• Ναυτιλία

    Τα λιμάνια πρέπει να προσφέρουν αξία στις τοπικές κοινωνίες

    • Του Λάμπρου Καραγεώργου


    Το ένα μετά το άλλο τα μεγάλα λιμάνια τη Ευρώπης θα πρέπει να ξεφύγουν από τον ανταγωνισμό των «κουτιών» και να εντάξουν στην στρατηγική τους, την προσθήκη αξίας για τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες, που βρίσκονται «πίσω» τους στη στεριά και έχουν θέα τις μεγάλες γερανογέφυρες.

    Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της International Ports and Harbours Association κ. Santiago Garcia-Mila, μιλώντας στο Smart Ports Summit στη Βαρκελώνη. Είναι ένα μηνυμα που αφορά και το λιμάνι του Πειραιά που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα στην διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων και βρίσκεται πλέον στην πρώτη τετράδα των λιμανιών της Ευρώπης με βάση τον όγκο διακινούμενων containers.

    Η ακούσια ή εκούσια, στροφή του ενδιαφέροντος των λιμανιών στα ουσιαστικά οφέλη που πρέπει να προσφέρουν στις τοπικές οικονομίες από την ανάπτυξη τους πηγάζει και από την πίεση που δέχονται καθώς επιβαρύνουν το περιβάλλον με την δραστηριότητα τους ενώ από την άλλη οι πολίτες δεν αντιλαμβάνονται εύκολα τα οφέλη του γιγαντισμού τους.

    Να σημειωθεί ότι οι «κινήσεις» των λιμανιών όλου του κόσμου διπλασιάσθηκαν σχεδόν τα τελευταία δέκα χρόνια από 506,9 εκατ. Teus το 2008 στα 793,26 εκατ. TEUs το 2018.

    Όμως σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Λιμένων, μπορεί οι διοικήσεις των λιμανιών να υποστηρίζουν ότι όσο «μεγαλύτεροι είμαστε τόσο το καλύτερο» αλλά οι ντόπιοι πολίτες δεν γνωρίζουν αν 500 εκατομμύρια τόνοι είναι πολλοί ή όχι, γι’ αυτό είναι δύσκολο να καταλάβουν. Η αποστολή του λιμένα είναι να δημιουργήσει αξία για τη γύρω περιοχή, δηλώνει ο κ. Garcia-Mila.

    Στην αναζήτηση της αξίας για την περιοχή γύρω από το λιμάνι βρίσκεται και ο Πειραιάς, με την συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό να έχει «ζωντανέψει» με αφορμή και το master plan του ΟΛΠ που στο μεγαλύτερο μέρος του εγκρίθηκε από την αρμόδια ΕΣΑΛ..

    Όμως η κατασκευή του τέταρτου προβλήτα και η ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα καθώς και μια σειρά θεμάτων που αφορούν στις επιχειρήσεις logistics, μεταποίησης και εφοδιασμού πλοίων είναι ανοικτά και κάποια στιγμή πρέπει να αντιμετωπισθούν ολοκληρωμένα και με γνώμονα την ενίσχυση και της τοπικής επιχειρηματικότητας, ώστε το λιμάνι του Πειραιά να προσθέτει πραγματικά αξία στην ευρύτερη περιοχή.

    Γιατί όπως υποστηρίζεται από την επιχειρηματική κοινότητα του Πειραιά, καλό για την οικονομία θα είναι να «ανοίγονται» στον Πειραιά όσο το δυνατόν περισσότερα «κουτιά» από αυτά που φέρνει η Cosco στο λιμάνι.

    Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε ότι «για τον προβλήτα τέσσερα είχαμε πει ότι θα το ξαναδούμε εφόσον οι συνθήκες ωριμάσουν, εφόσον υπάρξει διάλογος και με τις τοπικές κοινωνίες».

    «Εμείς θέλουμε αυτή η επένδυση, αλλά και οποιαδήποτε άλλη επένδυση, να είναι προς όφελος και της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης. Κοινός στόχος όλων μας είναι να προχωρήσουν οι επενδύσεις, να γίνει το λιμάνι του Πειραιά, ένα από τα πρώτα λιμάνια container στην Ευρώπη. Αυτά θα πρέπει να γίνουν με όρους βιωσιμότητας, με όρους συνεννόησης, με όρους ανταποδοτικών οφελών».



    ΣΧΟΛΙΑ