• Ναυτιλία

    Σε συνεχή τροχιά ανάπτυξης κινείται ο Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου

    Λιμένας Λαυρίου


    Μετά από μια χρονιά ρεκόρ που ήταν το 2022, κατά το οποίο ο Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου ΑΕ ήταν το πρώτο κρατικό λιμάνι της χώρας από πλευράς κύκλου εργασιών και κερδοφορίας, η πορεία του είναι εξίσου αποδοτική, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Α΄ εξαμήνου 2023.

    Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2023, ο κύκλος εργασιών και η κερδοφορία του ΟΛΛ ΑΕ υπερβαίνουν τους στόχους του εγκεκριμένου προϋπολογισμού κατά 44%.

    Η πορεία αυτή δίνει το δικαίωμα στη διοίκηση να προτείνει σταθερά αυξημένο μέρισμα προς τον Μέτοχο, ενώ διατηρείται συνεχώς σε υψηλά επίπεδα η ρευστότητα της εταιρίας.

    Η αυξημένη ρευστότητα βασίζεται στην ανάκτηση παλαιών οφειλών προς τον ΟΛΛ ΑΕ και στον επιτυχή πλειστηριασμό δύο πλοίων και επιτρέπει στον ΟΛΛ ΑΕ να εφαρμόζει πολιτικές άμεσης εξόφλησης των υποχρεώσεών του προς τρίτους, συμβάλλοντας στην αύξηση ρευστότητας της τοπικής οικονομίας.

    Σε ό,τι αφορά τις βασικές δραστηριότητες του Λιμένος Λαυρίου και τις υποδομές, η διοίκηση του ΟΛΛ ΑΕ αναφέρει :

    Κρουαζιέρα:

    Συνεχής είναι η ανάπτυξη της δραστηριότητας της κρουαζιέρας.

    Στρατηγική επιλογή της διοίκησης είναι να επικεντρώνεται στο home porting, αξιοποιώντας το γεωγραφικό πλεονέκτημα του λιμένος Λαυρίου.

    Δεδομένου του μικρού μεγέθους της λιμενολεκάνης, ο ΟΛΛ ΑΕ διεκδικεί σημαντικό μερίδιο αγοράς σε πλοία μεσαίου μεγέθους.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι η διοίκηση του ΟΛΛ ΑΕ παρέλαβε μηδενική δραστηριότητα σε ό,τι αφορά την Κρουαζιέρα και εντός τριών ετών ο ΟΛΛ είναι στη δεύτερη θέση μετά το λιμάνι του Πειραιά για το home porting.

    Για την εξυπηρέτηση της Κρουαζιέρας ο Επιβατικός Σταθμός μετετράπη σε ένα σύγχρονο, λειτουργικό, φιλόξενο, αλλά και όμορφο Terminal Κρουαζιέρας και εντός του τρέχοντος μήνα παραλαμβάνονται νέα ιδιόκτητα σύγχρονα X-RAYS.

    Ήδη στο λιμάνι του Λαυρίου δραστηριοποιούνται τέσσερις εταιρίες, ενώ υπάρχει συμφωνία και με δύο επιπλέον εταιρίες κρουαζιέρας για το 2024.

    Πλοία Διεθνών Πλόων:

    Μετά τη δοκιμαστική περίοδο, το Α΄ εξάμηνο του 2023, καθιερώθηκαν δύο επιπλέον νέα δρομολόγια μεταξύ Λαυρίου και Κύπρου.

    Ήδη μελετάται και ο πολλαπλασιασμός των συνδέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, ενώ ξεκίνησε και η διαδικασία αναζήτησης σύνδεσης μεταξύ Λαυρίου και Δυτικής Τουρκίας.

    Τέλος, ξεκίνησε η δραστηριότητα μεταφοράς και εναπόθεσης αυτοκινήτων, μια αγορά στην οποία η διοίκηση του ΟΛΛ ΑΕ επιθυμεί να διεκδικήσει δυναμικά ένα αξιοσημείωτο μερίδιο αγοράς.

    Τομέας Σκαφών Αναψυχής:

    Δεδομένου του σχετικά μικρού αριθμού θέσεων ελλιμενισμού (> 200), ο ΟΛΛ ΑΕ εντατικοποίησε τη χρήση των συγκεκριμένων θέσεων, εφαρμόζοντας πολιτική παράλληλης χρήσης μεταξύ μόνιμων και διερχόμενων σκαφών.

    Ήδη από τον Ιανουάριο του 2023, ο ΟΛΛ ΑΕ έχει ολοκληρώσει το σύνολο των απαιτούμενων μελετών και έχει αιτηθεί στο ΥΝΑΝΠ την έγκριση προμήθειας και εγκατάστασης πλωτών προβλητών.

    Το έργο αυτό, το οποίο, όπως δήλωσε ο κ. Πρωθυπουργός σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Λαύριο, θα προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν, αποβλέπει στη δημιουργία 195 νέων θέσεων ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών και στην προστασία των υπαρχουσών θέσεων από ισχυρούς νοτιοανατολικούς ανέμους.

    Διαβάστε επίσης:

    Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών: Ισχυρή στήριξη της νέας γενιάς με 100 +1 υποτροφίες

    Μ. Βαρβιτσιώτης: Περιμένουμε γενναία πακέτα μειώσεων από τους ακτοπλόους για την ελληνική οικογένεια

    Δήμος Πειραιά: Ανοίγει και πάλι τις πόρτες του το θερινό σινεμά στην παραλία Βοτσαλάκια



    ΣΧΟΛΙΑ