Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο εισόδου της Unisystems  στο Χρηματιστήριο Αθηνών ως αυτόνομη εταιρεία, ο βασικός μέτοχος της Quest, Θεόδωρος Φέσσας, καθώς όπως είπε κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής συνάντησης, είναι μια κίνηση η οποία εξετάζεται ωστόσο ακόμα δεν υπάρχει κάποια ειλημμένη απόφαση.

«Είμαστε αποδέκτες διαφόρων προτάσεων και ιδεών, κάτι που είναι λογικό. Μετά την έξοδο των δύο μεγάλων εταιρειών (Entersoft και Epsilon Net) από το ΧΑ τον προηγούμενο χρόνο, το ΧΑ στερείται εταιρειών τεχνολογίας. Οπότε κοιτάμε μια τέτοια κίνηση με ενδιαφέρον για να κάνουμε ότι είναι καλύτερο για τους μετόχους μας» σημείωσε ο κ. Φέσσας. «Τα σενάρια αυτά έχουν κάποια βάση, ωστόσο δεν έχουμε καταλήξει σε κάποια απόφαση», κατέληξε ο κ. Φέσσας.

1

Παράλληλα ο κ. Φέσσας, δέχθηκε ερώτηση αναφορικά με τα σενάρια που ακούγονται για πιθανή εξαγορά της Unisystems, τα οποία ούτε διέψευσε ούτε και επιβεβαίωσε, απλώς αρκέστηκε να πει ότι «ο καπιταλισμός είναι μία κατάσταση δούναι και λαβείν, στην Quest κοιτάμε τη μεγιστοποίηση των αποδόσεων και μπορούμε να μιλάμε με όλους τους διεθνής παίκτες για συνεργασίες».

Ο Γιάννης Λουμάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Unisystems, μίλησε για το κομβικό θέμα ανάπτυξης της εταιρείας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, τονίζοντας ότι η εταιρεία πληροφορικής μπορεί να πρωταγωνιστήσει στον κλάδο.

Για την πιθανή συνεργασία με την Intracom Defence, o κ. Λουμάκης είπε ότι δεν υπάρχει ακόμα κάτι συγκεκριμένο, ωστόσο είναι ανοικτοί σε προτάσεις και συνεργασίες. «Δεν έχουμε κάτι στα χαρτιά με την IDE ωστόσο είναι ένας πιθανός partner και μια ενδεχόμενη συνεργασία θα δημιουργήσει πολλά οφέλη για την Unisystems» επεσήμανε ο CEO.

Τα σχέδια για άμυνα

Στόχος της Unisystems στο τομέα της άμυνας είναι να αξιοποιήσει τα κονδύλια του EDF, το οποίο χρηματοδοτεί συμπράξεις ερευνητικών έργων στον κλάδο, λέγοντας μάλιστα ότι η εταιρεία θα είναι πολύ ενεργή στο κομμάτι του Horizon αλλά και στο ελληνικό ΕΛΚΑΚ (Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας).

Στο εμπορικό κομμάτι, η Unisystems σε σύμπραξη με άλλες εταιρείες, θα τοποθετηθεί σε προμήθειες λογισμικών αλλά και στο cybersecurity (αμυντική διάσταση-επιθετική διάσταση) ή homeland security αλλά και ευρύτερα στις πληροφοριακές υποδομές.

«Η Unisystems θεωρούμε ότι λόγω όγκου, τεχνογνωσίας, στρατηγικών συνδέσεων και οικοσυστήματος, θα είμαστε ένας πολύ δυνατός παίκτης στο χώρο της άμυνας» σημείωσε ο κ. Λουμάκης. «Κυνηγάμε όλες τις σοβαρές εταιρείες στην εγχώρια αγορά με τις οποίες μπορούμε να συνεργαστούμε» κατέληξε.

Οι επενδύσεις, το υψηλό ανεκτέλεστο και το RRF

Ο Γιάννης Λουμάκης υπογράμμισε ότι το 2024 η ανοδική πορεία της εταιρείας συνεχίστηκε, με εξαιρετικές προοπτικές που υπογραμμίζονται από τα έσοδα 242 εκ. ευρώ (ενοποιημένα με την Intelli Solutions, της οποίας η Uni Systems κατέχει το 90%), 12% ετήσια ανάπτυξη και 680 εκατ ευρώ ανεκτέλεστου υπολοίπου.

Το μεγαλύτερο μερίδιο στα έσοδα εξακολουθεί να κατέχει ο κλάδος των διεθνών αγορών με 45%, και ακολουθούν ο χρηματοοικονομικός και τραπεζικός τομέας, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας.

Ο ίδιος ερωτώμενος για το μέλλον της εταιρείας αναφορικά με τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, τόνισε ότι δική του εκτίμηση είναι ότι το RRF δεν θα πάρει παράταση. «Είμαστε προσεκτικοί να υπογράφουμε έργα που έχουν ημερομηνία λήξης τον Αύγουστο το 2026. Κάποια έργα υλοποιούνται, κάποια έχουν πολλά προβλήματα υλοποίησης και προδιαγραφών. Κάποια έργα θα ολοκληρωθούν, κάποια όχι. Θα πρέπει να βρεθούν κονδύλια για να συντηρηθούν όλα τα έργα» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Τα κέρδη της πληροφορικής – Οι κερδισμένοι και οι νέες δουλειές

Ideal: Ώθηση στα έσοδα από την πληροφορική – Οι προοπτικές από το deal με το ΟΗΑ

Euroxx Securities για Metlen: Φιλόδοξοι στόχοι και υψηλές επιδόσεις την επόμενη πενταετία