• Ναυτιλία

    ΠΝΟ: Μεθοδεύσεις από ακτοπλοϊκές εταιρείες για να μην πληρώνουν το ειδικό επίδομα των εξπρές δρομολογίων

    πλοία - απεργία - πνο


    Το τελευταίο διάστημα, επισημαίνει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), μεθοδεύεται από συγκεκριμένες εταιρείες το ειδικό επίδομα των «Εξπρές Δρομολογίων» που καταβάλλεται στους Ναυτικούς βάσει του άρθρου 33 της Σ.Σ.Ν.Ε. Πληρωμάτων Ακτοπλοϊκών Ε/Γ πλοίων να δοθεί συγκεκαλυμένα ως «παραπάνω ώρες», δηλαδή κυριολεκτικά να «βαφτιστεί» ως υπερωριακή απασχόληση και προσθέτει:

    «Μάλιστα, σαν να μην έφταναν όλα αυτά οι ώρες της υπερωριακής απασχόλησης προσαρμόζονται κατά βούληση των εταιρειών αναλόγως της ειδικότητας του Ναυτικού!!!

    Η θέση της Ομοσπονδίας μας είναι μία πάγια και ξεκάθαρη: Τα ειδικά επιδόματα που προβλέπονται από την ισχύουσα και εφαρμοζόμενη Σ.Σ.Ν.Ε. Πληρωμάτων Ακτοπλοϊκών Ε/Γ πλοίων έχουν πλήρη αυτοτέλεια και πρέπει να καταβάλλονται καθολικά σε όλους τους Ναυτικούς που αφορούν χωρίς εξαιρέσεις και να μην μετατρέπονται κατά τη βούληση της εκάστοτε εταιρείας σε ‘υπερωριακή απασχόληση’.

    Τέτοιες πρακτικές δεν γίνονται και δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από την Ομοσπονδίας μας και γι’ αυτό ξεκαθαρίζουμε σε όλες τις κατευθύνσεις ότι η Ομοσπονδία μας θα προβεί σε σαρωτικούς ελέγχους από κοινού με Λιμενικά Όργανα τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, ώστε να διαπιστωθεί η ορθή και καθολική καταβολή του επιδόματος των εξπρές δρομολογίων, καθώς και γενικά η τήρηση των όρων της ισχύουσας Σ.Σ.Ν.Ε., καθώς και της Ναυτεργατικής Νομοθεσίας».

    Απαιτούμε, καταλήγει η ΠΝΟ, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να μεριμνήσουν άμεσα και να προβούν σε όλες τις κατάλληλες ενέργειες για την καταβολή του επιδόματος των εξπρές δρομολογίων σε όλους τους Ναυτικούς που αφορά ανεξαρτήτως ειδικότητας και η Ομοσπονδία μας δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω και θα συνεχίσει τις δράσεις της και τους ελέγχους της σε όλα τα Λιμάνια της Χώρας με σκοπό την διαφύλαξη και περιφρούρηση των δικαιωμάτων όλων των Ναυτεργατών ανεξαρτήτως ειδικότητας.

    Διαβάστε επίσης:

    ΠΝΟ: Πλοιοκτήτης ζήτησε από ναυτικούς να του επιστρέψουν μέρος της μισθοδοσίας τους



    ΣΧΟΛΙΑ