• Ναυτιλία

    Γιάννης Κάρτσωνας: Όλο και πιο ψηλά τα ναύλα στα VLCC

    • NewsRoom
    Γιάννης Κάρτσωνας, διευθύνων σύμβουλος Breakwave Advisors

    Γιάννης Κάρτσωνας, διευθύνων σύμβουλος Breakwave Advisors


    Όλο και πιο ψηλά βρίσκονται τα ναύλα στα VLCCs ως απόδειξη μιας στενής αγοράς, σημειώνει σε άρθρο του ο Γιάννης Κάρτσωνας, διευθύνων σύμβουλος της Breakwave Advisors.

    Η θετική τάση των ναύλων για τα πολύ μεγάλα πλοία μεταφοράς αργού πετρελαίου (Very Large Crude Carriers), μια τάση που ξεκίνησε στον απόηχο των αναταραχών στη Μέση Ανατολή, συνεχίζεται το Νοέμβριο ενώ αυτό το ιδιαίτερα ευνοϊκό κλίμα φαίνεται να αντικατοπτρίζεται και στις άλλες κατηγορίες δεξαμενόπλοιων αργού πετρελαίου.

    Αν και την περασμένη εβδομάδα τα ναύλα στα VLCCs κορυφώθηκαν προσωρινά τόσο στη γραμμή της Μέσης Ανατολής προς την Κίνα όσο και στη γραμμή της Δυτικής Αφρικής προς την Κίνα, και στη συνέχεια κατέγραψαν μία εβδομαδιαία πτώση περίπου 5%, τα ναύλα στην αγορά του Ατλαντικού έδειξαν ανθεκτικότητα, κάτι που ήταν η ευρύτερη τάση του τελευταίου έτους, αντανακλώντας τις αυξανόμενες εξαγωγές πετρελαίου από τη λεκάνη του Ατλαντικού.

    Η συνεχιζόμενη ανοδική τάση πηγάζει από την προσδοκία για ένα θετικό κλείσιμο της χρονιάς στην περιοχή του Ατλαντικού, ενώ σε αυτό το αισιόδοξο κλίμα συμβάλλουν και εποχικοί παράγοντες σε ολόκληρο τον κλάδο.

    Η δυναμική αίσθηση της φυσικής αγοράς στα ναύλα αντανακλάται επίσης στις χρονο-ναυλώσεις με τις τιμές να παρουσιάζουν εβδομαδιαία αύξηση περίπου 7% κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

    Ωστόσο, η σταθερότητα του τρέχοντος θετικού κλίματος στην αγορά ναύλων αργού πετρελαίου εξαρτάται τόσο από την περαιτέρω αύξηση της ζήτησης κατά τη χειμερινή περίοδο όσο και από την εξέλιξη των τιμών του πετρελαίου, δύο παράγοντες που αντιμετωπίζουν τις δικές τους αβεβαιότητες.

    Παρόλα αυτά, ο χρόνος που σχετίζεται με το κλείσιμο ενός δεξαμενόπλοιου και την πραγματική παράδοση του πετρελαίου φαίνεται να καταδεικνύει την αυξημένη εμπιστοσύνη που υπάρχει στα διυλιστήρια σχετικά με τις προοπτικές ζήτησης πετρελαίου για το επόμενο έτος.

    Διαβάστε επίσης:

    Θάνος Σοφιός (Breakwave Advisors): H αγορά των Capesize έχει επιστρέψει στα προ του Covid θεμελιώδη μεγέθη

    Θάνος Σοφιός (Breakwave Advisors): Τα δύο σενάρια για την αγορά των capesize

    Θάνος Σοφιός (Breakwave Advisors): Τα ναύλα στα capesize ξεπέρασαν τις 21.000 δολ. ημερησίως



    ΣΧΟΛΙΑ