• Ναυτιλία

    Πήτερ Λιβανός: Γιατί η GasLog Partners ψαλιδίζει το μέρισμα του πρώτου τριμήνου 2020

    Peter Livanos- Πρόεδρος Gaslog

    Πήτερ Λιβανός, Πρόεδρος Gaslog


    Η ναυτιλιακή GasLog Partners, συμφερόντων του εφοπλιστή Πήτερ Λιβανού, ανακοίνωσε ότι θα περικόψει κατά 78% το τριμηνιαίο μέρισμα που διανέμει στους μετόχους της, προκειμένου να ενισχύσει την οικονομική της θέση, μετά από μία σημαντική ζημία απομείωσης που υπέστη εξαιτίας των παλιών πλοίων LNG της.

    Η ανακοίνωση αυτή ήρθε μετά τις ζημίες ύψους 116 εκατ. δολαρίων που παρουσίασε η εταιρεία για τη χρήση 2019, παρά τον τζίρο-ρεκόρ των 669 εκατ. δολαρίων που κατέγραψε, λόγω μίας ζημίας απομείωσης ύψους 162 εκατ. δολαρίων από έξι πλοία LNG κατασκευής 2006 και 2007. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της GasLog Partners, Paul Wogan, η απομείωση αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι η αγορά ναυλώσεων για πλοία LNG δεν αναπτύχθηκε όπως αναμενόταν το 2019, παρότι οι τιμές spot έχουν κινηθεί ανοδικά το 2018 και το 2019.

    Ο Wogan στάθηκε ιδιαίτερα στον τζίρο-ρεκόρ και στη συγκράτηση των δαπανών που εξασφάλισαν στην εταιρεία προσαρμοσμένο EBITDA σε επίπεδα-ρεκόρ (129,2 εκατ. δολάρια), όμως επεσήμανε πως το 2020 η GasLog Partners αναμένει μειωμένα έσοδα και απασχόληση του στόλου της. Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό, η εταιρεία θα εστιάσει τη διοχέτευση κεφαλαίων της στην αποπληρωμή του χρέους της και θα θέσει ως προτεραιότητα για το 2020 την ενίσχυση του ισολογισμού της, με μέτρα που συμπεριλαμβάνουν και την περικοπή του μερίσματος από τα 0,561 δολάρια ανά μετοχή κατά το δ’ τρίμηνο 2019, στα 0,125 δολάρια. Με την κίνηση αυτή, η εταιρεία αναμένει να βελτιώσει την ανταγωνιστική της θέση.

    Πάντως, αναλυτές της Stifel και της Deutsche Bank σχολίασαν χθες ότι το «ψαλίδισμα» του μερίσματος κατά 78% πιθανότατα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τη μετοχή της εταιρείας, καθώς και για τη μετοχή της μητρικής GasLog.

    Αμετάβλητο το μέρισμα της GasLog

    Όσον αφορά στην GasLog Ltd, το τριμηνιαίο μέρισμα που διανέμει στους μετόχους του παραμένει αμετάβλητο για το δ’ τρίμηνο 2019, όπως και εδώ και επτά διαδοχικά τρίμηνα, στα 0,15 δολάρια. Σημειώνεται ότι η εταιρεία είχε επιβραβεύσει στις 31 Δεκεμβρίου 2019 τους μετόχους της με ένα ειδικό μέρισμα ύψους 0,38 δολαρίων ανά μετοχή.

    Συμπεριλαμβανομένου του μερίσματος για το δ’ τρίμηνο 2019, η εταιρεία θα καταβάλει για το περασμένο έτος συνολικά 0,98 δολάρια ανά μετοχή ως μέρισμα, έναντι 0,99 δολαρίων το 2018.

    Ο Wogan διαβεβαίωσε εξάλλου πως η GasLog δεν θα χρειαστεί να μεταβιβάσει πλοία της σε θυγατρικές της εταιρείες για να χρηματοδοτήσει την απόκτηση νεότευκτων πλοίων. Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 1,05 εκατομμυρίων δολαρίων για τον σκοπό αυτό.

    Σημειώνεται ότι η GasLog έχει παραγγείλει επτά μεγάλα πλοία LNG σε νοτιοκορεατικά ναυπηγεία, τα οποία πρόκειται να παραλάβει φέτος και το 2021.



    ΣΧΟΛΙΑ