• Ναυτιλία

    Γιώργος Οικονόμου: Συνεχίζεται ο πόλεμος με την οικογένεια Παληού – Στο 10,7% αύξησε το ποσοστό του στην OceanPal

    Σεμίραμις Παληού - Γιώργος Οικονόμου

    Σεμίραμις Παληού – Γιώργος Οικονόμου


    Σε νέες αγορές μετοχών της ναυτιλιακής OceanPal της οικογένειας Παληού προχώρησε ο Γιώργος Οικονόμου αυξάνοντας το ποσοστό του σε αυτήν στο 10,7%.

    Με ανακοίνωση στην SEC η OceanPal, στην οποία επικεφαλής είναι η  Σεμίραμις Παληού, αναφέρει ότι η Sphinx Investment Corp., συμφερόντων του εφοπλιστή, αγόρασε επιπλέον 55.011 μετοχές, καταβάλλοντας συνολικά 165.109 δολάρια.

    Οι αγορές πραγματοποιήθηκαν από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου 2023 και ο εφοπλιστής κατέχει πλέον 379.361 μετοχές της εισηγμένης στην αγορά του Nasdaq ναυτιλιακής.

    Θεαματικά κέρδη

    Η μετοχή της εταιρείας κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης έκλεισε με άνοδο άνω του 25%, στα 2,69 δολάρια. Ως εκ τούτου, η αξία του ποσοστού που κατέχει ο κ. Οικονόμου έχει αυξηθεί στα 1.020.481 δολάρια, από 734.201 δολάρια που πλήρωσε για να το αποκτήσει.

    Η κόντρα του εφοπλιστή με την οικογένεια Παληού ξεκίνησε στο τέλος Αυγούστου, όταν έγινε γνωστό ότι ο ισχυρός εφοπλιστής “εισέβαλε” αρχικά στην Performance Shipping της Αλίκης Παληού – αδελφής της Σεμίραμις – με ποσοστό 9,5% και έθεσε θέμα για τη δομή διακυβέρνησης της.

    Ακολούθησε ένας πόλεμος επιστολών ανάμεσα στις δύο πλευρές, με τον Οικονόμου να ασκεί δριμεία κριτική στην διοίκηση της εταιρείας (η Αλίκη Παληού είναι πρόεδρος και ο σύζυγος της Ανδρέας Μιχαλόπουλος CEO) για τις πρακτικές της και να ζητά την παραίτηση τεσσάρων μελών του Δ.Σ. και την τοποθέτηση σε αυτό του Γιάννη Λιβέρη.

    Η Performance από την πλευρά της χαρακτήρισε αβάσιμους τους ισχυρισμούς του κ. Οικονόμου και παράπεμψε τις όποιες αποφάσεις για την δομή του ΔΣ στην επόμενη ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων το 2024.

    Όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου είχε βάλει εξαρχής στο στόχαστρο του και δεύτερη εταιρεία της οικογένειας Παληού, την OceanPal, στην οποία επικεφαλής είναι η αδελφή της Αλίκης Παληού, Σεμίραμις Παληού.

    Σύμφωνα με τα αρχεία του χρηματιστηρίου, τον περασμένο Αύγουστο είχε αρχίσει να χτίζει θέση και στην OceanPal, αγοράζοντας σταδιακά μετοχές της.

    Και στις δύο περιπτώσεις στο ενημερωτικό προς την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) για την εξαγορά των μετοχών των εταιρειών επισημαίνεται ότι αποκτήθηκαν από τον εφοπλιστή με την πεποίθηση ότι είναι υποτιμημένες και αποτελούν ελκυστική επένδυση.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο Οικονόμου θα επιδιώξει σε δεύτερη φάση να τοποθετήσει δικό του άνθρωπο στο ΔΣ της OceanPal.

    Ωστόσο, προς το παρόν συνεχίζει να ισχυροποιεί την θέση του σε αυτήν, εξασφαλίζοντας σημαντικές αποδόσεις μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Η OceanPal ιδρύθηκε το 2021 ως spin-off της Diana Shipping, με στόλο τρία από τα παλαιότερα bulker της μητρικής. Μαζί με τα πλοία, η Diana Shipping είχε συνεισφέρει στην νέα εταιρεία και κεφάλαιο κίνησης ύψους 1 εκατ. δολαρίων.

    Σήμερα διαθέτει δύο capesize bulkers και τρία panamaxes στον στόλο της.

    Στο τέλος Αυγούστου εισήλθε και στον κλάδο των τάνκερ επενδύοντας στη νορβηγική εταιρεία, RFSea Infrastructure II, η οποία θα κατασκευάσει, στο ναυπηγείο Wuhu Shipyard Co. της Κίνας, δύο νεότευκτα δεξαμενόπλοια μεταφοράς χημικών.

    Διαβάστε ακόμη:

    Γιώργος Οικονόμου: Σφίγγει τον κλοιό γύρω από την οικογένεια Παληού

    Γιώργος Οικονόμου σε Ανδρέα Μιχαλόπουλο για τη διαμάχη στην Performance: Ας με πάρει τηλέφωνο – Δεν καταλαβαίνω τι φοβάται

    Στην αντεπίθεση η Performance Shipping: Κακό το ιστορικό του Γιώργου Οικονόμου – Θα αποφασίσουν οι μέτοχοι

    ______________________                                                                         

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε



    ΣΧΟΛΙΑ