• Ναυτιλία

    Σε νέα απεργία καλεί η ΠΕΝΕΝ για τις 16 Ιουνίου


    Σε νέα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για τις 16 Ιουνίου προχωρά η διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού. Η διοίκηση της ΠΕΝΕΝ εκτίμησε ως απόλυτα θετική την απεργία στις 10 Ιουνίου, τόσο στο χώρο της ναυτεργασίας όσο και ευρύτερα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

    «Πρόκειται για ένα σημαντικό και ενθαρρυντικό βήμα το οποίο δείχνει ότι οι εργαζόμενοι βγαίνουν πιο αποφασιστικά και δυναμικά στο προσκήνιο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους σε αντιπαράθεση με τις επιχειρούμενες αντεργατικές επιλογές της κυβέρνησης, στην κατάργηση του 8ωρου, των ΣΣΕ, της μείωσης των μισθών τους, της παραπέρα υπονόμευσης της απεργίας και συνολικά της συνδικαλιστικής δράσης», σημειώνει χαρακτηριστικά.

    Σημειώνεται ότι μόλις πριν από δύο μέρες οι διοικήσεις 14 σωματείων της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας καλούσαν τις διοικήσεις τους, να λάβουν απόφαση για νέα 24ωρη απεργία στις 16 Ιουνίου 2021.

     «Δώσαμε μία τεράστιας σημασίας μάχη ως ΠΕΝΕΝ στις 3 Ιούνη, την συνεχίσαμε με την απεργία στις 10 Ιούνη, την κλιμακώνουμε στις 16 παλεύοντας ως το τέλος να αποσυρθεί το νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

     Στο χώρο της επιβατηγού Ναυτιλίας οι εφοπλιστές κλιμακώνουν την επίθεσή τους ενάντια στο δικαίωμα της απεργίας, για το σκοπό αυτό επιστρατεύουν και αξιοποιούν οτιδήποτε έχουν στη διάθεσή τους από το αντιδραστικό θεσμικό – νομοθετικό οπλοστάσιό τους, τις δικαστικές αποφάσεις, τον κοινωνικό αυτοματισμό, μέχρι την οργανωμένη και ενορχηστρωμένη παραπληροφόρηση».

    Μετά την ΠΕΝΕΝ και το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών αποφάσισε να προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία για τις 16 Ιουνίου.  

    “«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΜΕΝ σε έκτακτη συνεδρίαση του, στις 11 Ιούνη, χαιρετίζει την παλικαρίσια στάση των ναυτεργατών για την συμμετοχή τους στην περιφρούρηση της απεργίας στις 10 Ιούνη, κόντρα στη επαίσχυντη στάση των εφοπλιστών και του Πρωτοδικείου Πειραιά να βγάλουν την απεργία παράνομη. Το δίκιο του αγώνα κρίνεται στους καταπέλτες των πλοίων και όχι στις αίθουσες δικαστηρίων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

    Ο ΣΕΕΝ

    Από τη πλευρά του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας με προηγούμενη ανακοίνωσή του επεσήμανε:

    «Mε την 508/2021 Απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, η προκηρυχθείσα απεργία ναυτεργατικών σωματείων της 10.6.21 κηρύχθηκε παράνομη.

    Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες σεβόμενες το επιβατικό κοινό και για την αποφυγή προβλημάτων στα λιμάνια, δεν εξέδιδαν εισιτήρια μέχρι την έκδοση της οριστικής Απόφασης του Πρωτοδικείου και ενημέρωναν τους επιβάτες για το ενδεχόμενο μη εκτέλεσης των προγραμματισμένων δρομολογίων λόγω της απεργίας.

    Δυστυχώς, παρά την κήρυξη της απεργίας ως παράνομης, η εκτέλεση προγραμματισμένων δρομολογίων των πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά δεν κατέστη δυνατή, λόγω παρακώλυσης των συγκοινωνιών από τρίτα άτομα (μη επιβάτες, μη ναυτικοί).

    Σημειώνουμε δε, ότι τα πληρώματα των πλοίων δεν απήργησαν όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σε όλες τις περιπτώσεις που δεν υπήρξε παρακώλυση των συγκοινωνιών από τρίτα άτομα, τα δρομολόγια εκτελέστηκαν κανονικά.

    Ο Σύνδεσμός μας με δύο επιστολές (8.6.21 και 9.6.21) ζήτησε από το ΥΝΑΝΠ τη λήψη μέτρων προστασίας για την ομαλή λειτουργία των πλοίων, το οποίο δυστυχώς δεν συνέβη και ούτε μας κοινοποιήθηκε ή γνωρίζουμε να έχουν δοθεί οι σχετικές εντολές.

    Επισημαίνουμε ότι παρόμοια απαράδεκτα φαινόμενα πρέπει να μην επαναληφθούν στο μέλλον και θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ώστε να αποτρέπεται η ανεξέλεγκτη παρουσία τρίτων ατόμων στα λιμάνια και στους καταπέλτες των πλοίων, γεγονός το οποίο είναι βέβαιο ότι θα έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες στην ομαλή διακίνηση επιβατών και εμπορευμάτων και στην αναγκαία εξυπηρέτηση των νησιών μας, η οικονομία των οποίων έχει πληγεί ιδιαίτερα λόγω της μείωσης του τουρισμού».

    Διαβάστε ακόμα:

    Capital Link: Σήμερα και αύριο το ψηφιακό συνέδριο για τη ναυτιλία

    Σε πράσινες τεχνολογίες για τη ναυτιλία επενδύει η Capital του Βαγγέλη Μαρινάκη

    Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός: Η ασιατική ομάδα έριξε τον πήχη στις αποφάσεις για απανθρακοποίηση της ναυτιλίας

     

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