την εμφάνιση της νέας multi μετάλλαξης έγιναν ανάλογες ανακοινώσεις σε διάφορες πρωταρχικές αγορές ώστε να αποφευχθούν τα ταξίδια συμπεριλαμβανομένης και της Κρουαζιέρας.

  – Επίσης, με την ανακοίνωση της συγκεκριμένης μετάλλαξης επηρρεάσθηκαν αρνητικά και σε μεγάλο βαθμό όλα τα χρηματο-οικονομικά κέντρα με τις ανάλογες επιπτώσεις και στον κλάδο της Κρουαζιέρας μέσω των διαφόρων εταιρειών.

  – Ορισμένοι μεγάλοι tour operators έχουν ήδη ανακοινώσει την ακύρωση των προγραμμάτων τους για το πρώτο τετράμηνο του έτους 2022. Η Ρωσία έχει επίσης ακυρώσει τον θαλάσσιο τουρισμό για Ρώσους στη Μαύρη Θάλασσα και συγκεκριμένα για τρία πλοία ρωσικών συμφερόντων που είχαν προγραμματίσει.

  Όλα αυτά που αναφέραμε είναι γεγονότα σε εξέλιξη με άγνωστη την τελική έκβαση μέχρι αυτή την στιγμή.

  Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα ελεγχθούν και θα επιλυθούν όλες αυτές οι επιπτώσεις και θα συνεχισθούν απρόσκοπτα τα αναπτυξιακά πλάνα συμπεριλαμβανομένης βέβαια και της επαναδραστηριοποίησης του κλάδου της Κρουαζιέρας με πλήρη επστροφή μέσα στα επόμενα δύο έτη.

  Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ σε πρόσφατη δήλωσή του στηρίζει πλήρως την παγκόσμια υγιεινή τακτική συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών με τη στήριξη πάντα των αναπτυγμένων κοινωνιών για να τερματιστεί πλήρως και με ασφάλεια η εν λόγω πανδημία το συντομότερο.

  Διαβάστε επίσης

  CLIA: Επανέρχεται στις κρουαζιέρες το 80% των πλοίων

  MSC Seashore: Ονοματοδοσία για το κρουαζιερόπλοιο στο νησί του Απόντε στις Μπαχάμες

  TUI: Δείξαμε ότι οι κρουαζιέρες με αυστηρό πρωτόκολλο είναι ασφαλείς  ΣΧΟΛΙΑ