• Ναυτιλία

    Στην ΝΔ πετάει την καυτή πατάτα της COSCO η κυβέρνηση

    • Δημήτρης Κατακουζηνός


    Παγώνει την διαδικασία έγκρισης του επενδυτικού σχεδίου του ΟΛΠ παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις της

    Σε σιωπηρή αλλά συνειδητή μετάθεση της διαδικασίας απεμπλοκής των επενδύσεων ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ της COSCO στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς στην επόμενη κυβέρνηση προχωρούν, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του mononews.gr, οι εμπλεκόμενοι επιτελείς του υπουργείου ναυτιλίας.

    Με ανοιχτά κρίσιμα και ευαίσθητα πολιτικά μέτωπα, όπως το εμπορικό κέντρο στο νέο λιμάνι κρουαζιέρας, (που δεν θέλουν οι ενώσεις των εμπόρων του Πειραιά), τις νέες αποθήκες στον ΟΛΠ (που δεν θέλουν διάφορα ιδιωτικά συμφέροντα) και τα ναυπηγεία (που είτε θέλουν να διώξουν κάποιοι από τη Σαλαμίνα είτε θέλει να ανοίξει η COSCO), η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να αποποιηθεί το πολιτικό κόστος των συμφωνιών που η ίδια είχε κλείσει παρουσία του πρωθυπουργού στο Πεκίνο το 2016 αλλά και των καθυστερήσεων που η ίδια προκάλεσε.

    Το αποτέλεσμα όμως είναι να μην προχωρούν επενδύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ μετά από δυόμιση και πλέον χρόνια από την πώληση του 51% του ΟΛΠ με προφανείς άμεσες και έμμεσες συνέπειες στην δυνητική απασχόληση και το ΑΕΠ .

    Την περασμένη Παρασκευή 24 Μαΐου σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο ναυτιλίας για την έγκριση του ζητήματος του master plan του ΟΛΠ η πρόοδος που επιτεύχθηκε ήταν κάτι παρακάτω (SIC) από μηδενική. Η σύσκεψη αυτή του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς με μέλη της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων ήταν άτυπη και αφορούσε την αποδέσμευση των επενδύσεων της COSCO βάση μνημονίου που κατέθεσε σε αυτήν η COSCO κατόπιν υπόδειξης της κυβέρνησης και ύστερα από την αρχική απόρριψη των μισών σχεδόν από τις επενδύσεις από την ίδια επιτροπή το Φεβρουάριο. Αλλά και η εκπροσώπηση της κυβέρνησης ήταν μειωμένη σε σχέση με την προβλεπόμενη και κάποιοι από τους παρόντες εκπροσώπους της έφυγαν νωρίς χωρίς να ασχοληθούν ουσιαστικά με τα προβλήματα αναφέρουν πηγές του mononews.gr.

    Όμως αυτή η σύσκεψη ήταν εκείνη που υποτίθεται θα έκανε την προετοιμασία για να κλείσει το ζήτημα που τραβάει κοντά τρία χρόνια πια. Και όλα αυτά παρά το γεγονός πως σύμφωνα με διαρροή του Μαξίμου στις 5 Απριλίου πραγματοποιήθηκε εκεί σύσκεψη με ακριβώς αυτό το θέμα: το master plan του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ). Σύμφωνα με πλειάδα φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης, σε εκείνη τη σύσκεψη «αναλύθηκε το περιεχόμενο του master plan, και έγινε συζήτηση για επιμέρους σημεία του προτεινόμενου σχεδίου ενώ αποφασίστηκε να δρομολογηθεί η έγκρισή του σε σύντομο χρονικό διάστημα».

    Στη συζήτηση συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και οι συναρμόδιοι υπουργοί, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ο υφυπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Στρατής, ο γγ Λιμένων – Λιμενικής Πολιτικής Χρήστος Λαμπρίδης καθώς και οι εκπρόσωποι του ΟΛΠ, ο διευθύνων σύμβουλος FU Chengqiu και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Άγγελος Καρακώστας.

    Σήμερα ένα μήνα μετά και ενώ η κινεζική πολυεθνική απαιτεί να της αποδοθεί και το υπόλοιπο 16% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης αφού δεν προλαβαίνει πια να τις υλοποιήσει έως το 2021 εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης.



    ΣΧΟΛΙΑ