• Οικονομία

    Απεργιακό δελτίο – Λουκέτο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

    απεργία

    Φωτο αρχείου


    Σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί σήμερα η χώρα λόγω της 24ωρης απεργίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που προκήρυξαν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ και ΠΑΜΕ.

    Κομφούζιο θα προκληθεί στην Αττική καθώς θα παραμείνουν ακινητοποιημένα μετρό, τραμ, τρόλεϊ, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, προαστιακός και ΟΣΕ ενώ δρομολόγια θα πραγματοποιήσουν από τις 09.00 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ τα μπλε λεωφορεία.

    Ειδικότερα, απεργούν οι εργαζόμενοι σε πλοία, λιμάνια, λογιστές, οικοδόμοι, δικαστικοί υπάλληλοι εργαζόμενοι σε δήμους, εφορίες, νοσοκομειακοί και ΕΚΑΒ, πολεοδομίες, νομαρχίες, δάσκαλοι και καθηγητές. Έτσι θα είναι σχεδόν αδύνατη η μετακίνηση του επιβατικού κοινού, μόνο με λεωφορεία που θα κινηθούν για κάποιες ώρες. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν αυτοκίνητα θα μετακινηθούν με αυτά και η κίνηση στους δρόμους θα είναι αναπόφευκτη.

    Πρόκειται για την 68η γενική κινητοποίηση από το 2010, οπότε και ξεκίνησε η εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και αφορά την αντίδραση των Συνδικάτων στο εργασιακό σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή.

    Αναλυτικότερα:

    – σήμερα τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ
    – ακινητοποιημένα θα παραμείνουν Μετρό, ηλεκτρικός, τραμ, τρολεϊ , προαστιακός και τα τρένα του ΟΣΕ, καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας
    – δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια. Ωστόσο, υπάρχει δικαστική προσφυγή κατά της απεργίας των ναυτεργατών.
    – 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης
    – Στην κινητοποίηση, θα λάβουν μέρος το προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ , οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, καθώς και οι δικαστικοί υπάλληλοι.
    – θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι στα υπουργεία, τις εφορίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις πολεοδομίες, ενώ συμμετοχή έχουν δηλώσει οι εργαζόμενοι σε τουρισμό- επισιτισμό και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλλήλων Ελλάδας.

    Κλειστοί και οι δρόμοι

    Το κέντρο της Αθήνας θα είναι απροσπέλαστο λόγω των δύο απεργιακών συλλαλητηρίων και των προσυγκεντρώσεων.

    ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στις 11 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έχει προγραμματιστεί μια ώρα νωρίτερα (10πμ), στα Προπύλαια.

    Συγκεντρώσεις, όμως, θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

    Η ΓΣΕΕ καλεί σε συλλαλητήρια στην Θεσσαλονίκη (Εργατικό Κέντρο) και στο Ηράκλειο Κρήτης (Εργατικό Κέντρο).

    Το ΠΑΜΕ, έχει προαναγγείλει συγκεντρώσεις -εκτός από την Αθήνα- σε άλλες 48 πόλεις της χώρας.

    Απόσυρση σχεδίου νόμου

    Όπως επισημαίνουν τα συνδικάτα, το σχέδιο νόμου οδηγεί σε κατάργηση του οκτάωρου, επιβολή με ατομική σύμβαση της δεκάωρης εργασίας με μείωση αποδοχών, σπαστό ωράριο στη μερική απασχόληση, διπλασιασμό των φθηνών υπερωριών, ανεξέλεγκτες απολύσεις, κατάλυση των συλλογικών συμβάσεων, των συνδικαλιστικών ελευθεριών και του δικαιώματος στην απεργία.



    ΣΧΟΛΙΑ