• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σε χαμηλό έξι εβδομάδων το πετρέλαιο παρά την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας

    • Bloomberg
    πετρέλαιο


    Η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι εβδομάδων, καθώς οι -έστω και συγκρατημένες- προσδοκίες ότι η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας θα τονώσει τη ζήτηση, αντισταθμίστηκαν από τα σημάδια άφθονης προσφοράς.

    Τα συμβόλαια του εμπορεύματος βρίσκονταν νωρίτερα σήμερα κοντά στα 58 δολάρια το βαρέλι, αφού την Τετάρτη είχαν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 3 Δεκεμβρίου. Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο υπόσχεται αυξημένες αγορές από την Κίνα στον αμερικανικό κλάδο ενέργειας και εκτονώνει κάποιες από τις ανησυχίες που επιβάρυναν τις παγκόσμιες αγορές πέρυσι, τα στοιχεία της αμερικάνικής κυβέρνησης δείχνουν ότι συνολικά τα αποθέματα αργού πετρελαίου και ραφιναρισμένων προϊόντων αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο  από τον Σεπτέμβριο.

     

    China must significanly lift U.S. oil purchases to meet trade pledge

    Τα West Texas Intermediate Φεβρουαρίου ενισχύονταν κατά 0,1% και διαπραγματεύονταν στα 57,87 δολ. ανά βαρέλι στη Νέα Υόρκη. Την Τετάρτη τα συγκεκριμένα συμβόλαια υποχώρησαν κατά 0,7%, στα 57,81 δολ. το βαρέλι.

    Τα συμβόλαια Μαρτίου του brent ενισχύονταν νωρίτερα κατά 0,4%, στα 64,27 δολάρια το βαρέλι στο ICE, αφού είχαν κλείσει την Τετάρτη με πτώση 0,8%.

    Η Κίνα δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε περαιτέρω αγορές στον αμερικανικό κλάδο ενέργειας ύψους 52,4 δισ. δολαρίων το 2020 και το 2021, παρά το γεγονός ότι δεν έχει πει αν θα άρει το δασμό 5% στο αμερικανικό αργό πετρέλαιο. Θα χρειαστεί να επιταχύνει τις εισαγωγές πετρελαίου από τις ΗΠΑ για να εκπληρώσει τη δέσμευση, με τα αποθέματα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν αυξηθεί από τα 14,7 εκατομμύρια βαρέλια τον Ιανουάριο του 2018, στα 21,9 εκατομμύρια βαρέλια τον φετινό αντίστοιχο μήνα και στα 36,2 εκατομμύρια βαρέλια το 2021.

    “Απομένει να δούμε αν η συμφωνία θα υλοποιηθεί όπως έχει συμφωνηθεί”, δήλωσε ο Eugen Weinberg, επικεφαλής ανάλυσης για τα βασικά προϊόντα στην Commerzbank AG.

     



    ΣΧΟΛΙΑ