• Ναυτιλία

    Όλοι προεξοφλούν «θρίλερ» στην Performance: Τα δύο σενάρια για τον Γιώργο Οικονόμου – Θα επαναλάβει την «εμπειρία» της Danaos ή έχει άλλο σκοπό;

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιώργος Οικονόμου, εφοπλιστής

    Γιώργος Οικονόμου, εφοπλιστής


    Την μετοχή της Performance Shipping την 1η Ιουνίου την αγόραζες με 0,76 σεντς του δολαρίου. Όμως, τις τελευταίες 5 ημέρες αυξήθηκε κατά 43,71%, ενώ σε ένα μήνα η η μετοχή αυξήθηκε  108,65% και στο τρίμηνο η αύξηση είναι 181,42%!

    Μέσα σε αυτή την άνοδο της μετοχής, εμφανίστηκε και ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου, ο οποίος κατέχει πλέον, σύμφωνα με τα επίσημα τελευταία στοιχεία, 1.033.000 μετοχές της και για την απόκτηση των μετοχών αυτών κατέβαλε το ποσό του 1,48 εκατ. δολαρίων.

    Οι μετοχές που αγόρασε ο Γιώργος Οικονόμου αντιπροσωπεύουν το 9,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

    Στις 21 Αυγούστου, η διοίκηση της Performance Shipping Inc. γνωστοποίησε «την επιτυχή ολοκλήρωση της επαναγοράς μετοχών των 2 εκατομμυρίων δολαρίων, σχέδιο που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 2023» και ότι «στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, η εταιρεία επαναγόρασε συνολικά 2.222.936 κοινές μετοχές για συνολικό ποσό περίπου 2 εκατομμυρίων δολαρίων».

    Παράλληλα δε, επισήμανε ότι «το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε νέο σχέδιο επαναγοράς μετοχών», που σύμφωνα με το σχέδιο, «η εταιρεία μπορεί να επαναγοράσει έως και 2 εκατομμύρια δολάρια των κοινών μετοχών της σε κυκλοφορία, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 12,2% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς με βάση τις 10.910.319 κοινές μετοχές και την τιμή της μετοχής κατά το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης την Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2023».

    Την ίδια ημέρα, ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας που ελέγχεται από τη σύζυγό του, Αλίκη Παληού, η οποία είναι κόρη του Σίμου Παληού, ιδρυτή της Diana Shipping, δήλωσε:

    «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την ολοκλήρωση του αρχικού μας προγράμματος επαναγοράς μετοχών που ανακοινώθηκε στις 4 Απριλίου 2023, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των μετοχών μας σε κυκλοφορία κατά 17,7%. Σχεδιάζουμε περαιτέρω ενίσχυση της αξίας των μετόχων αγοράζοντας μετοχές σταδιακά και ευκαιριακά με το ανανεωμένο μας σχέδιο επαναγοράς μετοχών».

    Υπενθυμίζεται ότι η  Performance Shipping, της Αλίκης Παληού και του Ανδρέα Μιχαλόπουλου, διαχειρίζεται ένα στόλο από οκτώ σύγχρονα δεξαμενόπλοια, τύπου aframax και ναυπηγεί ένα ακόμη LR2 tanker, το οποίο θα μπορεί να καίει LNG και θα παραδοθεί το 2025.

    Η εταιρεία Performance Shipping, διαθέτει συνολικά 10,91 εκατομμύρια κοινές μετοχές και ο Γιώργος Οικονόμου μέσω της Sphinx Investment Corp., η οποία είναι θυγατρική της Maryport Navigation Corp. απέκτησε το 9,5% των μετοχών της.

    Τα ερωτήματα και τα σενάρια

    Το mononews.gr έθεσε υπόψη του διευθύνοντος συμβούλου της Performance Ανδρέα Μιχαλόπουλου, μια σειρά ερωτημάτων, αλλά μέχρι την ώρα που γράφτηκε αυτό το άρθρο δεν έχουν απαντηθεί.

