• Ναυτιλία

    Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές στηρίζουν την ελληνική σημαία – Σημαιοφόρος η Μαρία Αγγελικούση

    Μαρία Αγγελικούση, Maran Gas Maritime

    Μαρία Αγγελικούση, Maran Gas Maritime


    Από την ετήσια έκθεση του Τεντ Πετρόπουλου της Petrofin πληροφορηθήκαμε ότι ο ελληνόκτητος στόλος αριθμεί 6.123 πλοία τα οποία διαχειρίζονται 607 ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, ωστόσο, με ελληνική σημαία, τον μήνα Οκτώβριο, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, υπήρχαν μόνο 807 ποντοπόρα πλοία.

    Με άλλα λόγια, σχεδόν μόνο ένα στα οκτώ ελληνόκτητα ποντοπόρα πλοία ταξιδεύουν με ελληνική σημαία. Προφανώς, η επιλογή αυτή συνδέεται με την οικονομική διαχείριση του πλοίου, τη φορολόγηση του, τις δεσμεύσεις προς τις Τράπεζες, τους ασφαλιστές και τους ναυλωτές.

    Όμως, υπάρχουν Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι δείχνουν σαφή προτίμηση προς την ελληνική σημαία. Η Angelicoussis Group, της Μαρίας Ι. Αγγελικούση για παράδειγμα συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση και τα περισσότερα πλοία φέρουν την ελληνική σημαία.

    Με τις τρεις εταιρείες της, Maran Dry, Maran Tankers, Maran Gas, η Μαρία Αγγελικούση από τα 140 πλοία της, τα 122 πλοία ταξιδεύουν με ελληνική σημαία και οι περισσότεροι ναυτικοί είναι Έλληνες. Επίσης, απορροφά συνολικά 1.200 δόκιμους πλοιάρχους και μηχανικούς που σπουδάζουν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και πραγματοποιούν τα υποχρεωτικά 6μηνα.

    Την ίδια ρότα ακολουθεί και η θεία της, Άννα Α. Αγγελικούση, η οποία με τις εταιρείες της Alpha Bulkers και Pantheon Tankers έχει στο ελληνικό νηολόγιο 33 πλοία.

    Με τον ίδιο αριθμό πλοίων ταξιδεύουν με την ελληνική σημαία τα πλοία της ναυτιλιακής εταιρείας του Ανδρέα Μαρτίνου, Minerva.

    Υποστηρικτής της ελληνικής σημαίας είναι και ο εφοπλιστής Διαμαντής Διαμαντίδης, ο οποίος με την εταιρεία του Delta Tankers έχει 25 πλοία στην ελληνική σημαία.

    Επίσης, ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος και ο Νίκος Τσάκος είναι από τους εφοπλιστές που στηρίζουν την ελληνική σημαία με 15 πλοία.

    Από 16 πλοία έχουν στην ελληνική σημαία ο όμιλος του Βαρδή Βαρδινογιάννη, με την Avin και ο Δημήτρης Μελισσανίδης με την Aegean. Οι στόλοι των δύο εταιρειών είναι κυρίως πλοία εφοδιασμού καυσίμων.

    Οι Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος, της Arcadia Shipping έχουν 15 πλοία στην ελληνική σημαία, από τα 19 που διαχειρίζονται.

    Οι Ευστράτιος και Νικόλας Τσαλαμανιός, της ναυτιλιακής εταιρείας Seaven έχουν 14 πλοία με ελληνική σημαία από τα 16 που διαθέτουν.

    Επίσης, 13 πλοία με ελληνική σημαία έχει ο εφοπλιστής Μιχάλης Κ. Λαιμός με την εταιρεία του Nereus Shipping. Τον ίδιο αριθμό πλοίο έχει στην ελληνική σημαία η Eletson της Λασκαρίνας Καρασταμάτη και του Βασίλη Κέρτσικωφ.

    Ο Νικόλας Λυκιαρδόπουλος της Neda διαχειρίζεται 12 πλοία με ελληνική σημαία, όπως και ο Σπύρος Πολέμης της Polembros.

    Ο όμιλος Ωνάση διαχειρίζεται με ελληνική σημαία 7 πλοία, όπως και οι Μιχάλης και Γιάννης Χανδρής, της Chandris.

    Διαβάστε επίσης:

    Οι Έλληνες εφοπλιστές αγόρασαν και πούλησαν 483 πλοία συνολικής αξίας 10,6 δισ. δολαρίων!



    ΣΧΟΛΙΑ