• Ναυτιλία

    Θα πληρώσει η εταιρεία του Βαφειά 44,6 εκατ. δολάρια στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ

    Χάρης Βαφειάς. Εφοπλιστής Stealth Maritime Corporation

    Χάρης Βαφειάς. Εφοπλιστής


    Ένα δεξαμενόπλοιο που διαχειρίζεται η Stealth Maritime που συνδέεται με την οικογένεια Χάρη Βαφειά θα πρέπει να πληρώσει 44,6 εκατομμύρια δολάρια για μια σύγκρουση που έγινε το 2017 με αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, «παρά το γεγονός ότι το πολεμικό πλοίο ευθύνεται κυρίως για τη σύγκρουση».

    Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ, Paul Crotty, αποφάσισε την περασμένη Τετάρτη ότι η Energetic Tank, ο ιδιοκτήτης του δεξαμενόπλοιου μεταφοράς προϊόντων 30.000 dwt Alnic (κατασκευής 2008), θα πρέπει να πληρώσει το ποσό επειδή προκάλεσε ζημιά 185 εκατομμυρίων δολαρίων στο πολεμικό πλοίο.

    Αλλά ο δικαστής Π. Κρότι έκρινε επίσης ότι το USS John McCain φέρει το 80% της ευθύνης για τη σύγκρουση που έγινε στο Στενό της Σιγκαπούρης.

    «Το δικαστήριο αναγνωρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακτήσουν ένα ποσό αποζημίωσης παρά το γεγονός ότι φέρουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για τη σύγκρουση», έγραψε ο Κρότι στη διαταγή του.

    «Αυτή η πραγματικότητα προκύπτει από την «ιδιόμορφη φύση του πλοίου που χτυπήθηκε — ενός πλοίου του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών».

    Τόσο το USS John McCain όσο και το Alnic κατευθύνονταν δυτικά στο στενό στις 21 Αυγούστου 2017 όταν το αντιτορπιλικό αντιμετώπισε προβλήματα με το νέο του σύστημα διεύθυνσης με οθόνη αφής.

    Από τη σύγκρουση δέκα ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 41 τραυματίστηκαν.

    Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό απέτυχε να εκπαιδεύσει επαρκώς το πλήρωμα του USS John McCain σχετικά με τον τρόπο χρήσης του νέου συστήματος διεύθυνσης, το οποίο κάποια στιγμή έχασε τον έλεγχο.

    Σύμφωνα με την απόφαση, το Alnic απέτυχε επίσης να αποφύγει τη σύγκρουση, με πραγματογνώμονες και από τις δύο πλευρές της υπόθεσης να υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να είχε σταματήσει τους κινητήρες του ή να στρίψει για να αποφύγει τη σύγκρουση.

    Ο λογαριασμός περιλαμβάνει το 20% του συνολικού κόστους επισκευής των 185 εκατομμυρίων δολαρίων συν τόκους, μείον το 80% του κόστους επισκευής των 442.445 δολαρίων του Alnic και τους τόκους του.

    Η Stealth Maritime δεν γνωστοποίησε τις μελλοντικές προθέσεις πάνω στο θέμα αυτό.

    Υπενθυμίζεται ότι το USS John S. McCain κατευθυνόταν ανατολικά της Σιγκαπούρης και ετοιμαζόταν να ελλιμενιστεί όταν συγκρούστηκε με το δεξαμενόπλοιο Alnic MC.

    Ήταν η δεύτερη σοβαρή σύγκρουση αμερικανικού αντιτορπιλικού σε διάστημα εννέα εβδομάδων.

    «Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, το John S. McCain υπέστη ζημιά στην αριστερή μπροστινή του πλευρά», ανακοίνωνε τότε το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, τονίζοντας ότι το αντιτορπιλικό πλέει αυτόνομα και κατευθύνεται προς το λιμάνι, χωρίς να διευκρινίσει όμως ποιο.

    «Δέκα ναύτες αγνοούνται και πέντε είναι τραυματίες», πρόσθεσε. Τέσσερις από τους τραυματίες έχουν διακομιστεί με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της Σιγκαπούρης όμως τα τραύματά τους δεν είναι σοβαρά, ενώ ο πέμπτος δεν χρειάστηκε διακομιδή.

    Έχει ξεκινήσει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην οποία συμμετέχουν πλοία, ελικόπτερα και ρυμουλκά της Σιγκαπούρης, καθώς και αεροσκάφη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

    Σύμφωνα με τις αρχές της Μαλαισίας, η σύγκρουση σημειώθηκε στα χωρικά της ύδατα στη Νότια Σινική Θάλασσα. Το Alnic MC είναι δεξαμενόπλοιο μεταφοράς πετρελαίου ή χημικών μήκους 183 μέτρων που έχει σημαία Λιβερίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Επανεξελέγη ο Χαράλαμπος Φαφαλιός στην προεδρία του Committee

    Η Diligent Holdings στην νέα εποχή



    ΣΧΟΛΙΑ