• Ναυτιλία

    ΠΕΝΕΝ: Μετέτρεψαν δεδουλευμένο μισθό ναύτη από 2.077 σε 998,87 ευρώ

    • NewsRoom
    Αντώνης Νταλακογιώργος-Πρόεδρος ΠΕΝΕΝ

    Αντώνης Νταλακογιώργος-Πρόεδρος ΠΕΝΕΝ


    Με ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) επισημαίνει ότι εντείνει την παρέμβασή της ενάντια στις συνθήκες εργασιακής κόλασης που επικρατούν στα Φ/Γ και Δ/Ξ μικρής χωρητικότητας και αποστάσεων.

    Η ΠΕΝΕΝ, διευκρινίζει ότι κάνει ελέγχους σε πλοία που ταξιδεύουν στο εσωτερικό της χώρας μας κατά βάση γερασμένα και με συνθήκες διαβίωσης πολλές φορές τραγικές, ενώ το μισθολόγιο το διαμορφώνει ο εκάστοτε πλοιοκτήτης σύμφωνα με τις δικές του επιθυμίες και πάντα στην γραμμή των «αντοχών» της εταιρείας!!!

    Παράλληλα, τονίζει η ΠΕΝΕΝ, ΥΕΝ – Λιμενικές αρχές – ΠΝΟ έχουν εντελώς εγκαταλελειμμένους τους Ναυτεργάτες αυτών των πλοίων με αποτέλεσμα η εφοπλιστική αυθαιρεσία και παραβατικότητα να χτυπούν παντού «κόκκινο» και προσθέτει: “Μετά τις διαδοχικές και στοχευμένες παρεμβάσεις μας φαίνεται να άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και πολλοί Ναυτεργάτες νιώθουν πλέον ένα σημαντικό «αποκούμπι» στην ΠΕΝΕΝ με αποτέλεσμα οι καταγγελίες που φθάνουν στην Ένωσή μας να είναι σχεδόν καθημερινές! Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Δ/Ξ Άγιος Νικόλαος, πλοιοκτησίας Γεωργίου Μπατζικώστα, που μεταφέρει καύσιμα και κάνει γραμμή Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη.

    Στο πλοίο Ναύτης που υπηρετεί επί σειρά ετών σε αυτό, έπειτα από έλεγχό μας διαπιστώθηκε ότι ο καταβαλλόμενος μισθός του ήταν κάτω από την ισχύουσα ΣΣΕ κατά 60%

    Στις άλλες ειδικότητες ισχύουν τα ίδια και χειρότερα. Σύμβαση μεταξύ πλοιοκτήτη και Ναυτεργατών δεν έχει υπογραφεί ποτέ τα τελευταία χρόνια, ενώ ποτέ δεν τους δίνεται εξοφλητικός λογαριασμός (PAY) στο τέλος του μήνα.

    Για το πρόβλημα αυτό η ΠΕΝΕΝ έκανε διαδοχικές παρεμβάσεις στις Λιμενικές αρχές και στο ΥΕΝ απαιτώντας την καταβολή των μισθών όπως προβλέπονται από την ΣΣΕ.

    Τονίζουμε για πολλοστή φορά ότι δεν θα κάνουμε την παραμικρή έκπτωση στα Ναυτεργατικά δικαιώματα, σε καμία κατηγορία πλοίων”.

    Διαβάστε επίσης:

    ΠΝΟ: Μεθοδεύσεις από ακτοπλοϊκές εταιρείες για να μην πληρώνουν το ειδικό επίδομα των εξπρές δρομολογίων

    Πλακιωτάκης: Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα θαλάσσια σύνορά μας



    ΣΧΟΛΙΑ