• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Άδεια γραφεία και μπύρες από νωρίς: Η ζωή στη Deutsche Bank της Νέας Υόρκης

    • Bloomberg
    Deutsche Bank

    Deutsche Bank


    Στο νούμερο 60 της Wall Street, στα κεντρικά γραφεία της Deutsche Bank AG στην Αμερική, τα σημάδια του προβλήματος που αντιμετωπίζει η τράπεζα είναι εμφανή παντού.

    Ξεκινώντας από τον 46ο όροφο, με θέα στο East River: καφέ κουτιά στοιβάζονται στα γραφεία των ανώτερων στελεχών της τράπεζας στις ΗΠΑ. Πάνω από 40 πατώματα πιο κάτω, στην αίθουσα συναλλαγών, καρέκλες παραμένουν άδειες αν και η ώρα είναι ήδη προχωρημένη. Οι οθόνες των υπολογιστών είναι μαύρες. Κάποιοι που παραμένουν εκεί αναζητούν θέσεις εργασίας σε ανταγωνίστριες τράπεζες. Τα αφεντικά τους το γνωρίζουν, αλλά δεν τους πειράζει.

    Σε μια συνηθισμένη εργάσιμη ημέρα, ένα στέλεχος παρακολουθεί τους νέους traders που απολαμβάνουν μπύρες στην κοντινή παμπ Full Shilling. Ήταν λίγο πριν από τη 1 μ.μ. Παλαιότεροι traders βρίσκονται στο Cipriani στη Wall Street, όπου τα διάσημα κοκτέιλ bellini σερβίρονται σε δωμάτια με ξύλινους τοίχους ή σε μια ταράτσα ανάμεσα σε πέτρινες ιωνικού ρυθμού κολώνες.

    Αυτή είναι σήμερα η εικόνα στη Deutsche Bank της Νέας Υόρκης, όπου όλα τα στελέχη, φαίνεται να αισθάνονται ότι από την Φρανκφούρτη φθάνουν ολοένα και περισσότερα κακά νέα.

    Η επιχείρηση της Wall Street υπήρξε κάποτε σύμβολο της φιλοδοξίας της γερμανικής τράπεζας να αποκτήσει μία θέση στην αμερικανική αγορά. Τα τελευταία χρόνια, η επιχείρηση προκαλεί πονοκέφαλο τόσο στους πολιτικούς όσο και στις ρυθμιστικές αρχές, ενώ χάνει έδαφος από τους αντιπάλους της.

    Τα στελέχη στη Νέα Υόρκη έχουν εργαστεί εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο κάτω από τα σύννεφα της αβεβαιότητας σχετικά με αν τελικά το παράρτημα των ΗΠΑ θα πουληθεί, θα αναδιαρθρωθεί ή θα κλείσει.

    Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια συγχώνευσης με την Commerzbank AG που ενθάρρυνε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, οι μέτοχοι της τράπεζας πιέζουν για ένα σχέδιο ανάκαμψης. Πολλά στελέχη δεν το περιμένουν.

    Ο Zia Huque, ο CEO της Deutsche Bank στο τμήμα χρεογράφων, δεν έχει εμφανιστεί στο γραφείο εδώ και εβδομάδες. Ο Tom Patrick, που προσχώρησε στην τράπεζα πριν από μια δεκαετία και επιβλέπει τη σχέση της με τη Fed, μαζεύει τα πράγματα του από το γραφείο του και η Deutsche Bank εξετάζει την αντικατάστασή του.

    Παραμένει ο Ashley Wilson, επικεφαλής των μετοχών που διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ, υπεύθυνος για την αναδιάρθρωση του τμήματος.

    Πολλοί traders όπως ο Brad Kurtzman, ο Craig Bench και ο Powell Fraser έχουν επίσης φύγει από την τράπεζα, ακολουθούμενοι από δεκάδες δευτερεύοντα και πιο χαμηλόβαθμα στελέχη – πολλοί από τους οποίους δεν μπορούν να βρουν θέσεις εργασίας αλλού. Ορισμένοι διαχειριστές των Η.Π.Α. δήλωσαν ότι εδώ και χρόνια συμβούλευαν τη διοίκηση να πραγματοποιήσει περικοπές σε μικρότερα τμήματα προκειμένου να βελτιωθεί η κερδοφορία. Καθώς αποχωρούν, διαμαρτύρονται επειδή τα ανώτατα στελέχη δεν άκουσαν τη συμβουλή τους και τώρα χρειάζεται “γερό τσεκούρι”.

    Την περασμένη εβδομάδα, η επιχείρηση αναθάρρησε με την είδηση ότι πέρασε το ετήσιο stress test της Federal Reserve. Ο CEO έστειλε μήνυμα στο προσωπικό, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή ως ένα «μεγάλο βήμα μπροστά». Ωστόσο, η αίσθηση του θριάμβου δεν κράτησε πολύ, αντικαταστάθηκε μέσα σε λίγες ώρες από τα δημοσιεύματα για μεγάλες περικοπές θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

    Η γερμανική εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει ότι σε δύο χρόνια θα ξεκινήσει η αποχώρηση της από τον ουρανοξύστη της Wall Street 60, όπου στεγάζεται από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

     



    ΣΧΟΛΙΑ