    Τα ερωτήματα αυτά έχουν ως εξής:

    Υπάρχει αμυντική εταιρική διακυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει μια “επίθεση” άλλων εφοπλιστών ή επενδυτικών σχημάτων ;

    Έχουν πάρει θέση οι σύμβουλοι έκδοσης των αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου, δηλαδή των Τραπεζών για τις καταγγελίες, δεδομένου ότι αυτοί έχουν την κύρια ευθύνη, για αυτά που καταμαρτυρά ο Γ. Οικονόμου;

    Υπήρξε κάποια επικοινωνία της εταιρείας με τον Γιώργο Οικονόμου, πριν αρχίσει να αγοράζει μετοχές της Performance;

     Τι θέση έχουν οι υπόλοιποι μέτοχοι της Performance και κυρίως η οικογένεια Παληού για αυτές τις εξελίξεις;

    Όσο μένουν αναπάντητα αυτά τα ερωτήματα, τόσο οι φημολογίες για τις πραγματικές προθέσεις του Γιώργου Οικονόμου, εντείνονται και προκαλούν διάφορους συνειρμούς στους κύκλους της Ακτής Μιαούλη.

    Τα τρία σενάρια που κυκλοφορούν στην Ακτή Μιαούλη, είναι τα ακόλουθα:

    Πρώτο σενάριο: Ο Γιώργος Οικονόμου επιθυμεί να αποκτήσει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της Performance προκειμένου να αποκτήσει “όχημα” στο Χρηματιστήριο. Μια αυτόνομη είσοδος θα είχε μεγάλο κόστος και χρονοβόρα διαδικασία.

    Δεύτερο σενάριο: Οι εξελίξεις στην εταιρεία έχουν να κάνουν με τις ισορροπίες στην οικογένεια, που ίσως να έχουν διαταραχθεί το τελευταίο καιρό. Το σενάριο αυτό μόνο η οικογένεια μπορεί να το επιβεβαιώσει ή να το διαψεύσει.

    Τρίτο σενάριο: Η είσοδος του Γιώργου Οικονόμου στην Performance έχει να κάνει με επενδυτικό ορίζοντα, αφού προηγουμένως διαπίστωσε ότι η μετοχή της εταιρείας είναι υποτιμημένη και μπορεί να τριπλασιάσει ή να τετραπλασιάσει τα χρήματα που θα επενδύσει. Ήδη, έχει καταγράψει σημαντικό κέρδος μέσα σε λίγες ημέρες.

    Παρόμοια στρατηγική επένδυση έκανε ο Γιώργος Οικονόμου στην εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία Danaos του Γιάννη Κούστα.

    Να υπενθυμίσουμε ότι ο Γιώργος Οικονόμου, τον Αύγουστο του 2010, με μια στρατηγική κίνηση είχε επενδύσει στην Danaos Corporation, στη φάση της αναδιάρθρωσης του δανεισμού της με 14 Τράπεζες. Τότε, ο Γιάννης Κούστας είχε συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση με 100 εκατ. δολάρια, ενώ ο Γιώργος Οικονόμου, απέκτησε το 10,6% του μετοχικού κεφαλαίου της.

    Στις 23 Δεκεμβρίου 2016, ο Γιώργος Οικονόμου αγόρασε επιπλέον 5,4 εκατ. μετοχές, έναντι 14,58 εκατ. δολαρίων.

    Ο Γιώργος Οικονόμου, που στο μεταξύ συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας του Γιάννη Κούστα, αύξησε το ποσοστό του στην εταιρεία στο 19,69% που αντιστοιχούσε σε 21,61 εκατομμύρια μετοχές. Τότε, υπολογίστηκε ότι ο Γιώργος Οικονόμου είχε επενδύσει στην Danaos το ποσό των 58,4 εκατ. δολαρίων.

    Όμως, αυτή η επένδυση είχε “βάθος χρόνου”, που είχε αποτέλεσμα ο Γιώργος Οικονόμου να αποκομίσει σημαντικά κέρδη.

    Ο Γιώργος Οικονόμου, τέλος, ακολουθεί το ίδιο επενδυτικό πλάνο με την Danaos στην Performance ή έχει άλλους σκοπούς. Είναι θέμα χρόνου να το μάθουμε…

    Διαβάστε επίσης:

    Επίθεση Γιώργου Οικονόμου στην οικογένεια Παληού – Θέτει θέμα διακυβέρνησης της Performance Shipping

    O Γιώργος Οικονόμου «εισέβαλε» στην Performance Shipping – Απέκτησε το 9,5% των μετοχών

    Οι «καρχαρίες»-εφοπλιστές θέλουν να κατασπαράξουν τους «αδύνατους»;



    ΣΧΟΛΙΑ