• Ναυτιλία

    ΟΝΕΧ: «Κλείδωσε» μεγάλη συμφωνία για το Νεώριο

    Νεώριο Σύρου


    Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του Νεωρίου Σύρου. Παράλληλα με τις προσπάθειες των εμπλεκομένων μερών να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την κατάθεση της αίτησης εξυγίανσης στο αρμόδιο δικαστήριο, η Onex προχωρά σε μια σειρά από κινήσεις για την προσέλκυση εργασιών στο ναυπηγείο.

    Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με εταιρεία διεθνούς εμβέλειας και ισχυρούς μετόχους, για την κατασκευή επιβατηγών πλοία έως 120 μέτρων (passengers ferries) ενώ τονίζουν πως έχει ενημερωθεί ήδη η κυβέρνηση για αυτή την συμφωνία.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η συνεργασία είναι μακροχρόνια -εκτείνεται σε ορίζοντα πάνω από 20 χρόνια-, κάτι που δείχνει τη βούληση του υποψήφιου επενδυτή να επενδύσει στο ιστορικό ναυπηγείο και τονίζουν πως εκτός απροόπτου θα ανακοινωθεί μέσα στον Μάρτιο.

    Την ίδια στιγμή, η ONEX έχει συμφωνήσει με ευρωπαϊκό ναυπηγείο που συμμετέχει στο διαγωνισμού του Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για την κατασκευή 3 περιπολικών σκαφών μήκους 30 μέτρων, αξίας 30 εκατ. ευρώ, εφ’ όσον κερδίσει το διαγωνισμό, το 50% της παραγωγής αυτών των περιπολικών να γίνει στο Νεώριο.

    Η ONEX συμμετέχει στο συγκεκριμένο διαγωνισμό ως υπεργολάβος. Στη δεύτερη φάση έχουν περάσει επίσης ναυπηγεία από το Ισραήλ και την Ιταλία ενώ ο νικητής αναμένεται σε περίπου ενάμιση μήνα.

    «Υποβολή αίτησης»

    Στο μεταξύ, με μεγάλη ταχύτητα φαίνεται πως προχωράει και η διαδικασία κατάρτισης του φακέλου για την υποβολή της αίτησης εξυγίανσης του Νεωρίου στο Πρωτοδικείου Σύρου.
    Τα εμπλεκόμενα μέρη (Υπουργείο, πιστώτριες τράπεζες, KPMG και ONEX), βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, προκειμένου να ολοκληρώσουν το φάκελο πριν τις 15 Μαρτίου ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το νομικό επιτελείο της ONEX ψάχνει για διαθέσιμες δικασίμους στην Σύρο ακόμα και εντός τελευταίου δεκαημέρου του Μαρτίου.

    Πηγές της ONEX υπολογίζουν ότι την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου θα έχουν κλείσει οι συμφωνίες με πιστωτές και στην πρώτη εβδομάδα Μαρτίου το πλάνο εξυγίανσης από τον νέο ιδιοκτήτη.

    Όσον αφορά στους οικονομικούς ελέγχους, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως δείχνουν μια αύξηση των χρεών από 60 εκατ. ευρώ στα 67,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν στο σύνολο τους αφορούν κάποιες διπλοεγγραφές και τόκους υπερημερίας, πρόστιμα και όχι κεφάλαιο.

    Επομένως, όπως λένε, δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία από πλευράς κυβέρνησης, πιστωτριών και ΟΝΕΧ για πιθανούς κινδύνους και το πλάνο συνεχίζεται κανονικά.

    «Αμερικάνικο ενδιαφέρον»

    Επαναλαμβάνουν πως η είσοδος της ONEX ως νέου επενδυτή στο Νεώριο έχει την πλήρη υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας της Σύρου, ενώ τονίζουν πως την υπόθεση παρακολουθεί από πολύ κοντά και η αμερικάνικη κυβέρνηση.

    Ενδεικτικά αναφέρουν ότι την προηγούμενη εβδομάδα στην κοπή της πίτας του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητήριου ο Πρέσβης αναφέρθηκε ξανά στην επιθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η διαδικασία μεταβίβασης του Νεώριου στην ΟΝΕ ενώ σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο μεταξύ Ρος και Παπαδημήτριου παρακολουθείτε στενά η εξέλιξη της μεταβίβασης.

    Η μοναδική πηγή καθυστερήσεων, όπως αναφέρουν άνθρωποι που παρακολουθούν την υπόθεση, φαίνεται να προέρχεται από την πλευρά Ταβουλάρη, του νυν ιδιοκτήτη του ναυπηγείου, ο οποίος φέρεται να κωλυσιεργεί και να μην συμβάλει στο βαθμό που θα ήθελαν τα υπόλοιπα μέρη, στην επίσπευση της διαδικασίας.

    Νεώριο Σύρου

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ραγδαίες εξελίξεις στο Νεώριο: Στα μέσα Μαρτίου η αίτηση εξυγίανσης με «μοντέλο Μαρινόπουλου»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νεώριο: «Έδωσαν τα χέρια» Onex και Ταβουλάρης – Προχωράει το σχέδιο διάσωσης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Ανεβάζει στροφές» η Onex για το Νεώριο – Το χρονοδιάγραμμα για την μεταβίβαση των ναυπηγείων



    ΣΧΟΛΙΑ