• Ναυτιλία

    Στην τελική ευθεία για τη συλλογική σύμβαση εργασίας στις προβλήτες της Cosco – Προτείνονται αυξήσεις 8%


    Την ώρα που διεξάγεται η γενική συνέλευση με πρωτοβουλία της ΕΝΕΔΕΠ – Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης στις Προβλήτες του Πειραιά, οι εταιρείες που διαχειρίζονται τις προβλήτες Ι και ΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά, διατύπωσαν πρόταση προς το άλλο σωματείο, Σ.Ε.Ε.Δ.Π. – Συνδικάτο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις που Δραστηριοποιούνται στις Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ Πειραιά, που Cosco, το θεωρεί αντιπροσωπευτικό και προτείνει αυξήσεις κατά μέσο όρο 8%.

    Οι εργαζόμενοι που είναι συνδικαλισμένοι στην ΕΝΕΔΕΠ δεν συμφωνούν με τις προτάσεις και προτάσσουν κυρίως την μονιμοποίηση των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά.

    Η πρόταση που έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις εταιρείες που διαχειρίζονται το λιμάνι και ελέγχονται από την κινεζική εταιρεία έχει ως εξής:

    Συγκέντρωση τώρα στο λιμάνι του Πειραιά της ΕΝΕΔΕΠ

    Η ΕΝΕΔΕΠ, που τα μέλη της πραγματοποιούν γενική συνέλευση τώρα στο λιμάνι, τονίζει ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις “με την εργοδοσία για την υπογραφή ΣΣΕ με βάση τις αποφάσεις που έχουμε λάβει όλοι μαζί, μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προτάσεις και όλους τους προβληματισμούς σας” και προσθέτει: “Την Τρίτη 12 Απριλίου για πολλοστή φορά υπάρχει συνάντηση με την εργοδοσία απαιτώντας να μας φέρει γραπτώς τη προφορική ως τώρα πρόταση της για να υπογραφεί ΣΣΕ. Η εργοδοσία, μήνες τώρα, ψάχνει αφορμές και δικαιολογίες για να μη καταθέσει γραπτή πρόταση. Το τελευταίο μάλιστα πρόσχημα της είναι η απαίτηση της να αποσύρουμε την αγωγή μας για τη νομιμότητα των αρχαιρεσιών του δικού της «σωματείου».

    Συνάδελφοι, ποτέ δεν υποστείλαμε τη σημαία της αγωνιστικής διεκδίκησης, αυτές οι μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις λύγισαν εφοπλιστές και “COSCO”, έσπασαν κάθε αδιαλλαξία τους, αυτό έφερε ότι έχουμε μέχρι τώρα κερδίσει από την εργοδοσία, σε μια περίοδο που μάλιστα τα κέρδη που ανακοινώνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι της “COSCO” & DPORT να είναι προκλητικά και δυσθεώρητα, κέρδη που εμείς έχουμε δημιουργήσει μέσα από τη δική μας δουλειά, μέσα από τον δικό μας ιδρώτα, μέσα από τις δικές μας δυστυχώς ζωές. Όλα αυτά τα χρόνια βλέπαμε εκατ. ευρώ να δημιουργούνται μπροστά στα μάτια, όλα αυτά τα χρόνια στις δικές μας πλάτες που έχουν σακατευτεί παζαρεύανε τα δικά τους ποσοστά κερδών.

    Όλα αυτά τα χρόνια όμως οι συνθήκες ζωής των δικών μας οικογενειών χειροτέρευαν. Έχουμε φθάσει μάλιστα σήμερα να σιχτιρίζουμε καθημερινά γιατί πλέον δεν τα βγάζουμε πέρα. Όσες κάρτες και να μας δώσουν, το κόστος ζωής έχει «ξεφύγει», πόσοι από εμάς δεν κανονίζουμε να έρθουμε 2-3 μαζί για να γλυτώσουμε έστω κάνα ευρώ.

    Συνάδελφοι, το ΕΝΕΔΕΠ δημιουργήθηκε μέσα στη φωτιά της μάχης των απεργιών του 2014 που έφερε τότε κάποιες πρώτες κατακτήσεις.

    Σφυρηλατήθηκε μέσα στους αγώνες του 2018 που παρόλη τη υπονομευτική δραστηριότητα κάποιων «συναδέλφων» με τη δημιουργία του εργοδοτικού «συνδικάτου», και τότε οι κατακτήσεις ήταν ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ των απεργιακών κινητοποιήσεων που αποφασίσαμε όλοι μαζί.

    Συνάδελφοι, όλα αυτά τα χρόνια αντιμετωπίσαμε εκβιασμούς, καταγγελίες, διαβάλανε τα ονόματα μας και τις οικογένειες μας. Πόσες φορές δεν είπανε τα τσιράκια τους ότι «τα πήραμε μέσα σε βαλίτσα και εξαφανιστήκαμε» ενώ η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, παραμένουμε η πλειοψηφία μας 16άρηδες, με πολύ λιγότερα μεροκάματα σε αρκετές περιόδους. Κι όμως συνάδελφοι εμείς οι κάθε λογής «μουτζούρηδες», κατορθώσαμε όλοι μαζί να τους «τρίψουμε στη μούρη» τις αγωγές και τις καταγγελίες τους και να φέρουμε το χαμόγελο σε όλο το λιμάνι αλλά και σε 100ντάδες συνδικάτα και ομοσπονδίες από όλο το κόσμο.

    Με αυτή την αισιοδοξία και αξιοπρέπεια συνεχίζουμε και σήμερα που έρχονται και νέοι εκβιασμοί.

    Και ενώ ζητάνε να αποσύρουμε τις δικές μας ενέργειες, αυτοί ακόμη μας σέρνουν σε δικαστήρια γιατί είπαμε «τέρμα πια», οι εργάτες στο λιμάνι έχουμε αξιοπρέπεια και στόματα να ταΐσουμε, ακόμη τρέχουμε για αγωγές προς εμάς για τις απεργίες, αγωγές που έχουν κάνει “COSCO” , DPORT, εφοπλιστές κοιντενεράδικων και ενώ ακόμη δεν βάζουν σε εφαρμογή την απόφαση για τα ΒΑΡΕΑ.

    Η ντροπή, ντροπή δεν έχει και η αξιοπρέπεια των λιμενεργατών δεν ξεπουλιέται! Δεν λυγίσαμε μπροστά σε όλες τις δυνάμεις καταστολής που μαζέψανε για να σπάσουν την απεργία μας. Το σύνθημα που ακούστηκε εκείνες τις ημέρες συνεχίζει να είναι επίκαιρο. «ούτε με rafale, ούτε με φρεγάτες, ποτέ τους δεν λυγίσανε οι λιμενεργάτες. Υπογραφή τώρα ΣΣΕ με αυξήσεις».

    Διαβάστε επίσης:

    Ποσειδώνια 2022: Φεστιβάλ από startup τεχνολογίας και ψηφιοποίησης της ναυτιλίας

    Πάνος Λασκαρίδης: Ρίχνει το «γάντι» στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών – «Δεν μπορείς να ακολουθείς εκείνους που έπρεπε να σε ακολουθούν»

    Πάνος Λασκαρίδης: Ρίχνει το «γάντι» στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών – «Δεν μπορείς να ακολουθείς εκείνους που έπρεπε να σε ακολουθούν»

     



    ΣΧΟΛΙΑ