• Ναυτιλία

    Ολοκληρώθηκε η αναδιάρθρωση της ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος

    • NewsRoom
    Γεώργιος Αλεξανδράκης, αρχηγός στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή

    Γεώργιος Αλεξανδράκης, αρχηγός στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή


    Ο Γεώργιος Αλεξανδράκης, παρέμεινε αρχηγός στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, ωστόσο, ορίστηκαν δύο νέοι υπαρχηγοί. Ο Δρόσος Ρείζης και ο Τρύφων Κοντιζάς.

    Αποστρατεύθηκαν οι πρώην υπαρχηγοί, Τσελίκης Αλέξανδρος και Πανταζόγλου Αριστείδης, καθώς και οι υποναύαρχοι Μάζης Αντώνιος, Σκανδάλης Νικόλαος και Γκίζης Ιάκωβος.

    Αξίζει να επισημάνουμε ότι ο αρχηγός και ο υπαρχηγός κατάγονται από τη Σητεία Κρήτης.

    Ο Α΄ υπαρχηγός, Ρείζης Δρόσος, γεννήθηκε στη Σητεία το έτος 1969. Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πειραιά.

    Εισήλθε στη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ. το 1993 και αποφοίτησε το 1995 με το βαθμό του Σημαιοφόρου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

    Υπηρέτησε στο Λιμεναρχείο Ρεθύμνου ως Υπολιμενάρχης και στα Κεντρικά Λιμεναρχεία Πειραιά (Α΄ Λ/Τ Τζελέπη) και Αλεξανδρούπολης.

    Επίσης έχει υπηρετήσει στο Τμήμα Πειθαρχικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Ναυτικής Εργασίας και στα Τμήματα Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Λιμενοφυλάκων της Διεύθυνσης Προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ως Τμηματάρχης.

    Έχει διατελέσει Ναυτιλιακός Ακόλουθος στην Έδρα του Ναυτιλιακού ακολούθου Ρόττερνταμ στην Ολλανδία.

    Τον Μάρτιο του 2018 ανέλαβε τη θέση του Κεντρικού Λιμενάρχη Πατρών.

    Έχει διατελέσει Διευθυντής στη Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας και στη Διεύθυνση Προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

    Μετά την προαγωγή του τον Μάρτιο του 2022 στο βαθμό του Υποναυάρχου Λ.Σ. του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Διευθυντή Κλάδου Ναυτιλίας.

    Με Απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Κρίσεων Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στις 13-03-2024 προήχθη στο βαθμό του Αντιναυάρχου Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ. και επελέγη για τη θέση του αρχαιότερου Υπαρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

    Έχει παρακολουθήσει σειρά μετεκπαιδεύσεων και του έχουν απονεμηθεί όλα τα προβλεπόμενα για τον βαθμό και τη θέση του παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις.

    Ομιλεί την αγγλική γλώσσα.

    Είναι έγγαμος με την Αικατερίνη Φλεβαράκη με την όποια έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τον Χάρη και την Αντιγόνη.

    Ο Α' υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, Ρείζης Δρόσος
    Ο Α’ υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Ρείζης Δρόσος

    Ο Β΄ υπαρχηγός, Τρύφων Κοντιζάς, γεννήθηκε στη Σύρο το έτος 1970. Είναι απόφοιτος της Σχολής Πλοιάρχων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου. Το 1995 εισήλθε στη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος, από την οποία αποφοίτησε το 1997 με το βαθμό του Σημαιοφόρου Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. Στη συνέχεια, αποφοίτησε το 2007από τη Ναυτική Σχολή Πολέμου.

    Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του έχει υπηρετήσει σε Κεντρικές και Περιφερειακές Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος. Συγκεκριμένα, υπηρέτησε ως Κυβερνήτης, στο Περιπολικό Πλοίο Λιμενικού Σώματος (Π.Π.Λ.Σ.) 030 και ως Τμηματάρχης σε διάφορες υπηρεσίες, όπως η Διεύθυνση Επιχειρησιακών Μέσων και Ειδικών Μονάδων, η Διεύθυνση Ασφάλειας, η Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας και η Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων.

    Επιπρόσθετα, διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στο Ολυμπιακό Κέντρο Ασφάλειας του Λιμενικού Σώματος, συμβάλλοντας αποτελεσματικά από την πρώιμη φάση προετοιμασίας έως την επιτυχή ολοκλήρωση των σχεδίων ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων τόσο σε επιτελικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Επιπρόσθετα, υπηρέτησε ως Εθνικός Εμπειρογνώμονας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο κατά της Παράνομης Διακίνησης Μεταναστών (EMSC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Europol (2015-2018).

