• Ναυτιλία

    Στα σκαριά το πρώτο πυρηνοκίνητο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων

    Στα σκαριά το πρώτο πυρηνοκίνητο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων

    Στα σκαριά το πρώτο πυρηνοκίνητο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων


    Ο ασιατικός ναυτιλιακός κολοσσός China State Shipbuilding Corporation (CSSC) αποκάλυψε σχέδια για την ναυπήγηση του πρώτου πυρηνοκίνητου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο.

    Το έργο για την κατασκευή του πλοίου 24.000 TEU παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στην έκθεση Marintec China στη Σαγκάη. Το πλοίο θα χρησιμοποιήσει έναν αντιδραστήρα τέταρτης γενιάς (MSR) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

    «Το εξαιρετικά μεγάλο πυρηνικό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχει σχεδιαστεί για να επιτυγχάνει πραγματικά μηδενικές εκπομπές αέριων ρύπων κατά τη διάρκεια του κύκλου λειτουργίας του πλοίου», ανέφερε η CSSC.

    Ο Νηογνώμονας DNV είχε παρουσία στην τελετή και εξέδωσε κατ’ αρχήν έγκριση στο ναυπηγείο Jiangnan Shipbuilding της CSSC .

    «Αυτός ο τύπος σκάφους έχει υψηλή ασφάλεια, ο αντιδραστήρας λειτουργεί σε υψηλή θερμοκρασία και χαμηλή πίεση, μπορεί να αποφύγει την κατάργηση του πυρήνα και έχει χαρακτηριστικά ασφάλειας», αναφέρει η ανάρτηση του CSSC.

    Οι αντιδραστήρες (MSR) είναι ένας τύπος αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων μικρής κλίμακας που χρησιμοποιούν ένα υγρό μείγμα αλάτων τόσο ως καύσιμο όσο και ως ψυκτικό. Το καύσιμο, διαλυμένο σε αλάτι, επιτρέπει καλύτερο έλεγχο και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της πυρηνικής αντίδρασης, διασφαλίζοντας μεγαλύτερη ασφάλεια και δυνητικά μεγαλύτερη χρήση του καυσίμου.

    Ο Christopher Wiernicki, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του διεθνούς νηογνώμονα ABS, πιστεύει ότι η πυρηνική πρόωση είναι κρίσιμη για την επίτευξη ενός κόσμου μηδενικών εκπομπών. «Ένας κόσμος μηδενικών εκπομπών είναι πιο εύκολα επιτεύξιμος με την πυρηνική πρόωση και σήμερα θέτουμε τα θεμέλια για αυτό το μέλλον. Για να γίνει αυτό πραγματικότητα θα απαιτηθεί σημαντική υποστήριξη του δημόσιου τομέα και το ABS βρίσκεται σε ιδανική θέση για να φέρει κοντά τις κυβερνήσεις και τη βιομηχανία», είπε μετά τη δημοσίευση μιας μελέτης από το Αμερικανικό Γραφείο Ναυτιλίας τον περασμένο Ιούλιο.,

    Διαβάστε επίσης:

    Τραυλού: Η ναυτιλία πρέπει να εμπνεύσει και να ηγηθεί στην ενεργειακή μετάβαση

    Κωστής Φραγκούλης: Πρεσβευτής της εξωστρέφειας της ελληνικής ναυτιλίας

    Μαρίνα Χατζηπατέρα: Κορυφαία Καινοτόμος Ναυτιλιακή Τραπεζίτισσα και ένθερμος υποστηρικτής των δικαιωμάτων LGBTQ+



    ΣΧΟΛΙΑ