• Ναυτιλία

    Τέσσερις αστυνομικοί νεκροί και τρεις ναυτικοί απήχθησαν σε νέα πειρατική επίθεση

    • Λάμπρος Καραγεώργος


    Νέο κρούσμα αιματηρής πειρατικής επίθεσης, που άφησε πίσω της τέσσερις νεκρούς αστυνομικούς, σημειώθηκε κοντά στις ακτές της Νιγηρίας, στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου της Γουινέας. Οι πειρατές απήγαγαν τρεις ναυτικούς.

    Όπως έγινε γνωστό στις 2 Ιανουαρίου μια ομάδα πειρατών επιτέθηκε σε βυθοκόρο στις εκβολές του ποταμού Ramos περίπου 9 ναυτικά μίλια ανατολικά του terminal Forcados στη Νιγηρία, Ακολούθησε μάχη μεταξύ των πειρατών και του προσωπικού ασφαλείας πάνω στο πλοίο, με τους πειρατές τελικά να απαγάγουν τρία μέλη του πληρώματος, δύο Ρώσους και έναν Ινδό υπήκοο, και να σκοτώνουν τέσσερις νιγηριανούς αξιωματικούς ασφαλείας. Επίσης άλλα δυο άτομα τραυματίστηκαν.

    Το περιστατικό αυτό είναι ένα από τα πολλά που καταγράφηκαν τον τελευταίο μήνα στη Δυτική Αφρική. Το International Chamber of Commerce’s International Maritime Bureau (IMB) κάνει λόγο πρωτοφανή δραστηριότητα πειρατικών επιθέσεων και απαγωγών ναυτικών στον Κόλπο της Γουινέας και συμβουλεύει τα πληρώματα από όλα τα πλοία να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά κατά τη διέλευση τους από την περιοχή.

    Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη χρονιά έκλεισε με την ένοπλη επίθεση στις 31/12 στο υπό Ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο ”HAPPY LADY” Ν.Π. 12183, το οποίο βρίσκονταν αγκυροβολημένο 2 ν.μ από το λιμάνι ”LIMBOH” στο Καμερούν με συνέπεια την απαγωγή οκτώ, εκ των είκοσι οκτώ (28) μελών του πληρώματος του. Από αυτούς οι πέντε είναι Έλληνες υπήκοοι, οι δύο υπήκοοι Φιλιππίνων και ένας υπήκοος Ουκρανίας, ενώ από το περιστατικό στο τάνκερ σημειώθηκε τραυματισμός ενός Έλληνα υπηκόου.

    Επιπλέον θυμίζουμε ότι στα μέσα Δεκεμβρίου απελευθερώθηκε ο 20χρονος Έλληνας ναυτικός, ο οποίος στις 3 Νοεμβρίου απήχθη μαζί με με τρία ακόμα μέλη του πληρώματος του υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιου «ΕLKA ARISTOTLE» ανοιχτά του λιμανιού του Λόμε στο Τόγκο της Δυτικής Αφρικής.



    ΣΧΟΛΙΑ