    Έχει διατελέσει Κεντρικός Λιμενάρχης Λαυρίου τα έτη 2019 – 2020 και ακολούθως ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων. Το Νοέμβριο του 2020 προήχθη στο βαθμό του Αρχιπλοιάρχου Λ.Σ. και τον Απρίλιο του 2022,τοποθετήθηκε στη θέση του Διευθυντή Κλάδου Ασφάλειας & Αστυνόμευσης.

    Τον Μάρτιο του 2023 προήχθη στον βαθμό του Υποναυάρχου Λ.Σ. Εν συνεχεία με απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Κρίσεων Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στις 13 Μαρτίου 2024 προήχθη στο βαθμό του Αντιναυάρχου Λ.Σ. και επελέγη για τη θέση του νεότερου Υπαρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

    Έχει παρακολουθήσει σειρά μετεκπαιδεύσεων και σεμιναρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε θεματικά αντικείμενα εθνικής ασφάλειας και πληροφοριών στην περιοχή της Μεσογείου, αντιτρομοκρατίας, σχεδιασμού επιχειρήσεων, διαχείρισης και ανάλυσης πληροφοριών και προστασίας ευαίσθητων στόχων. Του έχουν απονεμηθεί όλα τα προβλεπόμενα για τον βαθμό και τη θέση του παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις. Γνωρίζει άριστα την Αγγλική Γλώσσα.

    Ο Β΄ υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, Τρύφων Κοντιζάς
    Ο Β΄ υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Τρύφων Κοντιζάς

    Ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος

    Να υπενθυμίσουμε ότι ο αντιναύαρχος Γεώργιος Αλεξανδράκης, γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1965 και μεγάλωσε στη Σητεία και τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.

    Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως Έφεδρος Αξιωματικός Πεζικού (Φροντιστής) στο Ρέθυμνο, ενώ είχε αποφοιτήσει πρώτος από την αντίστοιχη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών το έτος 1990.

    Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

    Εισήλθε στη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ. το 1992 και αποφοίτησε το 1994 με το βαθμό του Σημαιοφόρου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

    Έχει υπηρετήσει στις Λιμενικές Αρχές Πειραιά, Ηρακλείου, Χανίων, Σητείας και Νάξου καθώς και στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Κρήτης.

    Διετέλεσε Διευθυντής της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, είχε ορισθεί και αναπληρωματικό μέλος στην Α΄ Μονάδα Διερεύνησης Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

    Έχει υπηρετήσει ως Διοικητής στην 7η Περιφερειακή Διοίκηση Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ως Διευθυντής του Επιτελικού Γραφείου κ. Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Τον Ιούνιο του 2020 προήχθη στο βαθμό του Υποναυάρχου Λ.Σ. και του ανατέθηκαν καθήκοντα Γενικού Επιθεωρητή Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Τον Μάρτιο 2021 προήχθη στο βαθμό του Αντιναυάρχου Λ.Σ. ως Νεότερος Υπαρχηγός Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.

    Έχει παρακολουθήσει σειρά μετεκπαιδεύσεων και σεμιναρίων ενώ του έχουν απονεμηθεί όλα τα προβλεπόμενα για τον βαθμό και τη θέση του παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις, καθώς και το Ναυτικό Μετάλλιο Β΄ Τάξεως για την συμβολή του στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και συγκεκριμένα για την εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης ιδιαίτερα μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών. Το έτος 2019, κατόπιν εισήγησης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, βραβεύτηκε από την Λέσχη Λιμενικού Σώματος για τον επιτυχή συντονισμό ευρύτατης κλίμακας επιχειρήσεων εντοπισμού και κατάσχεσης μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών, ως Διοικητής της 7ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

    Την 10-03-2022, μετά από απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ανέλαβε τα καθήκοντα του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

    Ομιλεί την αγγλική γλώσσα.

    Είναι πατέρας τριών αγοριών (ένα εκ των οποίων υπηρετεί ως Αξιωματικός Ιπτάμενος της Π.Α.) και μιας κόρης.

    Διαβάστε επίσης:

    Έρευνα και διάσωση στη θάλασσα – Ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα

    Τα 10 πιο ακριβά yacht προς πώληση – Έως 230 εκατ. ευρώ η τιμή για τα πλωτά παλάτια

    Τραυματίστηκε ναυτικός σε επιβατηγό πλοίο



    ΣΧΟΛΙΑ