ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όπως μετέδωσε το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, οι τρεις μεγάλες ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες, σταμάτησαν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, προκειμένου να αποφύγουν τις αμερικανικές κυρώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι το βρετανικό πρακτορείο επισήμανε ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί καθοριστικό πλήγμα για τη Ρωσία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες που διέκοψαν τις μεταφορές ρωσικού πετρελαίου είναι, η Minerva Marine, του Ανδρέα Μαρτίνου, η Thenamaris, του Νικόλα Μαρτίνου, και η TMS Tankers, του Γιώργου Οικονόμου.
Για το γεγονός αυτό και οι τρεις εταιρείες αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο, άλλωστε είναι η προσφιλής μέθοδος των ναυτιλιακών εταιρειών και στις καλές ειδήσεις, πολύ δε περισσότερο στις κακές εξελίξεις.
Είναι πάντως, αξιοπερίεργο το γεγονός ότι οι Αμερικανικές διπλωματικές αρχές, αλλά και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ασχολούνται και δεν βάζουν κυρώσεις στις πετρελαϊκές εταιρείες, αλλά περιορίζονται να βάζουν στο στόχαστρο τις ναυτιλιακές εταιρείες.
Ο Νικόλαος Μαρτίνος είναι γιος του Κωνσταντίνου και της Λίας Μαρτίνου και είναι διευθύνων σύμβουλος της ναυτιλιακής Thenamaris, που ίδρυσε η γιαγιά του, Αθηνά (Νουνού) Μαρτίνου. Σπούδασε Οικονομικά σε πανεπιστήμια του Λονδίνου και της Αμερικής και τώρα διευθύνει την οικογενειακή εταιρεία. Σύζυγος του είναι η Ελένη Προκοπίου, κόρη του Δημήτρη Προκοπίου. Σε νεαρή ηλικία του άρεσε να παίζει μουσική σε διάφορα κλαμπ του εξωτερικού και στο παραλιακό κοσμικό κέντρο Island και ήταν περιζήτητος DJ με το ψευδώνυμο Nick Martin. Τα αδέλφια του, Γιάννης και Ιωάννα ασχολούνται και αυτοί με επιτυχία με τη ναυτιλία. Ο Νικόλας Μαρτίνος τιμήθηκε το 2019 Lloyds – Greek Awards, με το βραβείο Νέας Γενιάς (New Generation Shipping Award). H εταιρεία διαχειρίζεται 100 πλοία, χωρητικότητας 11 εκατομμυρίων dwt.
Ο Ανδρέας Ι. Μαρτίνος, το 1977, ακολούθησε την δική του αυτόνομη ναυτιλιακή πορεία και δημιούργησε την εταιρεία Minerva Marine. Σύζυγος του είναι η Αλεξάνδρα Μαρτίνου, που προσφάτως ανέλαβε τη διεύθυνση της “Κιβωτού του Κόσμου”. Ο Ανδρέας και η Αλεξάνδρα έχουν τρία παιδιά: Την Αταλάντη, τον Ανδρέα – Κίκο και την Αλίκη. Ο Ανδρέας Μαρτίνος είναι ένας από τους Έλληνες εφοπλιστές που διατηρεί και στηρίζει την ελληνική σημαία, ενώ απασχολεί μεγάλο αριθμό Ελλήνων ναυτικών. Η εταιρεία διαχειρίζεται 80 πλοία, χωρητικότητας 9 εκατομμυρίων dwt.
Ο Γιώργος Οικονόμου, διευθύνει την ναυτιλιακή εταιρεία TMS. Γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα. Φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών. Ο πατέρας του διέθετε επιχείρηση προϊόντων χαρτιού. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, MIT , Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός και Διοίκηση Ναυπηγείων. Το 1976, άρχισε την εργασιακή του καριέρα ως Έφορος Μηχανικός στη ναυτιλιακή εταιρεία Thenamaris της οικογένειας Μαρτίνου.
Από το 1981 μέχρι το 1986 κατείχε τη θέση του Γενικού Διευθυντή στην Oceania Maritime Agency με έδρα τη Νέα Υόρκη και το 1986 έως το 1991 επένδυσε στη δημιουργία ναυτιλιακών εταιρειών. Το 1991 ίδρυσε την Cardiff Marine Inc. Group of Companies. Το 2005 εισήγαγε την Dryships στο Nasdaq. Ο Γιώργος Οικονόμου, εκτός από τις μεταφορές πετρελαίου από τη Ρωσία ήρθε στην επικαιρότητα τις τελευταίες εβδομάδες για την επιθετική του κίνηση στην εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία Performance, της Αλίκης Παληού και του Ανδρέα Μιχαλόπουλου. Η πρόταση για την εξαγορά της εταιρείας ισχύει έως τον προσεχή Μάρτιο. Η εταιρεία διαχειρίζεται 128 πλοία συνολικής χωρητικότητας 17.470.860 dwt.
Στις αρχές του περασμένου Μαίου η εφημερίδα Wall Street Journal είχε χαρακτηρίσει τον κ. Οικονόμου το “κακό παιδί” της ναυτιλίας, αναφερόμενη και στις business του στη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου, από τις οποίες αποκόμιζε τεράστια κέρδη.
Η TMS Tankers, μία από τις εταιρείες του κ. Οικονόμου, έχει μεταφέρει δεκάδες εκατομμύρια βαρέλια αργού και καυσίμου της Ρωσίας από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, σύμφωνα με ναυτιλιακά δεδομένα που αναλύθηκαν από την Global Witness, μια ομάδα κατά της διαφθοράς που κάνει εκστρατεία υπέρ της Ουκρανίας για αυστηρότερες κυρώσεις.
Τα στοιχεία αυτά καθιστούν την TMS τον δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη στο εμπόριο της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου, μετά από την ρωσική κρατική εταιρεία Sovcomflot.
Διαβάστε επίσης
Reuters: Οι 3 Έλληνες εφοπλιστές που εγκαταλείπουν τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου
«Βόμβες» για το ρωσικό πετρέλαιο: Το πούλησε όλο πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Υπουργείο Ανάπτυξης: Η νέα λίστα κωδικών προϊόντων με μειωμένη τιμή
- Μαρκ Ρούτε: «Ακλόνητη» η σχέση του ΝΑΤΟ με τη Νότια Κορέα
- Βέλγιο: Ο πρώην επίτροπος Ρεντέρς ύποπτος για ξέπλυμα χρήματος
- ΔΕΗ: Συνεργασία με την EDGNEX της DAMAC για νέο Data Center στην Αττική – Στα 150 εκατ. ευρώ το ύψος της επένδυσης