Ναυτιλία

Peter George Goulandris: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών

  • NewsRoom
 Πέτρος Γεώργιος Γουλανδρής

 Πέτρος Γεώργιος Γουλανδρής


Ο Peter George Goulandris έφυγε από τη ζωή στις 19 Ιουνίου, ενώ βρισκόταν στις Μπαχάμες, στην πρωτεύουσας της χώρας όπου ζούσε τα τελευταία 20 χρόνια.

Η Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου – Committee ανακοίνωσε τον θάνατό του τέσσερις ημέρες αργότερα.

«Ήταν ένα αξιοσέβαστο μέλος της ναυτιλιακής κοινότητας και μέλος του Ομίλου PJ Goulandris & Sons και του Capeside Steamship για περισσότερα από 70 χρόνια». Όσοι τον γνώρισαν τον περιγράφουν «ψηλό, ανεπιτήδευτο, άψογα ντυμένο και απροσδόκητα ευγενικό».

Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1929 από τη Νόρα Μίτσελ και τον Τζορτζ Π Γουλανδρή. Όταν ενηλικιώθηκε, αμέσως μετά το τέλος του πολέμου, εντάχθηκε στο εμπορικό ναυτικό, ανεβαίνοντας στον βαθμό του υπάρχου. Η καριέρα του ως εφοπλιστής άρχισε το 1962 όταν εντάχθηκε στην Capeside Steamship ως διευθυντής και στέλεχος. Ως μέλος του Ομίλου PJ Goulandris Son, συμμετείχε σε μια από τις μεγαλύτερες εφοπλιστικές εταιρείες της εποχής του.

Πολύ λιγότερο θορυβώδης από τους Έλληνες ομοίους του, Αριστοτέλη Ωνάση και Σταύρο Νιάρχο, η οικογένεια Γουλανδρή συγκέντρωσε έναν τεράστιο στόλο πλοίων Liberty και τάνκερ Τ2 κατά τα μεταπολεμικά χρόνια.

Μετά τη δεκαετία του 1970, ο Γουλανδρής ήταν ιδιαίτερα ενεργός στο πρόγραμμα ναύλωσης και ναυπήγησης δεξαμενόπλοιων του ομίλου στην IHI Marine United στην Ιαπωνία.

Ο στόλος δεξαμενόπλοιων και φορτηγών μεταφοράς ξηρού φορτίου-bulker του ομίλου λειτουργούσε από την Cavodoro Shipping στον Πειραιά και τις ναυλώσεις διαχειρίζονταν τα γραφεία Capeside Steamship στο Λονδίνο, καθώς και τα Orion και Global outfits στη Νέα Υόρκη. «Στις επιχειρήσεις, η διορατικότητά του ήταν αξιοζήλευτη», λένε παλιοί συνεργάτες του:

Φανατικός θαυμαστής των ιπποδρομιών, ο Γουλανδρής υπολόγιζε τον εκπαιδευτή Sir Mark Prescott Bt ως φίλο.

Ήταν επίσης επιτυχημένος ιδιοκτήτης αλόγων ιπποδρομιών, κερδίζοντας, σπουδαίες νίκες σε σημαντικούς αγώνες.

Διαβάστε επίσης

Μήνυμα του Γιάννη Πλακιωτάκη για την Παγκόσμια Ημέρα ΝαυτικούΣΧΟΛΙΑ