• Κοινωνία

    Πειρατεία στο Καμερούν: Νέα στοιχεία από τις κάμερες ασφαλείας – Το αποτέλεσμα της πρώτης διαπραγμάτευσης

    • NewsRoom

    To τάνκερ Happy Lady


    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις

    Διαφωτιστικές πληροφορίες σχετικά την υπόθεση απαγωγής των 8 ναυτικών -ανάμεσά τους και 5 Έλληνες- σε τάνκερ ελληνικών συμφερόντων αναμένεται να δώσουν οι κάμερες ασφαλείας του δεξαμενόπλοιου, το καταγεγραμμένο υλικό των οποίων βρίσκεται στα χέρια των Αρχών, οι οποίες εξετάζουν στοιχεία που μπορούν να τους οδηγήσουν στη λύση της υπόθεσης.

    Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, οι κάμερες ασφαλείας από το δεξαμενόπλοιο κατέγραψαν τις κινήσεις των πειρατών και οι αρχές στο Καμερούν τις ελέγχουν, με στόχο να συλλέξουν περαιτέρω στοιχεία για την ένοπλη επίθεση στο ελληνικό τάνκερ. Σημειώνεται ότι, έως τώρα, τα δύο στοιχεία που είναι σίγουρα γνωστά στις αρχές είναι ο αριθμός των πειρατών που επιτέθηκαν με όπλα στο ελληνικό δεξαμενόπλοιο, αλλά και το χρονικό διάστημα το οποίο παρέμειναν πάνω στο πλοίο, μέχρι τελικά να αποχωρήσουν, παίρνοντας μαζί τους και τους ομήρους.

    Την ίδια ώρα, στο «κόκκινο» βρίσκεται η αγωνία των οικογενειών των πέντε Ελλήνων ναυτικών που είναι μεταξύ των απαχθέντων, καθώς περιμένουν από λεπτό σε λεπτό να έχουν κάποιο νεότερο για τους ναυτικούς. Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει γίνει γνωστό, η διαπραγμάτευση ανάμεσα στην πλοιοκτήτρια εταιρεία του τάνκερ και τους πειρατές έχει ήδη ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη. Πιο συγκεκριμένα, οι δικηγόροι που χειρίζονται τις διαπραγματεύσεις εκ μέρους της πλοιοκτήτριας εταιρίας είχαν μία συνομιλία με τους πειρατές το μεσημέρι της Τρίτης για τελευταία φορά, όπου έκαναν αντιπρόταση στα λύτρα που ζητούσαν οι απαγωγείς.

    Καμία υποψία για επίθεση

    Στο δελτίο ειδήσεων του Star μίλησε και ο πατέρας του Έλληνα ανθυποπλοίαρχου που κρατείται όμηρος, αναφέροντας πως λίγη ώρα πριν την επίθεση μιλούσε με τον γιο του στο τηλέφωνο.

    «Αν το περιστατικό είχε γίνει λίγο μετά τα μεσάνυχτα, θα ήμουν αυτήκοος μάρτυρας. Μιλήσαμε τέσσερις ώρες πριν. Δεν είχαν κάποιο κίνδυνο, κάποια υποψία να φοβούνται», είπε.

    Παράλληλα, δηλώσεις έκαναν και συγγενείς του Έλληνα ναυτικού, ο οποίος τραυματίστηκε στο πόδι, μετά από χτύπημα από σφαίρα που εξοστρακίστηκε κατά τη διάρκεια της συμπλοκής. Όπως ανέφερε η οικογένεια του τραυματία, ο ίδιος έχει επικοινωνήσει με τους δικούς του ανθρώπους, διαβεβαιώνοντάς τους πως είναι καλά στην υγεία του.

    Μάλιστα, όπως έχει γίνει γνωστό, ο τραυματίας ναυτικός αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα, όταν ολοκληρωθούν οι καταθέσεις για την ένοπλη επίθεση στο τάνκερ, στο λιμάνι του Λίμπο.

    Την ίδια ώρα, σχετικά με την υπόθεση τοποθετήθηκε και ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας στον Ant1. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι «έχουν  γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και αναμένουμε τις εξελίξεις», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι, σε επίπεδο εξελίξεων, «πολλά από αυτά τα θέματα δεν είναι δημοσιοποιήσιμα».

    Όπως πρόσθεσε, σχολιάζοντας την απαγωγή, «από την εμπειρία μας μπορούμε να αντλήσουμε αισιοδοξία», σημείωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας. «Ο αντικειμενικός σκοπός και στόχος είναι τα χρήματα». Παράλληλα, ο υπουργός έκανε λόγο για ένα «διεθνές φαινόμενο», τονίζοντας πως είναι «ένα θέμα που θα μας απασχολήσει σίγουρα στο μέλλον» και, για το λόγο αυτόν, θα πρέπει η διεθνής κοινότητα να λάβει μέτρα.

    Τέλος, ο κ. Πλακιωτάκης συνέστησε ψυχραιμία, κατά τη διάρκεια της αναμονής των αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.



    ΣΧΟΛΙΑ